Olvasási idő: 4 perc

Minden, amit erről tudni érdemes!

Ez a bejegyzés azért született meg, mert szerettünk volna körbe járni a YouTube leíró nevek témáját, hogy eldönthessük, hogy ez a platform a leíró névvel, pontosan mire lesz alkalmas, és a vállalkozásunknak szüksége lehet-e rá.

Mikor megszereztük a döntéshez elegendő információt, úgy gondoltuk, megosszuk a megszerzett ismereteket, mert ez hasznos lehet másoknak is, akár vállalkozóként, akár magánszemélyként választanak leíró nevet.

Első körben vizsgáljuk meg milyen leírást találunk erről a hivatalos forrásban:

Google Support

A leíró név a Google információja szerint:

A Google tájékoztatás szerint a leíró nevekhez való hozzáférés a következő hetekben indul el. A YouTube Stúdióban és e-mailen keresztül értesítenek róla, hogy mikortól választhatjuk meg őket.

Ha valaki már rendelkezik személyre szabott URL-lel, akkor az esetek többségében az URL egyedi része lesz a leíró név.

Amennyiben még nem rendelkeznénk személyre szabott URL-címmel, vagy másikat szeretnénk, kiválaszthatunk egy új leíró nevet, illetve használhatjuk az automatikusan generált leíró nevet.

Ha 2022. november 14-ig nem választjuk ki a sajátunkat, akkor a YouTube automatikusan létrehoz nekünk, de ez a generált név bármikor módosítható lesz.

Google support

Mi a különbség a csatornanév és a leíró név között?

A csatornanevektől eltérően a leíró nevek egyediek az egyes alkotók esetében, ezáltal még könnyebben tehető feltűnővé, illetve megkülönböztethetővé az online jelenlétünk a YouTube-on.

Leíró nevek és csatorna-URL-ek

Az új név a csatornánk URL-jének része lesz. Legtöbbször a személyre szabott URL lesz a leíró név. Ennek a használatával akkor is a csatornánkra tudjuk irányítani érdeklődőket, ha éppen nincsenek fent a YouTube-on.

Ha például a leíró neved @user123, akkor csatornád URL-je https://youtube.com/@user123 lesz.

Google support

Eddig tartott a hivatalos oldalon megtalálható tájékoztatás, akkor boncolgassuk ezt egy kicsit:

Tehát, mit jelent a YouTube leíró név?

Ez olyan egyedi azonosító, amely révén a sokkal könnyebben megtalálhatják az emberek a csatornánkat és kapcsolatba léphetnek velünk a YouTube-on.

Hamarosan minden felhasználó egyedi leíró névvel rendelkezik majd, amely megjelenik az adott csatorna oldalán, a short videókban és a kommenteknél is.

„ Elkezd megjelenni a YouTube számos helyén, beleértve a következőket:

• Shorts lap

• Keresési eredmények

• Megjegyzések és megemlítések

Egyes helyeken a leíró nevet a csatorna neve mellett (pl. a csatornaoldalon) jelenítjük meg.”

Google support

Mire lehet számítani mindennek kapcsán?

Mik a leíró név előnyei, és milyen lehetőségek rejlenek benne?

Egyszerűsíti a kommunikációt az érdeklődők és a csatorna tulajdonosa között, értesítéseket lehet kérni a Shorts-feeden, megcímkézhetnek vele a videókban.

Ennek a használatával a YouTube-on kívül is könnyen rákereshetnek és könnyebben rátalálhatnak a csatornánkra.

Mivel minden leíró név egyedi, így ezek segítségével biztosra vehető, hogy az emberek a szolgáltatásaink vagy épp a saját személyes YouTube-csatornánkat is könnyebben megtalálják. Így egyszerűen megkülönböztethető lesz a saját csatornánk más felhasználók csatornáitól.

A YouTube irányelveit betartva maximum 30 karakter hosszig bármilyen leíró nevet választhatsz, amely még nem foglalt.

Hogyan válasszunk megfelelően leíró nevet?

A megfelelő név kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe vennünk.

Ahogyan már korábban is említettük, fontos, hogy olyan nevet válasszunk, amely valóban egyedi – tehát nem lehet könnyedén összekeverni más hasonló tartalmat készítő felhasználókéval.

Szintén segíthet, ha olyan leíró nevet választunk, amely jól jellemzi az általunk előállított tartalmak témáját, így még jobban elősegíti a saját csatornánk promócióját.

Tehát érdemes odafigyelni a választásra, hiszen a leíró nevek használata sokat számít majd az eléréseket illetően.

Jó, ha a választott név egyszerű és könnyen megjegyezhető. A túlságosan bonyolult nevek nem csak nehezen memorizálhatóak, de gyakran előfordulhat az is, hogy elgépeli őket a felhasználó.

Leíró nevekre vonatkozó irányelvek:

Megjegyzés: A YouTube fenntartja annak jogát, hogy bármikor módosítsa, visszavonja vagy eltávolítsa a leíró nevet.

A leíró névnek a YouTube-on irányelvek:

1.            3–30 karakter hosszúságú legyen.

2.            Alfanumerikus karakterekből álljon (A–Z, a–z, 0–9)

3.            A leíró névben a következők is szerepelhetnek: aláhúzásjel (_), kötőjel (-), pont (.)

4.            Nem hasonlíthat URL-hez vagy telefonszámhoz!

5.            Még nem lehet használatban

6.            Feleljen meg a YouTube közösségi irányelveinek”

Miért nem választható az a leíró név, amelyiket kiválasztunk?

Több oka is lehet annak, hogy egy leíró név nem áll rendelkezésre. Ennek a legtöbb esetben az az oka, hogy egy másik csatorna már kiválasztotta ezt a leíró nevet, vagy a leíró név nem felel meg a leíró nevek kiválasztására vonatkozó szabályainknak.

Mi történik, ha nem választunk ki leíró nevet?

Akkor a YouTube automatikusan generál számunkra.

Tehát a leíró névnek köszönhetően nem csupán a nézőink találhatják meg sokkal könnyebben a saját csatornánkat, de azok is, akik valamilyen formában kapcsolatba szeretnének lépni velünk, vagy a cégünkkel.

Leíró név a YouTube-on hasznos segítség a vállalkozások és a közszereplők számára

A leíró név használatával a csatornánk követői biztosak lehetnek abban, hogy valóban a mi tartalmainkat látják – konkrét kapcsolatfelvétel esetén pedig tényleg velünk veszik fel a kapcsolatot.

Mivel mostantól már nem csak a legalább 100 feliratkozóval rendelkező csatornák kapnak majd egyedi leíró nevet, így érdemes okosan választani.

Ez különösen igaz a különféle vállalkozások és a közszereplők számára.

Ha az azonos szolgáltatásokat kínáló cégek hasonló leíró névvel rendelkeznek, akkor ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy a potenciális ügyfelek tudtukon kívül „átnyergelnek” a konkurenciához.

Ez az előadóművészek esetében is ugyanígy igaz, hiszen a leíró név garantálja, hogy mások ne éljenek vissza a tartalmaikkal.

Akkor hogyan használjam jól?

Mivel a saját leíró nevünk begépelésével a YouTube keresője azonnal kidobja majd a csatornánkat, ezáltal sokkal könnyebbé válik az általunk nyújtott tartalmak promotálása is.

Feltüntethetjük a közösségi médiás oldalakon megosztott fényképeken is, ami által garantáltan megtalálnak majd.

Ez cégek és magánszemélyek számára egyaránt rendkívül hasznos lehet, mivel így sokkal gördülékenyebben zajlik majd a YouTube-on történő keresés.

Összeségében elmondható, hogy érdemes kihasználni ezt az ingyenes platformot. Azonban a nevek megválasztásánál érdemes résen lenni, a fentebb említett előnyök ugyanis csupán a jól megválasztott leíró név esetében érvényesülnek. Az értékes tartalmat már meg sem említem (mert ez evidencia), aminek a szélesebb körben való megosztása a végcélunk ezzel a lehetőséggel.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés