Üvegtáblára rajzolják a felhő tárhely beállításait
Olvasási idő: 2 perc

Az internet térhódításának köszönhetően a saját szervereken történő adattárolás mára elavult tevékenységnek számít. Azt is mondhatnánk, hogy a múlté. A sokszor akár egész irodányi helyet is elfoglaló adattárolók korát felváltotta a felhő tárhely, melyek a kis és nagy cégek számára egyaránt egyszerű és biztonságos megoldást kínál.

Tartalomjegyzék

Sokan azonban még most sem mernek az új technológiára váltani, attól félve, hogy fontos adataik saját szerverről történő átvezetése problémás és költséges feladat. Az igazság azonban az, hogy a költözés egyszerűen, gyorsan, és ráadásul biztonságosan megoldható.

Sőt, ha nem akarunk megválni saját, céges szervereinktől, a felhő alapú tárhelyek által kínált lehetőségeket akár másodlagos megoldásként, biztonsági mentésként is használhatjuk.

Miért jó választás a felhő tárhely?

A fizikai szerverrel szemben rengeteg okot sorakoztathatunk fel, melyek nem csak egyszerűbbé, de biztonságosabbá is teszik a felhő tárhely használatát. A virtuális tárhelyek fenntartása nem csak olcsóbb és helytakarékosabb egy saját szerverparknál, de több szempontból praktikusabb és biztonságosabb is egyben.

A felhő tárhelyek használata gyorsabbá és rugalmasabbá teszi az adatcserét, ezáltal képes a munkahelyi produktivitás növelésére. Munkánk során sosem leszünk többé a céges hálózat helyéhez kötve, és a megfelelő jelszó, valamint internetelérés birtokában bármikor, bármilyen szükséges adathoz hozzáférhetünk.

A felhő tárhelyek legnagyobb előnyét azonban továbbra is a biztonság jelenti. Használatukkal ugyanis soha többé nem kell aggódnunk a fizikai szerverek esetleges sérülése miatt.

A virtuális térben tárolt információk biztonsági mentésként is alkalmazhatók, és bármikor könnyen előhívhatók, ha a fizikai céges hálózatban adatvesztés problémája merülne fel.

Felkészülés a költözésre

Adataink felhőbe történő költöztetése többlépcsős folyamat, melynek első lépése a céges infrastruktúra vizsgálata, a modernizációs igények felmérése, az erőforrások optimalizálása.

Kizárólag akkor szabad céges hálózatunkat a virtuális térbe költöztetni, ha vállalkozásunk, illetve dolgozóink is felkészültek a feladatra, és rendelkezünk azokkal az eszközökkel, melyek segítségével a munka későbbiekben során is zavartalanul folyhat.

Ezután kell kiválasztanunk a számunkra megfelelő szolgáltatót, ami leginkább attól függ, nyilvános, vagy magánfelhőbe szeretnénk költöztetni adatainkat. Mindkét megoldás működőképes, és egy kisebb cég esetében teljesen megfelelő lehet a nyilvános szolgáltatás használata. A magánfelhő drágább és körülményesebb, azonban komoly üzleti titkok tárolása esetén mindenképp biztonságosabb alternatíva.

A szolgáltató kiválasztásánál ezen felül olyan tényezőket is figyelembe kell vennünk, mint jövőbeli tárhelyünk kapacitása, bővíthetősége, a szolgáltatással együtt járó ügyfélszolgálat hatékonysága, illetve az esetlegesen felmerülő problémák esetén a váltás lehetősége.

Az adatok átemelése

Maga a felhőbe történő migrálás egy összetett feladat, melyet az IT-szakemberek különböző megoldások szerint végezhetnek. A módszer leginkább a választott szolgáltatótól, adattárolási struktúránktól, valamint attól függ, nyilvános, vagy magán felhőszolgáltatást vettünk-e igénybe vállalkozásunkkal.

A nyilvános tárhelyek esetében több, ingyenesen elérhető szoftver is segíti a költözést, például az Amazon Web Services által fejlesztett AWS Database Migration Service, mely nem csak az adataink felhőbe történő feltöltésében segít, de a felhőszolgáltatók közti migrációt is egyszerűbbé teszi.

Csakúgy, mint a Cloudscape nevű applikáció, mely az első lépésektől kezdve segít minket magabiztosan végig menni a migráció folyamatán, és adataink tüzetes vizsgálata után még abban is tanácsot tud adni, melyik szolgáltatót érdemes ár-érték arányban választanunk a költözéshez.

Összességében adataink felhőbe történő átemelése nem bonyolult feladat, ám komoly stratégiai tervezést igényel. Tudnunk kell, mik a pontos céljaink a költözéssel, és milyen mértékben szeretnénk a jövőben saját, fizikai szervereink helyett a felhőre hagyatkozni.

Ha azonban megtaláljuk a céljainknak megfelelő szolgáltatót, onnantól kezdve a dolgok simábban és gördülékenyebben mennek, mint elsőre gondolnánk.

A mi professzionális biztonsági mentés szolgáltatásunk a gombra kattintva érhető el.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés