Egy kampót akasztanak a bankkártyákra az adathalászat miatt
Olvasási idő: 2 perc

Az adathalászat egyáltalán nem új keletű probléma, az elmúlt években azonban ugrásszerűen megnövekedett a cégek felé intézett támadások száma. Bár a védelmi rendszerek egyre fejlettebbek, a kiberbűnözői hálózatok is folyamatosan új megoldásokkal próbálkoznak, amelyekkel gyakran célt is érnek: feltörik a rendszereinket, ellopják az adatainkat és a pénzünket. A kártékony szoftverek a technológiával lépést tartva rendkívül gyorsan alkalmazkodnak a legújabb megoldásokhoz, sőt a trendeket valójában a támadások alakítják. Az online világ átszövi mindennapjainkat, éppen ezért egyre sebezhetőbbek vagyunk a hackerek által indított támadásokkal szemben.

Tartalomjegyzék

Mi az az adathalászat?

Adathalász támadás során a kiberbűnözők legitimnek látszó elektronikus üzenetek formájában próbálják meg rávenni áldozataikat arra, hogy kiszolgáltassák számukra személyes adataikat, melyeket később illetéktelen célokra használhatnak fel. Előfordulhat, hogy ők maguk élnek vissza a bizalmas információkkal, de az a gyakorlat sem ritka, hogy a megszerzett információt online feketepiaci felületeken értékesítik.

Az adathalász kísérletek többsége hitelesnek tűnő, elektronikus levelek vagy az eredetire megtévesztésig hasonlító weboldalak formájában próbálja meg kihasználni a felhasználók hiszékenységét és tájékozatlanságát. Abban az esetben pedig, ha bedőlünk a csalásnak, sajnos nagyon nehéz lehet helyrehozni a problémát.

Milyen károkat okozhatnak az adathalász támadások?

Sajnos sokan még ma is úgy gondolják a cégtulajdonosok, hogy az saját cégüket nem érhetik hasonló támadások. Pedig a statisztikák azt mutatják, az adathalász kísérletek bárki és bármi ellen támadást indíthatnak, ebbe beleértve a kevésbé fejlett biztonsági hálózattal rendelkező cégeket, főként a kis- és középvállalkozásokat. A cégvezetők általában el sem tudják képzelni, hogy személyes adataik valódi kincset érhetnek illetéktelen kezekben.

Ez azért is jelent hatalmas problémát, mert megfelelő védelem hiányában nem csak önmagunk, de dolgozóink, sőt ügyfeleink személyes adatait is hatalmas veszélynek tehetjük ki.

Egy hackerek által feltört webáruház tele van kényes adatokkal. Egy eltulajdonítás akár egész vállalkozásokat tehet tönkre, de a honlap feltörése nem csak a cég tulajdonosait érintheti. Enyhébb esetekben a felhasználók, vásárlók neveit, email címeit, telefonszámait lophatják el a kiberbűnözők vagy az általuk megírt program, rosszabb esetben pedig akár bankkártya-adatokat is, melyek birtokában vásárlást indíthatnak azokról és jelentős anyagi kárt okozhatnak a jogos tulajdonosoknak.

Hogyan ismerhető fel az adathalász kísérlet?

Az adathalász üzenetekkel szembeni védekezés legjobb módja a tájékozódás és a megelőzés. Fontos, hogy alkalmazottainkat és munkatársainkat is megfelelő módon felvilágosítsuk a cégünkre leselkedő veszélyekkel kapcsolatban, hogy még időben felismerhessék azokat az intő jeleket, melyek adathalász támadásra utalhatnak. Számos olyan oktatóprogram elérhető már akár ingyenesen is, ami felvértezi az ehhez szükséges információkkal a kollégákat. Ennek hiányában azonban figyelmeztessük őket, hogy lehetőleg kezeljék fenntartással a postafiókjukba érkező, külső forrásból származó üzeneteket, ne kattintsanak a bennük található linkekre, és ne nyissák meg, ne töltsék le a csatolmányokat, hiszen azok akár potenciális vírushordozók is lehetnek.

Az ismeretlen feladótól, vagy gyanús forrásból érkező leveleket töröljék, vagy jelentsék a céges informatikai hálózat biztonságával foglalkozó szakembereknek, akik megvizsgálják őket, és veszély esetén felhívják a kollégák figyelmét is az óvatosságra.

Érdemes a legitimnek látszó, külsős cégtől érkező leveleket is fenntartással kezelni, ellenőrizni, hogy a feladó valóban autentikus címről küldte-e a levelet, és a benne található linkek és csatolmányok nem tartalmaznak-e virtuális kártevőket.

Az adathalászat negatív hatásait a megfelelő céges biztonsági rendszerrel tudjuk leginkább elkerülni. A megbízható IT-háttér és a fizetett vírusirtó programok jó megoldást jelentenek arra, hogy könnyebb dolgunk legyen a támadások visszaverése és a csalások felismerése során.

A professzionális adathalászat elleni megoldásunkról a gombra kattintva tudhat meg többet.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés