Az adatok másolása és felügyelt riportálása
Olvasási idő: 4 perc

Mi a különbség az adatmásolás és a biztonsági mentés között?

Az adatmásolás és az adatok strukturálása, felügyelt riportálása és biztonsági mentése olyan fontos adatkezelési feladatok, amelyek elengedhetetlenek a hatékony adatkezelés és az adatbiztonság szempontjából. Bár mindkét folyamat adatokat mozgat, azonban az elvégzésükre alkalmazott módszerek és a végrehajtás céljai eltérnek egymástól.

Ebben a cikkben bemutatom a különbségeket az adatmásolás és az adatstrukturálás, felügyelt riportolás és biztonsági mentés között és megnézzük a biztonsági mentés előnyeit és hátrányait.

Az adatmásolás

Az adatmásolás egy olyan folyamat, amely során az adatokat egy helyről egy másikra másolják. Az adatmásolás általában egy egyszerűbb folyamat, amelynek célja az adatok áthelyezése. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy biztonsági mentéseket készítsenek az adatokról, hogy azokat más helyre is másolhassák, vagy hogy másolatot készítsenek az adatokról, hogy azokat később felhasználhassák.

A strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentés

A strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentés egy másik folyamat, amely célja, hogy az adatokat strukturált formában mentse el. Ez a folyamat általában az adatok rendszerezését jelenti, és lehetővé teszi az adatok könnyebb kezelését és felhasználását. Az ilyen típusú biztonsági mentések felügyeletet igényelnek.

Az adatmásolás során egy adatbázisból vagy egy rendszerből másoljuk az adatokat egy másik adatbázisba vagy rendszerbe. Az adatokat strukturálni kell, majd ellenőrizni a struktúra helyességét és teljességét. A riportolás pedig azt jelenti, hogy az adatokat egy előre meghatározott formában és rendszerességgel lehet lekérni.

Egy ilyen folyamat általában több szinten zajlik, ahol az adatokat rendszeresen monitorozzuk és frissítjük. Az adatok strukturálása és rendszeres biztonsági mentése lehetővé teszi az adatok könnyebb kezelését, az adatok minőségének és pontosságának biztosítását, valamint az adatok hosszú távú megőrzését.

Összefoglalva, az adatmásolás és a strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentés két különböző folyamat, amelyek eltérő célokat szolgálnak. Az adatmásolás célja az adatok áthelyezése, míg a strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentés célja az adatok strukturált formában való tárolása, és rendszeres frissítése, ami lehetővé teszi az adatok könnyebb kezelését, valamint az adatok minőségének és pontosságának biztosítását.

Garami Balázs – IT pozitív – Adatmásolás vagy biztonsági mentés?

A strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentés hátránya

Bár a strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentés jelentős előnyöket kínál az adatkezelés és az adatbiztonság terén, azonban bizonyos kritikus pontokat is fel lehetne sorolni, valamint néhány hátrányát is lehet említeni.

Az egyik kritikus pont az adatok strukturálása és rendszerezése. Ez a folyamat időigényes lehet, és az adatokat kezelő szakembereknek szükségük lehet a megfelelő szaktudásra és tapasztalatra. Az adatok hibás struktúrája vagy helytelen rendszerezése nagy károkat okozhat az adatok minőségében és azok használhatóságában.

Egy másik kritikus pont az adatok biztonsági mentése és azok rendszeres frissítése. Az adatok biztonsági mentése időt és erőforrásokat igényelhet, és azok rendszeres frissítése szintén jelentős erőfeszítést igényelhet az adatok kezelőitől. Az adatok biztonsági mentésének és frissítésének hiánya az adatvesztést vagy az adatok pontatlanságát eredményezheti, ami jelentős károkat okozhat az üzleti tevékenységben.

Ez a típusú biztonsági mentés egy olyan adatbiztonsági megközelítés, amely előre meghatározott szabályok és protokollok alapján működik, és rendszeresen jelentéseket készít a biztonsági mentés állapotáról.

Nézzük meg ennek előnyeit és hátrányait:

Előnyök:

  • Pontosság és megbízhatóság: A strukturált, felügyelt megközelítés biztosítja, hogy a mentési folyamat pontos és megbízható legyen, és az összes fontos adatot biztonságosan tárolja.
  • Rendszeresség: A felügyelt biztonsági mentés lehetővé teszi a rendszeres mentéseket, minimalizálva az adatvesztés kockázatát esetleges adatvesztés esetén.
  • Riportolás: A riportoló funkció révén a rendszergazdák és a döntéshozók folyamatosan tájékoztatást kapnak a biztonsági mentés állapotáról, és időben észlelhetik a problémákat.
  • Szabályozási megfelelés: A strukturált és felügyelt biztonsági mentés megkönnyíti a szabályozási követelményeknek való megfelelést, és segít bizonyítani, hogy az adatok megfelelő módon vannak kezelve.
  • Automatizálás: Az ilyen típusú biztonsági mentés gyakran automatizált, csökkentve az emberi hibák lehetőségét és növelve a hatékonyságot.

Hátrányok:

  • Költség: bevezetése és fenntartása jelentős költségekkel járhat, különösen a szoftverlicenc, a hardver és a szakértői támogatás tekintetében.
  • Bonyolultság: megközelítése bonyolultabb lehet, mint az egyszerűbb, manuális mentési megoldások, és időbe telhet, amíg a személyzet megismeri és alkalmazni tudja a protokollokat.
  • Rugalmatlanság: a szigorú struktúrák és protokollok néha rugalmatlanságot okozhatnak, és nehezebbé tehetik a gyors reagálást a változó igényekre vagy körülményekre.
  • Függőség a technológiától: mivel nagyban függ a technológiától, a rendszer sérülékeny lehet a technikai hibákra, szoftverfrissítésekre vagy kompatibilitási problémákra.
  • Biztonsági kockázatok: bár a mentés célja az adatvédelem növelése, minden technológiai rendszer sérülékeny a hackerekkel, belső fenyegetésekkel vagy egyéb biztonsági kockázatokkal szemben. Ezért fontos a rendszeres biztonsági ellenőrzés és frissítés.

Tehát, a strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentés előnyei közé tartozik a pontosság, a megbízhatóság, a rendszeres adatmentés, a jó riportolás és a szabályozási megfelelés. Ugyanakkor a hátrányai közé tartozik a magas költség, a bonyolultság, a rugalmatlanság, a technológiai függőség és a biztonsági kockázatok. Minden szervezetnek mérlegelnie kell ezeket az előnyöket és hátrányokat, hogy megtalálja a legjobban megfelelő adatbiztonsági megoldást saját egyedi igényeire és körülményeire.

A strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentésnek milyen eszközigényei vannak?

Az eszközigények eltérőek lehetnek a szervezet méretétől, az adatok mennyiségétől és a megvalósítani kívánt mentési stratégiától függően. Az alábbiakban felsorolunk néhány általános eszközt és erőforrást, amelyek gyakran szükségesek egy ilyen rendszer megvalósításához és fenntartásához:

Biztonsági mentési szoftver:

A biztonsági mentéshez speciális szoftverre lehet szükség, amely támogatja a mentési protokollokat, a tervezést, a felügyeletet és a riportálást. Ez lehet saját fejlesztésű vagy kereskedelmi szoftver.

Hardver:

A mentési adatok tárolásához szükség lehet megfelelő tárolóeszközökre, például merevlemezekre, SSD-kre, NAS (hálózati tároló) vagy SAN (tároló hálózat) rendszerekre. A redundancia és a nagy rendelkezésre állás biztosítása érdekében további eszközöket is be kell szerezni.

Szerverek és hálózati infrastruktúra:

A biztonsági mentés folyamatának támogatásához szükség lehet megfelelő teljesítményű és kapacitású szerverekre, valamint a hálózati infrastruktúrára, amely lehetővé teszi az adatok gyors és megbízható átvitelét a mentési rendszerbe.

Szoftverlicenc és támogatási szerződések:

A strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentéshez használt szoftverek gyakran licenc- és támogatási díjakat igényelnek, amelyek hozzájárulhatnak az összköltséghez.

Szakértői támogatás és képzés:

Az ilyen rendszerek megfelelő működéséhez szükség lehet szakértői támogatásra és képzésre, hogy a személyzet megismerje és alkalmazni tudja a protokollokat és a legjobb gyakorlatokat.

Helyszínen kívüli tárolás és felhőalapú megoldások:

A legjobb biztonsági mentési gyakorlatok közé tartozik az adatok helyszínen kívüli tárolása, ami további költségeket és erőforrásokat igényelhet. Felhőalapú tárolási megoldásokat is lehet használni, amelyek a fizikai tárolóeszközöktől eltérő költségeket és előnyöket kínálnak. A felhőalapú megoldások használatakor figyelembe kell venni a sávszélességet, az adatátviteli költségeket, a biztonsági és a szabályozási megfelelési kérdéseket.

Biztonsági eszközök és megoldások:

A strukturált biztonsági mentés megvalósításakor fontos az adatok és az infrastruktúra védelme a külső és belső fenyegetésekkel szemben. Ehhez szükség lehet tűzfalakra, hitelesítési és hozzáférés-kezelési megoldásokra, valamint a rendszer rendszeres biztonsági ellenőrzésére és frissítésére.

Adatmentési és helyreállítási tervek:

Az adatvesztés elkerülése érdekében fontos, hogy a szervezet rendelkezzen kidolgozott adatmentési és helyreállítási tervekkel (DRP), amelyek leírják a különböző helyzetekben alkalmazandó eljárásokat. Ez magában foglalhatja a mentési időközök meghatározását, a helyreállítási pont célokat (RPO), a helyreállítási idő célokat (RTO) és a helyreállítási folyamatokat.

Összefoglalva, a strukturált, felügyelt, riportoló biztonsági mentés eszközigényei közé tartozik a biztonsági mentési szoftver, a hardver, a szerverek és a hálózati infrastruktúra, a szoftverlicenc és támogatási szerződések, a szakértői támogatás és képzés, a helyszínen kívüli tárolás és felhőalapú megoldások, valamint a biztonsági eszközök és adatmentési tervek.

A konkrét igények a szervezet méretétől, az adatok mennyiségétől és a megvalósítani kívánt mentési stratégiától függenek.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés