felhőalapú IT szolgáltatások
Olvasási idő: 4 perc

Noha a felhőalapú IT megoldásoknak a „felhő” kifejezés gyakran ad egy misztikus jelleget, a valóságban ez nem különbözik a hagyományos számítási architektúrától. A felhőalapú számítástechnika továbbra is ugyanazon a fizikai szerveren alapszik, amely bármely számítógépes hálózat gerincét képezi.

A különbség az, hogy a felhő-architektúra elérhetővé teszi a hardver feldolgozási teljesítményét és tárolási kapacitását az interneten keresztül. Ez lehetővé teszi a felhőszolgáltatók számára, hogy világszerte elosztott szerverekkel összevont, nagy teljesítményű számítási hálózatot hozzanak létre. Amelyhez bármilyen internetes kapcsolatból hozzáférhetnek az ügyfelek.

A felhőalapú számítástechnika az elmúlt évtizedben általános kifejezés lett, de a szolgáltatás fogalma néha zavart okoz. Éppen ezért érdemes megnézni a különbségeket a felhő alapú IT rendszerek fő típusai és a különféle felhő szolgáltatások között.

Tartalomjegyzék

A felhőalapú IT szolgáltatások típusai

A felhő szolgáltatások különböznek egymástól a felhő platform kialakításának tekintetében, a hosting kivitelezésében és a hozzáférési lehetőségekben. A különbségek ellenére az összes felhőalapú szolgáltatás mégis ugyanazon az elven működik. A kiszolgálók számítási teljesítményét szegmentált, szoftver-vezérelt alkalmazásokba virtualizálja, amelyek feldolgozási és tárolási képességeket biztosítanak.

Nyilvános felhő

Néhány nyilvános felhőre példa az Amazon AWS, a Microsoft Azure vagy a Google által kínált szolgáltatások. Ezek a vállalatok nem csak infrastruktúrát, de szolgáltatásokat is nyújtanak az ügyfeleknek, ezért ez az egyik legkényelmesebb megoldás.

 A nyilvános felhőknek általában hatalmas mennyiségű szabad tárhelyük van, ami könnyű méretezhetőséget eredményez a vállalkozások és egyéni felhasználók számára. A nyilvános felhőt gyakran ajánlják szoftverfejlesztéshez és több vállalkozás közös projektjeihez.

A nyilvános felhőben tárolt adatok könnyen mozgathatóak, így az ilyen típusú felhőben tesztelt projektet később át lehet helyezni a magán felhőbe üzleti célból.

A nyilvános felhő szolgáltatásokat használhatjuk kizárólag az adatokhoz való hozzáférésre. Továbbá igénybe vehetünk teljesen virtualizált infrastruktúrát is (Infrastruktúra mint szolgáltatás vagy IaaS), vagy akár speciális szoftverprogramok használatára is alkalmas (Szoftver mint szolgáltatás vagy SaaS).

Az egyik legnépszerűbb nyilvános felhőszolgáltatás a Microsoft Azure, amely az alábbi előnyöket vonultatja fel:

 • Alacsonyabb költségek – nem szükséges megvásárolni a hardvert és a szoftvert, és Ön csak a felhasznált szolgáltatásokért fizet.
 • Nincs karbantartás – a karbantartást felhőszolgáltatója végzi.
 • Majdnem végtelen skálázási lehetőség – üzleti szükségletei kielégítéséhez igény szerinti erőforrások állnak rendelkezésre.
 • Magas megbízhatóság, avagy High Availabilty – a kiszolgálók hatalmas hálózata és redundanciája biztosítékot nyújt az üzemzavarok és kiesések ellen.

A nyilvános felhő nagy előnye tehát a sokoldalúság és a „pay as you go” struktúra, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy ha igényük van rá, akkor egy kattintással több kapacitást is igénybe tudjanak venni.

Hátránya, hogy a nyilvános felhő alapvető infrastruktúrája és operációs rendszere továbbra is a felhő-szolgáltató teljes ellenőrzése alatt áll.

Ez abban az esetben okozhat gondokat, ha az ügyfelek más nyilvános szolgáltatóra szeretnének áttérni. További problémák merülhetnek fel akkor is, ha a szolgáltató elhagyja az üzleti tevékenységet, vagy jelentős változtatásokat hajt végre a platformon, ezzel az ügyfelek arra kényszeríthetők, hogy rövid időn belül jelentős infrastrukturális változtatásokat hajtsanak végre.

Magánfelhő

A magánfelhőket legtöbbször tűzfal védi és a szerverek egyetlen vállalat tulajdonát képezik. A 100 százalékig egy fizikai helyszínen elkülönített felhő lehet a legjobb megoldás a nagyon szigorú szabályozási követelményekkel rendelkező vállalkozások számára.

A felhőalapú IT szolgáltatás jogosult felhasználói bárhonnan hozzáférhetnek, felhasználhatnak és tárolhatnak adatokat a magánfelhőben, akárcsak a nyilvános felhőben. A különbség az, hogy senki más nem fér hozzá vagy használhatja fel az adott ügyfél erőforrásait. A magánfelhő megoldások biztonságot és irányíthatóságot is kínálnak, de ezek az előnyök legtöbbször plusz költségekkel járnak. A felhőtulajdonos társaság felel a szoftverért és az infrastruktúráért is, így ez sokszor drágább, de biztonságosabb működést tesz lehetővé.

 • A magánfelhő megkönnyíti az adatokhoz való hozzáférés korlátozását, és biztosítja, hogy a társaság bármikor át tudja helyezni azokat, amikor csak akarja.
 • A magánfelhőt használó ügyfelek a saját üzleti igényeikre tudják szabni a felhőkörnyezetet, ami nagyobb rugalmasságot eredményez.
 • Ezenkívül, mivel a magánfelhőt nem külső vállalat ellenőrzi, nem áll fenn a hirtelen változások kockázata, amelyek megzavarhatják az ügyfelek megszokott üzletmenetét. A magánfelhő-megoldást a nyilvános felhő-szolgáltató rendszer leállása sem érinti.

Azonban meg kell jegyezni, hogy a magánfelhőkből hiányzik a nyilvános felhők sokoldalúsága. Amennyiben nincs megfelelő tartalék a rendszerben, úgy csak fizikai számítási és tárolási kapacitások hozzáadásával bővíthetők, megnehezítve a nagyobb tárhelyre való azonnali áttérést, ha az üzleti igény felmerül.

Hibrid felhő

A hibrid felhők egyesítik a nyilvános felhőket a magánfelhőkkel. Úgy tervezték, hogy lehetővé tegyék a két platformon a zökkenőmentes kommunikációt, az adatok és az alkalmazások átvitelét az egyikről a másikra.

 • A hibrid felhőmodellek elsődleges előnye, hogy képesek a nyilvános felhők méretezhető számítási teljesítményét biztosítani, miközben megtartják a magánfelhők legfontosabb előnyeit: a biztonságot és a könnyű vezérlést.
 • A hibrid felhő segítségével kihozhatjuk a legtöbbet a vállalkozásunkból, hiszen a magánfelhő és a nyilvános felhő előnyeit egyesíthetjük.
 • A nyilvános felhőt például nagy mennyiségű, alacsony biztonsági igényű célokra – mint a webalapú e-mail –, a magánfelhőt (vagy más helyszíni infrastruktúrát) pedig érzékeny, az üzletmenet szempontjából kritikus fontosságú műveletekhez – mint pénzügyi beszámolók készítése – használhatjuk fel.
 • E kombinált megoldás arra is alkalmas, hogy egy hirtelen bekövetkezett terhelésnél (például nagyobb számú weboldal látogatók) a magánfelhő erőforrásait kibővíthetjük a nyilvános felhő tartalékkapacitásaival is.

Az adatokat biztonságosan tárolják a magánfelhő tűzfalai és titkosítási protokolljai, és szükség esetén ezek átvihetők a nyilvános felhőkörnyezetbe. Ez különösen hasznos a Big Data korában, amikor bizonyos iparágaknak (egészségügy, kereskedelem) be kell tartania a szigorú adatvédelmi szabályokat, miközben a mesterséges intelligencia (AI) által támogatott kifinomult algoritmusokat is felhasználja, amelyek elemzik a kényes adatok millióit.

Két hibrid felhő architektúra általánosan használt típusa létezik

A Cloudbursting elsődleges felhőként egy magánfelhőt használ, az adatok tárolására és a védett alkalmazások biztonságos környezetben történő tárolására. Ha azonban növekszik a szolgáltatási igény, akkor a magán felhő infrastruktúrája nem biztos, hogy képes lépést tartani. Itt jön be a nyilvános felhő. A cloudbursting modell a nyilvános felhő számítási erőforrásait használja a magánfelhő kiegészítésére, lehetővé téve a társaság számára, hogy megnövekedett forgalmat bonyolítson új szerver vagy egyéb infrastruktúra vásárlása nélkül.

A második típusú hibrid felhőmodell szintén a magán felhőkörnyezetben tárolja az adatokat, de a nem kritikus alkalmazásokat kiszervezi egy nyilvános felhő-szolgáltatóra. Ez az elrendezés azon szervezeteknél gyakori, amelyeknek speciális fejlesztőeszközökhöz (például Adobe Creative Cloud), alapvető termelékenységi szoftverekhez (például Microsoft Office 365) vagy CRM platformokhoz (például Salesforce) kell hozzáférniük. Itt gyakran alkalmaznak multi-felhő-architektúrát, amelybe több felhőszolgáltató is beletartozik, hogy megfeleljen a különféle egyedi szervezeti igényeknek.

A mi felhőalapú IT megoldásaink

A gbl IT groupnak sokéves tapasztalata van a felhőalapú IT szolgáltatások telepítése és üzemeltetése terén. Számos ügyfelünk használja a Microsoft Azure felhőalapú IT szolgáltatást. Különböző virtuális szervereket futtatunk Azure felhőben és igény esetén a biztonsági mentéseink egy másolatát is ebbe a környezetbe helyezzük. Biztosítva ezzel a georedundanciát.

Nem csak a Microsoft rendszereit üzemeltetjük, hanem az Amazon AWS felhő szolgáltatásait is, melyeken első sorban a weboldalaknak és azok virtuális erőforrásainak biztosítunk megfelelő tárhelyet.

Kattintson, és kérjen ajánlatot a gbl IT group megoldásaira!

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés