A cég értéke az információ, melyet biztonságba kell helyeznünk!

Az információ értéke mindig akkor lesz felbecsülhetetlen, ha már nem elérhető. És abban a pillanatban tesszük fel magunknak a kérdést: „Mennyibe került volna?”

Előzzük meg együtt az adatvesztést!

 • A felhő alapú szolgáltatások alkalmazásával, vállalkozásának teljes adatállományát és rendszerét professzionálisan kezeljük, az adatokat biztonságosan mentjük, tároljuk, igény szerint megoldjuk azok visszaállítását is. 
 • Adatparkban elhelyezett célhardvereink és kommunikációs szoftvereink platform függetlenül biztosítják a legmagasabb szintű adatnyugalmat.
 • Felmérjük az igényeit, kidolgozzuk megoldási javaslatainkat, mely függvényében számítható a kapacitásigény.
 • A kialakított folyamatok automatizáltak, így ön hátradőlhet, mi pedig felügyeljük az eseményeket.

A gbl IT group megoldásai:

A gbl IT groupnak sokéves tapasztalata van a felhőalapú IT szolgáltatások telepítése és üzemeltetése terén. Számos ügyfelünk használja a Microsoft Azure felhőalapú IT szolgáltatást. Különböző virtuális szervereket futtatunk Azure felhőben és igény esetén a biztonsági mentéseink egy másolatát is ebbe a környezetbe helyezzük, biztosítva ezzel a geo redundanciát.

Nem csak a Microsoft rendszereit üzemeltetjük, hanem az Amazon AWS felhő szolgáltatásait is, melyeken első sorban a weboldalaknak és azok virtuális erőforrásainak biztosítunk megfelelő tárhelyet.

Kiknek ajánljuk a felhő alapú szolgáltatásunkat?

Azoknak a mikró-, kis- és középvállalatoknak, ahol kiemelkedően fontos az adatállományok, az ügyfelek adatainak és a bizalmas információknak a biztonságos mentése és tárolása, igény szerint a korábbi verziók visszaállítása

Továbbá azoknak a vállalkozóknak akiknek az informatikai biztonság mellett számít a költséghatékony szemlélet, mert a  felhő alapú mentés szolgáltatásunk a legjobb megoldás az erőforrásainak az optimális kihasználására, az üzemeltetéssel járó gondok leküzdésére és az IT eszközeinek a gyors avulása ellen.

Biztonsági mentés felhőbe csomagjaink

TárhelyHavidíj
100 GB23 000 Ft + ÁFA
250 GB27 500 Ft + ÁFA
500 GB35 000 Ft + ÁFA
1 000 GB50 000 Ft + ÁFA
1 500 GB65 000 Ft + ÁFA
2 000 GB80 000 Ft + ÁFA
2 500 GB95 000 Ft + ÁFA

 • Mentési report-ot készítünk, amely a mentésbe bevont adatokat, a mentés ütemezését, valamint a mentés tárolási helyeit is megmutatja.
 • Az adatok mentéséhez és visszaállításához a VEEAM Backup & Replication megoldásokat alkalmazzuk.
 • Felhő biztonsági mentési szolgáltatásunk éves rendelkezésre állása: 99,9%. A mentési folyamataink során tranzakciókezelést alkalmazunk, így minden elkészült mentésünk teljes, visszaállítható.
 • A biztonsági mentések, valamint a lementett adatok továbbítása során titkosítást alkalmazunk, így az adatok illetéktelenek által semmilyen körülmények között nem hozzáférhetőek. Ez a módszertan megfelel a hatályos egységes európai adatvédelmi szabályozás (GDPR) személyes adatok tárolására és továbbítására vonatkozó rendelkezéseinek.
 • Igény esetén az időszakos mentési állományok fizikai védelem alatt álló, földrajzilag független adatparkokban tárolhatók.
 • Az adatállományokat tároló eszközeink belföldi és nemzetközi sávszélessége: 1000 Mbps.

További cikkeink a biztonsági mentés – felhő alapú szolgáltatások alkalmazásának előnyeiről

Felhő alapú szolgáltatások:

Biztonsági mentés felhőbe a vállalati hatékonyság növeléséért

A felhő tárhely alkalmazása nem csak gyorsabbá és gördülékenyebbé, de biztonságosabbá is teszi a közös munkát. Mindezek mellett pedig anyagi szempontból is jó döntés lehet.

A 2010-es évek egyik legnagyobb informatikai eredményének a felhő alapú megoldások megjelenése és a virtuális tárhelyek elterjedése tekinthető. Nem véletlenül, hiszen a technológia nem csak gördülékenyebbé, de biztonságosabbá is teszi a mindennapos munkavégzést.

Ez a tipusú adattárolás olyan dolgoktól is megóvhatja cégünket, melyek más esetben a termelés leállásához, százezres, vagy akár milliós nagyságrendű bevételkieséshez vezethetnek.

A klasszikus adattárolás problémái

Egy vállalat működése során rengeteg olyan szituáció adódhat, mikor bizonyos adatokkal és fájlokkal több munkatársnak, akár egy egész szervezeti egységnek kell együtt dolgoznia. Ilyen helyzetekben az adatok megosztása korábban rendkívül körülményesen zajlott, és a belső hálózatok mellett a legjobb esetben is csak az erre a célra használatos szoftverek, vagy külső adathordozók alkalmazásával nyílt lehetőség.

Utóbbi két megoldás komplikált és költséges, ráadásul kevésbé tekinthető biztonságosnak.

A külső adathordozók bármikor felmondhatják a szolgálatot, a rajtuk tárolt adatok visszahozása pedig problémás és drága, vagy akár lehetetlen is lehet. Arról nem is beszélve, hogy egy pendriveot bármikor elfelejthetünk magunkkal vinni a munkába, ami kellemetlen helyzeteket idézhet elő, és akár az is előfordulhat, hogy egy komoly szerződés bukik el hanyagságunk, feledékenységünk miatt.

A belső hálózatok ezzel szemben könnyebben kontrollálhatók, nagyobb teret engednek a közös használatú fájlok megosztásának.

Fenntartásuk azonban állandó odafigyelést és szakértelmet igényel, és ha nem akarjuk, hogy megbízhatatlanok legyenek, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Ráadásul sokszor nem tudunk rajtuk olyan fájlokat tárolni, melyekhez nem szeretnénk, ha bizonyos kollégák engedélyünk nélkül is hozzáférhetnének.

Miért ennyire hatékony a felhő alapú tárhely?

Az ilyen típusú tárhelyek a szerveres hálózatokhoz hasonlóan működnek, ellenben jóval rugalmasabbak, és akár kisebb vállalati büdzséből is fenntarthatók.

Elérésük internet-hozzáférés birtokában nem csak munkahelyünkről, de gyakorlatilag a világ bármely pontjáról könnyedén és gyorsan megoldható, így az sem jelent gondot, ha megfeledkeztünk a fontos üzleti tárgyalásra készített prezentációt tartalmazó pendriveról, vagy saját gépünk utazás közben megsérült, és minden azon tárolt adat elveszett.

Közösen használt dokumentumokat és saját fájlokat egyaránt tárolhatunk felhőben, és létrehozhatunk nyitott, teljesen zárt, vagy úgynevezett hibrid hálózatot is, melyek mindegyike hatékony biztonsági opciók mellett teszi lehetővé a gördülékeny munkahelyi együttműködést.

Arról nem is beszélve, hogy a felhők az esetek többségében komolyabb védelemmel rendelkeznek, mint egy zárt, céges hálózat. Természetesen egy belső hálózat konfigurálható úgy, hogy csak belülről legyen elérhető, így a külső támadások gyakorlatilag ki vannak szűrve, de ez esetben a távoli munkavégzésnek is lőttek.

A hackerek által kevésbé sebezhetők a felhő alapú tárhelyek és a sérülékeny, fizikai adattárolókhoz képest is biztonságosabb megoldást jelentenek a fontos, munkával kapcsolatos adatok raktározására vagy biztonsági mentések tárolására.

Hogyan növelhetjük a produktivitást a felhő alapú adattárolással?

Legnagyobb előnye a felhő alapú adattárolásnak, hogy lehetőséget biztosít bizonyos fájlok vagy applikációk közös használatára, megteremti a virtuális térben a kooperatív munka alapvető feltételeit. Egyszerre többen, valós időben is dolgozhatunk egy dokumentumon, ami a korábbi, oda-vissza e-mailezéshez képest rengeteg, értékes időt képes megspórolni számunkra és drasztikus mértékben csökkenti a hibalehetőségeket.

A központi térként funkcionáló tárhely arra is tökéletes, hogy a kollégák lássák, mivel hogyan haladtunk, melyik anyagot mikor töltöttük fel, teljesítettük-e az adott projektet határidőre, ami nagy biztonságérzetet és transzparenciát ad nekünk.

Az online applikációk alkalmazása ráadásul jóval olcsóbb megoldást is jelent, mint céges számítógépeken futtatható szoftverek megvásárlása. Elég csak a Microsoft vagy a Dropbox megoldásaira gondolnunk. Az Office 365 például könnyedén szinkronizálható saját számítógépünkkel, ami a céges levelezés külső eszközökről való elérése során az elmúlt évek egyik leghasznosabb megoldásának tekinthető kis- és középvállalati környezetekben.

Összességében elmondható tehát, hogy a felhő alapú tárhely nem csak gördülékenyebbé és hatékonyabbá teszi a vállalati folyamatokat, de adataink biztonságát is megerősíti.

Annak tudatában, hogy mindig, minden fontos adatunkat elérhetjük néhány kattintással, rengeteg fejfájástól óvhatjuk meg magunkat, és a hanyagságból, feledékenységből, vagy esetleges balesetekből bekövetkező anyagi károkat is hatékonyan elkerülhetjük.

A felhő alapú szolgáltatások típusai

A felhő szolgáltatások különböznek egymástól a felhő platform kialakításának tekintetében, a hosting kivitelezésében és a hozzáférési lehetőségekben.

A különbségek ellenére az összes felhőalapú szolgáltatás mégis ugyanazon az elven működik: a kiszolgálók számítási teljesítményét szegmentált, szoftver-vezérelt alkalmazásokba virtualizálja, amelyek feldolgozási és tárolási képességeket biztosítanak.

Nyilvános felhő

Néhány nyilvános felhőre példa az Amazon AWS, a Microsoft Azure vagy a Google által kínált szolgáltatások. Ezek a vállalatok nem csak infrastruktúrát, de szolgáltatásokat is nyújtanak az ügyfeleknek, ezért ez az egyik legkényelmesebb megoldás.

 Általában hatalmas mennyiségű szabad tárhelyük van a nyilvános felhőknek, ami könnyű méretezhetőséget eredményez a vállalkozások és egyéni felhasználók számára. A nyilvános felhőt gyakran ajánlják szoftverfejlesztéshez és több vállalkozás közös projektjeihez.

Az ilyen módon tárolt adatok könnyen mozgathatóak, így az ilyen típusú felhőben tesztelt projektet később át lehet helyezni a magán felhőbe üzleti célból.

Ezeket a szolgáltatásokat használhatjuk kizárólag az adatokhoz való hozzáférésre, de igénybe vehetünk teljesen virtualizált infrastruktúrát is (Infrastruktúra mint szolgáltatás vagy IaaS), továbbá akár speciális szoftverprogramok használatára is alkalmas (Szoftver mint szolgáltatás vagy SaaS).

Az egyik legnépszerűbb nyilvános felhőszolgáltatás a Microsoft Azure, amely az alábbi előnyöket vonultatja fel:

Alacsonyabb költségek – nem szükséges megvásárolni a hardvert és a szoftvert, és Ön csak a felhasznált szolgáltatásokért fizet.

Nincs karbantartás – a karbantartást felhőszolgáltatója végzi.

Majdnem végtelen skálázási lehetőség – üzleti szükségletei kielégítéséhez igény szerinti erőforrások állnak rendelkezésre.

Magas megbízhatóság, avagy High Availabilty – a kiszolgálók hatalmas hálózata és redundanciája biztosítékot nyújt az üzemzavarok és kiesések ellen.

A nyilvános felhő nagy előnye tehát a sokoldalúság és a „pay as you go” struktúra, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy ha igényük van rá, akkor egy kattintással több kapacitást is igénybe tudjanak venni.

Hátránya, hogy a nyilvános felhő alapvető infrastruktúrája és operációs rendszere továbbra is a felhő-szolgáltató teljes ellenőrzése alatt áll.

Ez abban az esetben okozhat gondokat, ha az ügyfelek más nyilvános szolgáltatóra szeretnének áttérni. További problémák merülhetnek fel akkor is, ha a szolgáltató elhagyja az üzleti tevékenységet, vagy jelentős változtatásokat hajt végre a platformon, ezzel az ügyfelek arra kényszeríthetők, hogy rövid időn belül jelentős infrastrukturális változtatásokat hajtsanak végre.

Magánfelhő

A magánfelhőket legtöbbször tűzfal védi és a szerverek egyetlen vállalat tulajdonát képezik. A 100 százalékig egy fizikai helyszínen elkülönített felhő lehet a legjobb megoldás a nagyon szigorú szabályozási követelményekkel rendelkező vállalkozások számára.

A felhőalapú IT szolgáltatás jogosult felhasználói bárhonnan hozzáférhetnek, felhasználhatnak és tárolhatnak adatokat a magánfelhőben, akárcsak a nyilvános felhőben. A különbség az, hogy senki más nem fér hozzá vagy használhatja fel az adott ügyfél erőforrásait.

A magánfelhő megoldások biztonságot és irányíthatóságot is kínálnak, de ezek az előnyök legtöbbször plusz költségekkel járnak. A felhőtulajdonos társaság felel a szoftverért és az infrastruktúráért is, így ez sokszor drágább, de biztonságosabb működést tesz lehetővé.

A magánfelhő megkönnyíti az adatokhoz való hozzáférés korlátozását, és biztosítja, hogy a társaság bármikor át tudja helyezni azokat, amikor csak akarja.

A magánfelhőt használó ügyfelek a saját üzleti igényeikre tudják szabni a felhőkörnyezetet, ami nagyobb rugalmasságot eredményez.

Ezenkívül, mivel a magánfelhőt nem külső vállalat ellenőrzi, nem áll fenn a hirtelen változások kockázata, amelyek megzavarhatják az ügyfelek megszokott üzletmenetét. A magánfelhő-megoldást a nyilvános felhő-szolgáltató rendszer leállása sem érinti.

Azonban meg kell jegyezni, hogy a magánfelhőkből hiányzik a nyilvános felhők sokoldalúsága. Amennyiben nincs megfelelő tartalék a rendszerben, úgy csak fizikai számítási és tárolási kapacitások hozzáadásával bővíthetők, megnehezítve a nagyobb tárhelyre való azonnali áttérést, ha az üzleti igény felmerül.

Hibrid felhő

A hibrid felhők egyesítik a nyilvános felhőket a magánfelhőkkel. Úgy tervezték, hogy lehetővé tegyék a két platformon a zökkenőmentes kommunikációt, az adatok és az alkalmazások átvitelét az egyikről a másikra.

A hibrid felhőmodellek elsődleges előnye, hogy képesek a nyilvános felhők méretezhető számítási teljesítményét biztosítani, miközben megtartják a magánfelhők legfontosabb előnyeit: a biztonságot és a könnyű vezérlést.

Ezek segítségével kihozhatjuk a legtöbbet a vállalkozásunkból, hiszen a magánfelhő és a nyilvános felhő előnyeit egyesíthetjük. A biztonsági mentés felhőbe csökkenti az adatvesztés kockázatait.

Ezt a felhőt például nagy mennyiségű, alacsony biztonsági igényű célokra – mint a webalapú e-mail –, a magánfelhőt (vagy más helyszíni infrastruktúrát) pedig érzékeny, az üzletmenet szempontjából kritikus fontosságú műveletekhez – mint pénzügyi beszámolók készítése – használhatjuk fel.

E kombinált megoldás arra is alkalmas, hogy egy hirtelen bekövetkezett terhelésnél (például nagyobb számú weboldal látogatók) a magánfelhő erőforrásait kibővíthetjük a nyilvános felhő tartalékkapacitásaival is.

Az adatokat biztonságosan tárolják a magánfelhő tűzfalai és titkosítási protokolljai, és szükség esetén ezek átvihetők a nyilvános felhőkörnyezetbe. Ez különösen hasznos a Big Data korában, amikor bizonyos iparágaknak (egészségügy, kereskedelem) be kell tartania a szigorú adatvédelmi szabályokat, miközben a mesterséges intelligencia (AI) által támogatott kifinomult algoritmusokat is felhasználja, amelyek elemzik a kényes adatok millióit.

Két hibrid felhő architektúra általánosan használt típusa létezik:

A Cloudbursting elsődleges felhőként egy magánfelhőt használ, az adatok tárolására és a védett alkalmazások biztonságos környezetben történő tárolására. Ha azonban növekszik a szolgáltatási igény, akkor a magán felhő infrastruktúrája nem biztos, hogy képes lépést tartani. Itt jön be a nyilvános felhő. A cloudbursting modell a nyilvános felhő számítási erőforrásait használja a magánfelhő kiegészítésére, lehetővé téve a társaság számára, hogy megnövekedett forgalmat bonyolítson új szerver vagy egyéb infrastruktúra vásárlása nélkül.

A második típusú hibrid felhőmodell szintén a magán felhőkörnyezetben tárolja az adatokat, de a nem kritikus alkalmazásokat kiszervezi egy nyilvános felhő-szolgáltatóra. Ez az elrendezés azon szervezeteknél gyakori, amelyeknek speciális fejlesztőeszközökhöz (például Adobe Creative Cloud), alapvető termelékenységi szoftverekhez (például Microsoft Office 365) vagy CRM platformokhoz (például Salesforce) kell hozzáférniük. Itt gyakran alkalmaznak multi-felhő-architektúrát, amelybe több felhőszolgáltató is beletartozik, hogy megfeleljen a különféle egyedi szervezeti igényeknek.

Felhő alapú szolgáltatások, biztonsági másolatok és vírusírtók az adatvédelem érdekében

Milyen okok húzódnak leggyakrabban az adatvesztés hátterében?

44% – Hardver- vagy rendszerhiba

32% – Emberi hiba

14% – Szoftverhiba

7% – Vírusok

3% – Természeti katasztrófák

Adatvédelmi szempontból két kulcsfontosságú tényezőre kell figyelnünk: megfelelő IT adatvédelem és professzionális adatmentés. Előbbiben sokat segít egy tűzfallal és vírusirtó programokkal felszerelt biztonságos szerver, melynek karbantartásáról szakemberek gondoskodnak.

Továbbá a rendszeres biztonsági mentés ma már elengedhetetlen a kisebb vállalkozások számára is. Hiszen nem csak az ártalmas szoftverektől kell féltenünk az értékes információinkat. A túlmelegedés, a beázás vagy az esetleges tűzesetek is fenyegetést jelentenek az adatainkat tároló szerverre, ezért ha fizikai szerverrel rendelkezünk, akkor minden esetben készítsünk biztonsági másolatokat.

A biztonsági másolat egyszerűen az ugyanazon vagy más gépen tárolt adatok másolata.

A fentebb ismertetett veszélyeket szem előtt tartva nagyon fontos, hogy a vállalkozások a fontos fájlok és más adatok több példányát több helyen tárolják (offsite mentés). Mindegyik helyet védeni kell a fizikai és a számítógépes fenyegetésekkel szemben. Különböző eszközök és technikák léteznek, amelyekre a vállalkozások számíthatnak az adatok biztonsági mentésének megőrzése érdekében. Ezek az eszközök és technikák különböző szintű védelmet nyújtanak.

Biztonsági mentés felhőbe – Íme néhány egyszerű adatmentési tipp:

 • Készítsen legalább három biztonsági másolatot az üzleti adatokról.
 • Tartsa az egyik példányt a helyi merevlemezen, egyet külső adattárolón, egyet pedig felhőben.
 • Az üzleti adatok legalább egy példányát tartsa más helyszínen

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés