Olvasási idő: 4 perc

Minden, amit erről tudni érdemes!

Ez a bejegyzés azért született meg, mert szerettünk volna körbe járni a YouTube leíró nevek témáját, hogy eldönthessük, hogy ez a platform a leíró névvel, pontosan mire lesz alkalmas, és a vállalkozásunknak szüksége lehet-e rá.

Mikor megszereztük a döntéshez elegendő információt, úgy gondoltuk, megosszuk a megszerzett ismereteket, mert ez hasznos lehet másoknak is, akár vállalkozóként, akár magánszemélyként választanak leíró nevet.

Első körben vizsgáljuk meg milyen leírást találunk erről a hivatalos forrásban:

Google Support

A leíró név a Google információja szerint:

A Google tájékoztatás szerint a leíró nevekhez való hozzáférés a következő hetekben indul el. A YouTube Stúdióban és e-mailen keresztül értesítenek róla, hogy mikortól választhatjuk meg őket.

Ha valaki már rendelkezik személyre szabott URL-lel, akkor az esetek többségében az URL egyedi része lesz a leíró név.

Amennyiben még nem rendelkeznénk személyre szabott URL-címmel, vagy másikat szeretnénk, kiválaszthatunk egy új leíró nevet, illetve használhatjuk az automatikusan generált leíró nevet.

Ha 2022. november 14-ig nem választjuk ki a sajátunkat, akkor a YouTube automatikusan létrehoz nekünk, de ez a generált név bármikor módosítható lesz.

Google support

Mi a különbség a csatornanév és a leíró név között?

A csatornanevektől eltérően a leíró nevek egyediek az egyes alkotók esetében, ezáltal még könnyebben tehető feltűnővé, illetve megkülönböztethetővé az online jelenlétünk a YouTube-on.

Leíró nevek és csatorna-URL-ek

Az új név a csatornánk URL-jének része lesz. Legtöbbször a személyre szabott URL lesz a leíró név. Ennek a használatával akkor is a csatornánkra tudjuk irányítani érdeklődőket, ha éppen nincsenek fent a YouTube-on.

Ha például a leíró neved @user123, akkor csatornád URL-je https://youtube.com/@user123 lesz.

Google support

Eddig tartott a hivatalos oldalon megtalálható tájékoztatás, akkor boncolgassuk ezt egy kicsit:

Tehát, mit jelent a YouTube leíró név?

Ez olyan egyedi azonosító, amely révén a sokkal könnyebben megtalálhatják az emberek a csatornánkat és kapcsolatba léphetnek velünk a YouTube-on.

Hamarosan minden felhasználó egyedi leíró névvel rendelkezik majd, amely megjelenik az adott csatorna oldalán, a short videókban és a kommenteknél is.

„ Elkezd megjelenni a YouTube számos helyén, beleértve a következőket:

• Shorts lap

• Keresési eredmények

• Megjegyzések és megemlítések

Egyes helyeken a leíró nevet a csatorna neve mellett (pl. a csatornaoldalon) jelenítjük meg.”

Google support

Mire lehet számítani mindennek kapcsán?

Mik a leíró név előnyei, és milyen lehetőségek rejlenek benne?

Egyszerűsíti a kommunikációt az érdeklődők és a csatorna tulajdonosa között, értesítéseket lehet kérni a Shorts-feeden, megcímkézhetnek vele a videókban.

Ennek a használatával a YouTube-on kívül is könnyen rákereshetnek és könnyebben rátalálhatnak a csatornánkra.

Mivel minden leíró név egyedi, így ezek segítségével biztosra vehető, hogy az emberek a szolgáltatásaink vagy épp a saját személyes YouTube-csatornánkat is könnyebben megtalálják. Így egyszerűen megkülönböztethető lesz a saját csatornánk más felhasználók csatornáitól.

A YouTube irányelveit betartva maximum 30 karakter hosszig bármilyen leíró nevet választhatsz, amely még nem foglalt.

Hogyan válasszunk megfelelően leíró nevet?

A megfelelő név kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe vennünk.

Ahogyan már korábban is említettük, fontos, hogy olyan nevet válasszunk, amely valóban egyedi – tehát nem lehet könnyedén összekeverni más hasonló tartalmat készítő felhasználókéval.

Szintén segíthet, ha olyan leíró nevet választunk, amely jól jellemzi az általunk előállított tartalmak témáját, így még jobban elősegíti a saját csatornánk promócióját.

Tehát érdemes odafigyelni a választásra, hiszen a leíró nevek használata sokat számít majd az eléréseket illetően.

Jó, ha a választott név egyszerű és könnyen megjegyezhető. A túlságosan bonyolult nevek nem csak nehezen memorizálhatóak, de gyakran előfordulhat az is, hogy elgépeli őket a felhasználó.

Leíró nevekre vonatkozó irányelvek:

Megjegyzés: A YouTube fenntartja annak jogát, hogy bármikor módosítsa, visszavonja vagy eltávolítsa a leíró nevet.

A leíró névnek a YouTube-on irányelvek:

1.            3–30 karakter hosszúságú legyen.

2.            Alfanumerikus karakterekből álljon (A–Z, a–z, 0–9)

3.            A leíró névben a következők is szerepelhetnek: aláhúzásjel (_), kötőjel (-), pont (.)

4.            Nem hasonlíthat URL-hez vagy telefonszámhoz!

5.            Még nem lehet használatban

6.            Feleljen meg a YouTube közösségi irányelveinek”

Miért nem választható az a leíró név, amelyiket kiválasztunk?

Több oka is lehet annak, hogy egy leíró név nem áll rendelkezésre. Ennek a legtöbb esetben az az oka, hogy egy másik csatorna már kiválasztotta ezt a leíró nevet, vagy a leíró név nem felel meg a leíró nevek kiválasztására vonatkozó szabályainknak.

Mi történik, ha nem választunk ki leíró nevet?

Akkor a YouTube automatikusan generál számunkra.

Tehát a leíró névnek köszönhetően nem csupán a nézőink találhatják meg sokkal könnyebben a saját csatornánkat, de azok is, akik valamilyen formában kapcsolatba szeretnének lépni velünk, vagy a cégünkkel.

Leíró név a YouTube-on hasznos segítség a vállalkozások és a közszereplők számára

A leíró név használatával a csatornánk követői biztosak lehetnek abban, hogy valóban a mi tartalmainkat látják – konkrét kapcsolatfelvétel esetén pedig tényleg velünk veszik fel a kapcsolatot.

Mivel mostantól már nem csak a legalább 100 feliratkozóval rendelkező csatornák kapnak majd egyedi leíró nevet, így érdemes okosan választani.

Ez különösen igaz a különféle vállalkozások és a közszereplők számára.

Ha az azonos szolgáltatásokat kínáló cégek hasonló leíró névvel rendelkeznek, akkor ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy a potenciális ügyfelek tudtukon kívül „átnyergelnek” a konkurenciához.

Ez az előadóművészek esetében is ugyanígy igaz, hiszen a leíró név garantálja, hogy mások ne éljenek vissza a tartalmaikkal.

Akkor hogyan használjam jól?

Mivel a saját leíró nevünk begépelésével a YouTube keresője azonnal kidobja majd a csatornánkat, ezáltal sokkal könnyebbé válik az általunk nyújtott tartalmak promotálása is.

Feltüntethetjük a közösségi médiás oldalakon megosztott fényképeken is, ami által garantáltan megtalálnak majd.

Ez cégek és magánszemélyek számára egyaránt rendkívül hasznos lehet, mivel így sokkal gördülékenyebben zajlik majd a YouTube-on történő keresés.

Összeségében elmondható, hogy érdemes kihasználni ezt az ingyenes platformot. Azonban a nevek megválasztásánál érdemes résen lenni, a fentebb említett előnyök ugyanis csupán a jól megválasztott leíró név esetében érvényesülnek. Az értékes tartalmat már meg sem említem (mert ez evidencia), aminek a szélesebb körben való megosztása a végcélunk ezzel a lehetőséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
ElérhetőségekElérhetőségek