Egy öltönyös férfi előtt egy felhő tárhely szimbólum
Olvasási idő: 3 perc

A felhő alapú tárhely alkalmazása nem csak gyorsabbá és gördülékenyebbé, de biztonságosabbá is teszi a közös munkát. Mindezek mellett pedig anyagi szempontból is jó döntés lehet.

Tartalomjegyzék

A 2010-es évek egyik legnagyobb informatikai eredményének a felhő alapú megoldások megjelenése és a virtuális tárhelyek elterjedése tekinthető. Nem véletlenül, hiszen a technológia nem csak gördülékenyebbé, de biztonságosabbá is teszi a mindennapos munkavégzést.

A felhő alapú adattárolás olyan dolgoktól is megóvhatja cégünket, melyek más esetben a termelés leállásához, százezres, vagy akár milliós nagyságrendű bevételkieséshez vezethetnek.

A klasszikus adattárolás problémái

Egy vállalat működése során rengeteg olyan szituáció adódhat, mikor bizonyos adatokkal és fájlokkal több munkatársnak, akár egy egész szervezeti egységnek kell együtt dolgoznia. Ilyen helyzetekben az adatok megosztása korábban rendkívül körülményesen zajlott, és a belső hálózatok mellett a legjobb esetben is csak az erre a célra használatos szoftverek, vagy külső adathordozók alkalmazásával nyílt lehetőség.

Utóbbi két megoldás komplikált és költséges, ráadásul kevésbé tekinthető biztonságosnak.

A külső adathordozók bármikor felmondhatják a szolgálatot, a rajtuk tárolt adatok visszahozása pedig problémás és drága, vagy akár lehetetlen is lehet. Arról nem is beszélve, hogy egy pendriveot bármikor elfelejthetünk magunkkal vinni a munkába, ami kellemetlen helyzeteket idézhet elő, és akár az is előfordulhat, hogy egy komoly szerződés bukik el hanyagságunk, feledékenységünk miatt.

A belső hálózatok ezzel szemben könnyebben kontrollálhatók, nagyobb teret engednek a közös használatú fájlok megosztásának.

Fenntartásuk azonban állandó odafigyelést és szakértelmet igényel, és ha nem akarjuk, hogy megbízhatatlanok legyenek, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Ráadásul sokszor nem tudunk rajtuk olyan fájlokat tárolni, melyekhez nem szeretnénk, ha bizonyos kollégák engedélyünk nélkül is hozzáférhetnének.

Miért ennyire hatékony a felhő alapú tárhely?

A felhő alapú tárhelyek a szerveres hálózatokhoz hasonlóan működnek, ellenben jóval rugalmasabbak, és akár kisebb vállalati büdzséből is fenntarthatók.

Elérésük internet-hozzáférés birtokában nem csak munkahelyünkről, de gyakorlatilag a világ bármely pontjáról könnyedén és gyorsan megoldható, így az sem jelent gondot, ha megfeledkeztünk a fontos üzleti tárgyalásra készített prezentációt tartalmazó pendriveról, vagy saját gépünk utazás közben megsérült, és minden azon tárolt adat elveszett.

Közösen használt dokumentumokat és saját fájlokat egyaránt tárolhatunk felhőben, és létrehozhatunk nyitott, teljesen zárt, vagy úgynevezett hibrid hálózatot is, melyek mindegyike hatékony biztonsági opciók mellett teszi lehetővé a gördülékeny munkahelyi együttműködést.

Arról nem is beszélve, hogy a felhők az esetek többségében komolyabb védelemmel rendelkeznek, mint egy zárt, céges hálózat. Természetesen egy belső hálózat konfigurálható úgy, hogy csak belülről legyen elérhető, így a külső támadások gyakorlatilag ki vannak szűrve, de ez esetben a távoli munkavégzésnek is lőttek.

A felhő alapú tárhelyek kevésbé sebezhetők a hackerek által, és a sérülékeny, fizikai adattárolókhoz képest is biztonságosabb megoldást jelentenek a fontos, munkával kapcsolatos adatok raktározására vagy biztonsági mentések tárolására.

Hogyan növelhetjük a produktivitást?

A felhő alapú adattárolás legnagyobb előnye, hogy lehetőséget biztosít bizonyos fájlok vagy applikációk közös használatára, megteremti a virtuális térben a kooperatív munka alapvető feltételeit. Egyszerre többen, valós időben is dolgozhatunk egy dokumentumon, ami a korábbi, oda-vissza e-mailezéshez képest rengeteg, értékes időt képes megspórolni számunkra és drasztikus mértékben csökkenti a hibalehetőségeket.

A központi térként funkcionáló tárhely arra is tökéletes, hogy a kollégák lássák, mivel hogyan haladtunk, melyik anyagot mikor töltöttük fel, teljesítettük-e az adott projektet határidőre, ami nagy biztonságérzetet és transzparenciát ad nekünk.

Az online applikációk alkalmazása ráadásul jóval olcsóbb megoldást is jelent, mint céges számítógépeken futtatható szoftverek megvásárlása. Elég csak a Microsoft vagy a Dropbox megoldásaira gondolnunk. Az Office 365 például könnyedén szinkronizálható saját számítógépünkkel, ami a céges levelezés külső eszközökről való elérése során az elmúlt évek egyik leghasznosabb megoldásának tekinthető kis- és középvállalati környezetekben.

Összességében elmondható tehát, hogy a felhő alapú tárhely nem csak gördülékenyebbé és hatékonyabbá teszi a vállalati folyamatokat, de adataink biztonságát is megerősíti.

Annak tudatában, hogy mindig, minden fontos adatunkat elérhetjük néhány kattintással, rengeteg fejfájástól óvhatjuk meg magunkat, és a hanyagságból, feledékenységből, vagy esetleges balesetekből bekövetkező anyagi károkat is hatékonyan elkerülhetjük.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés