Mi a legfőbb It kockázat a cégek informatikai rendszereiben?
Olvasási idő: 2 perc

Gyakran azt tapasztaljuk, hogy a vállalati döntéshozók nem helyeznek elég hangsúlyt az IT kockázatok minimalizálására. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy keveset tudnak arról, mennyire súlyos következményei lehetnek az adatvesztésnek, a vírustámadásoknak vagy az IT rendszer meghibásodásának. Milyen IT kockázatokra számíthatunk 2019-ben, amelyek nem csak bosszúságot, de sok-sok pénzveszteséget is okozhatnak nekünk és a cégünknek?

Tartalomjegyzék

Az adatok helytelen használata

Napjainkban az adatgyűjtés elkerülhetetlen része a B2B és a B2C vállalkozásoknak. Adatokra lehet szükségünk a weboldalunkat látogatók tartózkodási helyéről, demográfiai és személyes adatairól, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogy kik nézik az online felületeinket és kire kell céloznunk a hirdetéseinkkel. Egy feliratkozás vagy egy rendelés után nem csak a látogatók email címéhez tudunk hozzáférni, de bankkártya adatokat is tárolunk, ami nem csak az ügyfelek számára veszélyes, de a vállalkozások is nagy bajba kerülhetnek, ha ezek az információk harmadik fél kezébe jutnak.

A biztonsági intézkedések elmulasztása miatt egy vírustámadás során számos fontos adatot ellophatnak tőlünk, de a nem megfelelően kialakított jogosultságok is oda vezethetnek, hogy valaki akarva-akaratlanul is információkat tud szivárogtatni a cégből, ami anyagi kieséssel, presztízs vesztéssel és akár jogi következményekkel is járhat.

Vírustámadás

Az IT kockázatok feltárása során számításba kell venni a lehetséges vírustámadásokat is, hiszen, ha tudjuk, hogy mire számíthatunk, előre fel tudunk készülni bizonyos fokig az ellenséges szándékú programokra.

Az informatikai rendszereinket bármikor megtámadhatja egy vírus, és mielőtt még azt gondolnánk, hogy ez a legkevésbé sem fenyegeti a cégünket, mert kicsi, még csak most indult vagy kevésbé forgalmas a weboldala, akkor az a tény, hogy a támadások 43 százaléka kisvállalkozásokat érint, aggodalomra adhat okot. A programoknak teljesen mindegy, hogy egy mikrovállalkozás egyetlen laptopjába férkőznek be vagy egy milliárdos cég adatparkjába.

A leggyakoribb vírusok között megtalálhatunk olyanokat, amelyek pénzt akarnak kicsalni belőlünk, adatokat akarnak ellopni, tönkre akarják tenni a rendszereinket, vagy csak lassítani a hálózatunkat.

Rendszerhibák mint IT kockázat

Nem minden rendszerhiba írható fel a vírusok számlájára. A különböző rendszerhibák olyan gyakoriak, hogy átlagosan ötből négy cég elszenvedi egy üzleti év során. Ez néhány perces kieséstől kezdve lehet egy hetes leállás is, ami még többe is kerülhet a cégvezetésnek, mint a legfejlettebb IT security megoldások.

Minden cégnek rendelkeznie kellene azonnali megoldással, vagyis olyan katasztrófa helyreállítási tervvel (Disaster Recovery Plan), amely segítségével a lehető legrövidebb időn belül újra működőképessé válnak a rendszerek.

A rendszerhibák kiküszöbölésének legoptimálisabb módja a megelőzés és a rendszeresített átfogó tesztelések, amelyek megvédhetnek az akár milliós nagyságrendű bevételkiesést jelentő rendszerkiesésekkel szemben.

Biztonsági rések

A biztonsági rések olyan gyenge pontjai az IT rendszereknek, amelyek lehetővé teszik az illetéktelen behatolást és az adatokhoz, alkalmazásokhoz, szolgáltatásokhoz és hálózatokhoz való jogosulatlan hozzáférést. Az adatokat nem is kell ellopni, lemásolni vagy kitörölni ahhoz, hogy Ön és a cége kárt szenvedjenek, sokszor az is elég nagy galibát tud okozni, ha egy illetéktelen személy tudomást szerez bizonyos bizalmas információkról.

Bár az adatbiztonság elsődleges célja a hackerek, kártékony robotok és vírusok távoltartása, olykor előfordul, hogy egy belsős alkalmazott kíváncsi a kelleténél jobban vagy rosszabb esetben szándékosan akar kárt tenni a rendszerben.

Az IT kockázat csökkentése érdekében a lehető legjobb megoldás, ha már előre kialakítjuk a többszintű biztonsági rendszereinket. Amelyek lefedik az adatvesztés elkerülését, a jelszavak használatát, az idegen fájlok ellenőrzését, az adatokhoz való távoli hozzáférést, a jogosultságokat és még sorolhatnánk.


Ha Ön is meg szeretne bizonyosodni róla, hogy biztonságban vannak az adatai, illetve szeretné növelni cége hatékonyságát, akkor keressen fel minket, kérje rendszergazda szolgáltatás ajánlatunkat.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés