Olvasási idő: 2 perc

Élre tör a router szoftver- és hardvergyártó lett cég, a MikroTik

Két bejegyzésben dolgozzuk fel ezt a témakört, ebből a cikkünkből megismerhető a szolgáltatás egyediségének mibenléte, következő blogban azon termékelőnyök, amelyek az élmezőnybe repítették a MikroTik-ot.

Megrázta a router szolgáltatások világát a lettországi router- szoftver és hardvergyártó vállalat, a MikroTik. Dinamikus növekedésével olyan piacvezető vállalatok versenytársává vált a routolásban, mint a Cisco, az Ubiquiti vagy éppen a Juniper Networks.

Egyik nagy dobásuk a MikroTik RouterOS szoftverrendszer megalkotása és forgalomba hozatala volt. Ez ugyanis a számítógépes rendszert megbízható hálózati routerré alakítja át.

Mit keresünk ügyfélként, és hol bukik el sok szoftverfejlesztő cég?

Amikor vállalkozásunkhoz hálózati megoldásra van szükségünk, olyan router szoftver- és/vagy hardvergyártó céget keresünk, melynek szolgáltatása egyéni igényeinkhez igazodik, biztonságos, nagy sebességű és skálázható.

Legalább ilyen fontos, hogy a termékhasználat elsajátítása egyszerű legyen. Amennyiben az utóbbi – például a terméktulajdonságok – miatt nem teljesül, kiemelt elvárásunk, hogy a szoftver fejlesztőitől és technikusaitól kielégítő terméktámogatást kapjunk e-mailben és megbízható szervizhívásokon keresztül. Ennek hiányában jogosan feltételezzük, hogy a cég nem fektet kellő energiát az ügyfélmenedzsmentbe.

Amikor a cégünkben egy új szoftvert szeretnénk bevezetni, olykor tartunk attól, hogy annak mindennapi használatakor nehézségekbe ütközünk, ami hátráltatja a mindennapi ügymenetünket.  

Így lett az internetszolgáltatóból szoftverfejlesztő cég

Az 1990-es években nem voltak olyan kiforrott rendszerek, amelyekkel vezeték nélküli (wireless) szolgáltatást üzembiztosan lehetett volna biztosítani. A Riga-központú, 1996-ban alapított MikroTik lényegében wireless internetszolgáltatóként (ISP) indult routerek és vezeték nélküli ISP-rendszerek fejlesztésére. Ebből adódóan termékeit kezdetben wireless webszolgáltatók használták.

Az ipari szabványos PC hardverek és teljes routolási rendszerek használatában szerzett tapasztalataiknak köszönhetően 1997-ben elsődleges tevékenységükké a szoftverfejleszés vált, és megalkották a RouterOS szoftverrendszert, amely a MikroTik RouterBOARD hardver operációs rendszere. Ez széleskörű stabilitást, vezérlést és rugalmasságot nyújt mindenfajta adatcsatlakozáshoz és routoláshoz.

A MikroTik RouterOS egy olyan szoftver, amely a számítógépes rendszert megbízható hálózati routerré transzformálja át.

Hogyan vált globálisan router hardver- és szoftver értékesítővé a MikroTik?

2002-től kezdtek bele saját hardvert készítésébe, ennek eredményeként született meg a RouterBOARD márka. 2010-2012 között egy strukturális változásnak köszönhetően a routereik az ISP-en felül azon ügyfélkör számára is használhatóvá váltak, ahol bármilyen hálózati technológiára szükség volt. A MikroTik ma már a világ legtöbb országában kínál hardvereket és szoftvereket az internetkapcsolathoz. A hálózati berendezés- és szoftvergyártó, különböző hálózati megoldásokat – routereket, switcheket, hozzáférési pontokat és hálózatkezelési szoftvereket kínál ügyfeleinek.

A szolgáltatás előnyei

A MikroTik célja, hogy megfizethető és testre szabható hálózati megoldásokat kínáljanak fejlett funkciókkal és nagy teljesítménnyel. Egyedisége továbbá abban áll, hogy kedvező áraival és egyszerű használatával széles kör számára elérhetővé teszi a hálózati és internetes technológiákat.

Összességében a MikroTik eszközök nagyon sokoldalúak és hasznosak lehetnek azok számára, akik hálózati eszközöket keresnek. Az eszközök kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek, és a rendelkezésre álló funkciók széles skálája miatt alkalmazkodni tudnak különböző igényekhez.

A következő bejegyzésben bemutatjuk, hogy a MikroTik eszközök milyen előnyt kínálnak a vállalkozások számára, és hogy mely iparágakban és milyen volumenben használják a MikroTik-et.

Források:

mikrotik.com

www.peerspot.com/products/mikrotik-routers-and-switches-alternatives-and-competitors

enlyft.com/tech/products/mikrotik

blog.router-switch.com/2021/10/mikrotik-vs-cisco-which-router-is-better

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés