5G hálózat
Olvasási idő: 2 perc

Miközben átfordultunk 2019-re, egyre több pletyka látott napvilágot az 5G-ről. A CNN már néhány hónapja bejelentette, hogy az 5G-s készülékek év végére már eláraszthatják a boltok polcait. A Forbes szerint pedig 2020-ra 60 milliónál is több 5G-képes eszközt fogunk használni.

Tartalomjegyzék

Mi az az 5G és miért jó nekünk?

Már javában tesztelik az ötödik generációs mobilhálózatot, aminek rövidített neve az 5G. A 4G/IMT-Advanced standardokra épülő megoldás a korábbiaknál jóval méretesebb lefedettségeket biztosítana a széles sávú mobilos hálózatoknak, sőt, megnyitja az utat a gépek közötti kommunikációnak, vagyis a dolgok internetének (IoT).

Fontos előrelépés, hogy az 5G használata során sokkal kevesebb energiát emésztenek fel a készülékek, ráadásul a késleltetés is jelentősen csökken. Ahhoz viszont, hogy 5G-ről beszéljünk a Next Generation Mobile Networks Alliance több fontos kritériumot is felsorol:

  • Egyenként több tíz megabites sávszélesség több százezer felhasználó esetén is
  • legalább 100 megabites sávszélesség nagyvárosi környezetben,
  • 1 Gbps sebesség garantálása az azonos szinten dolgozóknak,
  • vezeték nélküli hálózat esetén akár több százezer kapcsolat lehetővé tétele,
  • megnövelt lefedettség,
  • a spektrális hatékonyság kiterjesztése,
  • energiahatékonyabb működés
  • késleltetés redukálása az LTE hálózatokhoz képest.

A Next Generation Mobile Networks Alliance a 2020-as bevezetési dátumot is nagyon szigorúan igyekszik betartani, hiszen a felhasználók és az üzleti szegmensben dolgozók fejében is ez az időpont szerepel, ennek megfelelően készülnek a cégek. A jóval gyorsabb sebesség mellett az 5G teret enged majd az előbb említett IoT-nek is, ráadásul az online közvetítésekre is az eddigieknél jóval nagyobb szerep hárul majd.

Biztonságos lesz az 5G?

Annak ellenére, hogy merész elképzelésekkel és izgatottsággal találkozhatunk az 5G kapcsán, a bevezetés szakasza valószínűleg meglehetősen lassú lesz. Először a nagyvárosokban tudjuk majd használni az 5G előnyeit, később országszerte, végül az egész világon elérhető lesz a legújabb mobilhálózat.

A hálózat fokozatos bevezetése valójában jó dolog az adatbiztonságra nézve, hiszen az adatátviteli sebesség és az egyszerűség miatt az 5G könnyű célpontjává válhat a hackereknek és az ártalmas programoknak. Az új hálózat megkívánja a minden eddiginél hatékonyabb adatbiztonsági protokollok létrehozását.

Az 5G minden bizonnyal hatékony üzleti eszköz lesz, de addig sok a teendő.

Lévén, hogy az 5G-nek köszönhető bevételek 2025-re becsült összege nagyjából 225 milliárd eurót fog kitenni, nyilvánvaló, hogy az 5G technológia kulcsfontosságú szerepet tölt be Európa globális versenyképessége szempontjából, és a rendszer kiberbiztonsága alapvetően fontos az unió stratégiai autonómiájának biztosításához.

Az 5G technológiák át fogják alakítani társadalmunkat, és hatalmas lehetőségeket jelentenek az emberek és a vállalkozások számára. Alapvető jelentőségű, hogy az 5G infrastruktúrák az unióban ellenállóképesek és teljesen biztonságosak legyenek mind technikailag, mind pedig jogilag.

Az 5G hálózatok esetleges sebezhetősége vagy a jövőben kiépítendő tagállami hálózatok akár egyikét is érintő kibertámadás az unió egészére hatással lenne. Ezért fontos, hogy egységes intézkedések szülessenek mind tagállami, mind pedig európai szinten, amelyek képesek biztosítani a hálózatok magas szintű kiberbiztonságát.

Az egyes tagállamoknak ez év június végéig nemzeti kockázatértékelést kell végezniük az 5G hálózatok infrastruktúrájára vonatkozóan. Ennek alapján frissíteniük kell a hálózati szolgáltatókra érvényes biztonsági követelményeket, és meg kell határozniuk, hogy mely feltételek mellett garantálható a nyilvános hálózatok biztonsága, különösen az 5G sávokban történő rádiófrekvencia-használati jogok odaítélésénél. Az intézkedések egyikeként szigorítani kell a beszállítóknak és az üzemeltetőknek a hálózatok biztonságának garantálását érintő kötelezettségeit.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés