5G hálózat
Olvasási idő: 2 perc

Miközben átfordultunk 2019-re, egyre több pletyka látott napvilágot az 5G-ről. A CNN már néhány hónapja bejelentette, hogy az 5G-s készülékek év végére már eláraszthatják a boltok polcait. A Forbes szerint pedig 2020-ra 60 milliónál is több 5G-képes eszközt fogunk használni.

Tartalomjegyzék

Mi az az 5G és miért jó nekünk?

Már javában tesztelik az ötödik generációs mobilhálózatot, aminek rövidített neve az 5G. A 4G/IMT-Advanced standardokra épülő megoldás a korábbiaknál jóval méretesebb lefedettségeket biztosítana a széles sávú mobilos hálózatoknak, sőt, megnyitja az utat a gépek közötti kommunikációnak, vagyis a dolgok internetének (IoT).

Fontos előrelépés, hogy az 5G használata során sokkal kevesebb energiát emésztenek fel a készülékek, ráadásul a késleltetés is jelentősen csökken. Ahhoz viszont, hogy 5G-ről beszéljünk a Next Generation Mobile Networks Alliance több fontos kritériumot is felsorol:

  • Egyenként több tíz megabites sávszélesség több százezer felhasználó esetén is
  • legalább 100 megabites sávszélesség nagyvárosi környezetben,
  • 1 Gbps sebesség garantálása az azonos szinten dolgozóknak,
  • vezeték nélküli hálózat esetén akár több százezer kapcsolat lehetővé tétele,
  • megnövelt lefedettség,
  • a spektrális hatékonyság kiterjesztése,
  • energiahatékonyabb működés
  • késleltetés redukálása az LTE hálózatokhoz képest.

A Next Generation Mobile Networks Alliance a 2020-as bevezetési dátumot is nagyon szigorúan igyekszik betartani, hiszen a felhasználók és az üzleti szegmensben dolgozók fejében is ez az időpont szerepel, ennek megfelelően készülnek a cégek. A jóval gyorsabb sebesség mellett az 5G teret enged majd az előbb említett IoT-nek is, ráadásul az online közvetítésekre is az eddigieknél jóval nagyobb szerep hárul majd.

Biztonságos lesz az 5G?

Annak ellenére, hogy merész elképzelésekkel és izgatottsággal találkozhatunk az 5G kapcsán, a bevezetés szakasza valószínűleg meglehetősen lassú lesz. Először a nagyvárosokban tudjuk majd használni az 5G előnyeit, később országszerte, végül az egész világon elérhető lesz a legújabb mobilhálózat.

A hálózat fokozatos bevezetése valójában jó dolog az adatbiztonságra nézve, hiszen az adatátviteli sebesség és az egyszerűség miatt az 5G könnyű célpontjává válhat a hackereknek és az ártalmas programoknak. Az új hálózat megkívánja a minden eddiginél hatékonyabb adatbiztonsági protokollok létrehozását.

Az 5G minden bizonnyal hatékony üzleti eszköz lesz, de addig sok a teendő.

Lévén, hogy az 5G-nek köszönhető bevételek 2025-re becsült összege nagyjából 225 milliárd eurót fog kitenni, nyilvánvaló, hogy az 5G technológia kulcsfontosságú szerepet tölt be Európa globális versenyképessége szempontjából, és a rendszer kiberbiztonsága alapvetően fontos az unió stratégiai autonómiájának biztosításához.

Az 5G technológiák át fogják alakítani társadalmunkat, és hatalmas lehetőségeket jelentenek az emberek és a vállalkozások számára. Alapvető jelentőségű, hogy az 5G infrastruktúrák az unióban ellenállóképesek és teljesen biztonságosak legyenek mind technikailag, mind pedig jogilag.

Az 5G hálózatok esetleges sebezhetősége vagy a jövőben kiépítendő tagállami hálózatok akár egyikét is érintő kibertámadás az unió egészére hatással lenne. Ezért fontos, hogy egységes intézkedések szülessenek mind tagállami, mind pedig európai szinten, amelyek képesek biztosítani a hálózatok magas szintű kiberbiztonságát.

Az egyes tagállamoknak ez év június végéig nemzeti kockázatértékelést kell végezniük az 5G hálózatok infrastruktúrájára vonatkozóan. Ennek alapján frissíteniük kell a hálózati szolgáltatókra érvényes biztonsági követelményeket, és meg kell határozniuk, hogy mely feltételek mellett garantálható a nyilvános hálózatok biztonsága, különösen az 5G sávokban történő rádiófrekvencia-használati jogok odaítélésénél. Az intézkedések egyikeként szigorítani kell a beszállítóknak és az üzemeltetőknek a hálózatok biztonságának garantálását érintő kötelezettségeit.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés