Olvasási idő: 2 perc

Élre tör a router szoftver- és hardvergyártó lett cég, a MikroTik

Két bejegyzésben dolgozzuk fel ezt a témakört, ebből a cikkünkből megismerhető a szolgáltatás egyediségének mibenléte, következő blogban azon termékelőnyök, amelyek az élmezőnybe repítették a MikroTik-ot.

Megrázta a router szolgáltatások világát a lettországi router- szoftver és hardvergyártó vállalat, a MikroTik. Dinamikus növekedésével olyan piacvezető vállalatok versenytársává vált a routolásban, mint a Cisco, az Ubiquiti vagy éppen a Juniper Networks.

Egyik nagy dobásuk a MikroTik RouterOS szoftverrendszer megalkotása és forgalomba hozatala volt. Ez ugyanis a számítógépes rendszert megbízható hálózati routerré alakítja át.

Mit keresünk ügyfélként, és hol bukik el sok szoftverfejlesztő cég?

Amikor vállalkozásunkhoz hálózati megoldásra van szükségünk, olyan router szoftver- és/vagy hardvergyártó céget keresünk, melynek szolgáltatása egyéni igényeinkhez igazodik, biztonságos, nagy sebességű és skálázható.

Legalább ilyen fontos, hogy a termékhasználat elsajátítása egyszerű legyen. Amennyiben az utóbbi – például a terméktulajdonságok – miatt nem teljesül, kiemelt elvárásunk, hogy a szoftver fejlesztőitől és technikusaitól kielégítő terméktámogatást kapjunk e-mailben és megbízható szervizhívásokon keresztül. Ennek hiányában jogosan feltételezzük, hogy a cég nem fektet kellő energiát az ügyfélmenedzsmentbe.

Amikor a cégünkben egy új szoftvert szeretnénk bevezetni, olykor tartunk attól, hogy annak mindennapi használatakor nehézségekbe ütközünk, ami hátráltatja a mindennapi ügymenetünket.  

Így lett az internetszolgáltatóból szoftverfejlesztő cég

Az 1990-es években nem voltak olyan kiforrott rendszerek, amelyekkel vezeték nélküli (wireless) szolgáltatást üzembiztosan lehetett volna biztosítani. A Riga-központú, 1996-ban alapított MikroTik lényegében wireless internetszolgáltatóként (ISP) indult routerek és vezeték nélküli ISP-rendszerek fejlesztésére. Ebből adódóan termékeit kezdetben wireless webszolgáltatók használták.

Az ipari szabványos PC hardverek és teljes routolási rendszerek használatában szerzett tapasztalataiknak köszönhetően 1997-ben elsődleges tevékenységükké a szoftverfejleszés vált, és megalkották a RouterOS szoftverrendszert, amely a MikroTik RouterBOARD hardver operációs rendszere. Ez széleskörű stabilitást, vezérlést és rugalmasságot nyújt mindenfajta adatcsatlakozáshoz és routoláshoz.

A MikroTik RouterOS egy olyan szoftver, amely a számítógépes rendszert megbízható hálózati routerré transzformálja át.

Hogyan vált globálisan router hardver- és szoftver értékesítővé a MikroTik?

2002-től kezdtek bele saját hardvert készítésébe, ennek eredményeként született meg a RouterBOARD márka. 2010-2012 között egy strukturális változásnak köszönhetően a routereik az ISP-en felül azon ügyfélkör számára is használhatóvá váltak, ahol bármilyen hálózati technológiára szükség volt. A MikroTik ma már a világ legtöbb országában kínál hardvereket és szoftvereket az internetkapcsolathoz. A hálózati berendezés- és szoftvergyártó, különböző hálózati megoldásokat – routereket, switcheket, hozzáférési pontokat és hálózatkezelési szoftvereket kínál ügyfeleinek.

A szolgáltatás előnyei

A MikroTik célja, hogy megfizethető és testre szabható hálózati megoldásokat kínáljanak fejlett funkciókkal és nagy teljesítménnyel. Egyedisége továbbá abban áll, hogy kedvező áraival és egyszerű használatával széles kör számára elérhetővé teszi a hálózati és internetes technológiákat.

Összességében a MikroTik eszközök nagyon sokoldalúak és hasznosak lehetnek azok számára, akik hálózati eszközöket keresnek. Az eszközök kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek, és a rendelkezésre álló funkciók széles skálája miatt alkalmazkodni tudnak különböző igényekhez.

A következő bejegyzésben bemutatjuk, hogy a MikroTik eszközök milyen előnyt kínálnak a vállalkozások számára, és hogy mely iparágakban és milyen volumenben használják a MikroTik-et.

Források:

mikrotik.com

www.peerspot.com/products/mikrotik-routers-and-switches-alternatives-and-competitors

enlyft.com/tech/products/mikrotik

blog.router-switch.com/2021/10/mikrotik-vs-cisco-which-router-is-better

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
ElérhetőségekElérhetőségek