Felhőalapú rendszer

Számos előnye van annak, ha a klasszkikus adattárolási technológiákról átállunk felhőalapú rendszer használatára. Ha magasabb szintre szeretnénk emelni a vállalkozásunk üzletmenetét, akkor érdemes lehet kiaknázni a felhőben rejlő lehetőségeket.

Habár csábító lehet a gondolat, hogy mint üzletvezető, önállóan próbáljuk kiépíteni a felhőalapú rendszer ökoszisztémáját, ez gyakran sok veszélyt hordozhat magában, ha nem egy pár laptopos mikróvállalkozásról beszélünk, akkor gyakorlatilag elkerülhetetlen a külső rendszergazda igénybevétele, aki nem csak telepíti az új rendszert, de karban is tartja azt.

Hogyan tudjuk kihasználni a felhő előnyeit?

Szoftverek frissítése

Ha azt szeretnénk, hogy a felhőalapú rendszereink a megfelelő kapacitáson működjenek, elkerülhetetlen az időszakos szoftverfrissítés. Ne kattintsunk a „Később”, gombra – minél előbb áll át a rendszer a legújabb frissítésre, annál gyorsabban tudjuk kiaknázni az updatelt rendszer előnyeit.

Telekommunikáció kihasználása

A felhőalapú technológiák segítségével szó szerint egy karnyújtásnyira kerülhetünk bármelyik alkalmazottunkhoz vagy munkatársunkhoz, még akkor is, ha otthonról vagy egy másik országból dolgoznak. A modern telekommunikációs és videokonferencia szolgáltatások segítségével, amelyekről ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben, személyes megbeszéléseket, meetingeket, de akár többszáz fő egyidejű bevonásával indított videókonferenciákat is indíthatunk.

Az, hogy a kommunikációt ennyire hatékonyan ki tudják használni a modern informatikai alkalmazások, lehetővé teszi a távoli munkavégzést, amely elterjedését a járványidőszak csak felgyorsította.

Néhány ok, ami miatt hatékony a távoli munkavégzés:

  • Nagyobb produktivitás
  • Nagyobb munkakedv
  • Rugalmasság
  • Több idő munkavégzésre az utazási idő megszűnésével
  • Irodai költségek csökkenése (informatikai rendszerek, fix költségek)
  • Magasabb munkavállalói elkötelezettség
  • Nagyobb merítési lehetőség a munkavállalók tekintetében

Távoli munkavégzés

A felhő alapú tárhelyek a klasszikus hálózatokhoz hasonlóak, de jóval rugalmasabbak, biztonságosabbak és fenntarthatóbbak.

Ne, csak munkahelyünkről, de akár otthonról vagy több ezer kilométer távolságból is könnyedén és gyorsan megoldható a munkavégzés és az adatokhoz való hozzáférés. Még abban az esetben is pillanatokon belül újra hozzáférhetünk a céges fájlokhoz, ha valamelyik céges laptop meghibásodott vagy megsérült, és minden azon tárolt adat elveszett róla.

Biztonság megteremtése

Közösen használt dokumentumokat és saját fájlokat egyaránt tárolhatunk felhőben, és létrehozhatunk nyilvános, magán, vagy úgynevezett hibrid hálózatot is, melyek mindegyike hatékony biztonsági opciók mellett teszi lehetővé a gördülékeny munkahelyi együttműködést.

Arról nem is beszélve, hogy a felhők az esetek többségében komolyabb védelemmel rendelkeznek, mint egy zárt, céges hálózat. Természetesen egy belső hálózat konfigurálható úgy, hogy csak belülről legyen elérhető, így a külső támadások gyakorlatilag ki vannak szűrve, de ebben az esetben már csökken a hatékonyság, mert nem lehet távolról hozzáférni az adatokhoz.

A felhő alapú tárhelyek kevésbé sebezhetők a hackerek által, és a sérülékeny, fizikai adattárolókhoz képest is biztonságosabb megoldást jelentenek a fontos, munkával kapcsolatos adatok raktározására vagy biztonsági mentések tárolására.

Produktivitás növelése

A felhő alapú hálózat egyik legnagyobb előnye, hogy lehetőséget biztosít fájlok és alkalmazások közös használatára, valamint a videokonferencia és hatékonyságnövelő szoftverek segítségével minden eddiginél jobb együttműködésre van lehetősége a munkatársaknak.

Egyszerre többen, valós időben is dolgozhatunk egy dokumentumon, ami a korábbi, oda-vissza emailezéshez képest rengeteg, értékes időt képes megspórolni számunkra és drasztikus mértékben csökkenti a hibalehetőségeket.

A központi térként funkcionáló tárhely arra is tökéletes, hogy a kollégák lássák, mivel hogyan haladtunk, melyik anyagot mikor töltöttük fel, teljesítettük-e az adott projektet határidőre, ami nagy biztonságérzetet és transzparenciát ad nekünk.

Az online applikációk alkalmazása ráadásul jóval olcsóbb megoldást is jelent, mint céges számítógépeken futtatható szoftverek megvásárlása. Elég csak a Microsoft vagy a Dropbox megoldásaira gondolnunk. Az Office 365 például könnyedén szinkronizálható saját számítógépünkkel, ami a céges levelezés külső eszközökről való elérése során az elmúlt évek egyik leghasznosabb megoldásának tekinthető kis- és középvállalati környezetekben.

A felhő alapú tárhely nem csak gördülékenyebbé és hatékonyabbá teszi a vállalati folyamatokat, de a használatával drasztikusan csökkenthetjük az adatvesztés kockázatát.

Annak tudatában, hogy mindig, minden fontos adatunkat elérhetjük néhány kattintással, rengeteg fejfájástól óvhatjuk meg magunkat, és a hanyagságból, feledékenységből, vagy esetleges balesetekből bekövetkező anyagi károkat is hatékonyan elkerülhetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda vészhelyzeti telefonszám
ElérhetőségekElérhetőségek