Olvasási idő: 3 perc

Ez a sorozat a Veeam előnyeit mutatja be, ami magában foglalja a biztonsági mentés-, visszaállítási-, replikációs- folyamatokat.  Ebben a részben bemutatjuk, hogy mire van szükségünk, amikor a Backup & Replication szolgáltatást választunk?

A cégek több mint fele felhőt használ, de 5-ből 2-szerveren volt 1-2 kiesés

Aggodalomra adnak okot a Veeam által 2022 elején közzétett adatvédelmi trendekről szóló, 28 ország és 3393 vállalat részvételével készült jelentés eredményei. Eszerint globálisan a szerverek 40%-ánál volt legalább egy vagy több kiesés egy éven belül.

Az alkalmazások méretétől független a leállás előfordulása

A felmérésből kiderült, hogy nincs nagy különbség a „magas prioritású vagy kritikus” alkalmazások és a „normál” applikációk leállási idővel vagy adatvesztéssel szembeni elvárásai között. A cégek 2021-ben a „legfeljebb egy óra” leállási időtűrést jeleztek a magas prioritású alkalmazások 56%-a és a normál alkalmazások 49%-a esetében.

Hasonlóképpen, az adataik védelmének (az adatvesztés csökkentésének) gyakorisága is hasonló szinten volt a magas prioritású és a normál alkalmazásaik között. A jelentés szerint továbbra is az infrastruktúra vagy a szoftverek meghibásodása okozza a kiesések többségét.

Tavaly és az azt megelőző évben a kibertámadások miatt volt a legtöbb kiesés

A 2020-as és 2021-es évet vizsgálva a kibertámadások, valamint a felhasználói hibák számlájára írhatóak a kiesések. 2021-ben a vállalatok mindössze 24%-át nem támadta meg zsarolóprogram, vagy az adott cég nem tudott a támadásról, 16%-ukat egyszer támadták meg, 60%-ukat pedig kettőnél több alkalommal támadták meg. A megtámadott cégek 47%-ánál az adatok 47%-át sikeresen titkosították, ám a titkosított adatoknak mindössze 64%-a volt helyreállítható.

Ebből következően az áldozatok támadásonként átlagosan az adataiknak a 17%-át veszítik el.

Nem lehet elég információnk a zsarolóvírus-támadásokról

A Veeam egy másik – 1000 fő bevonásával elvégzett –, 2021-es felmérése kifejezetten a zsarolóvírus-támadásokat vizsgálta.

Kiderült, hogy más offenzívákhoz hasonlóan a zsarolóvírusok is áttörik a cégek védelmét, és támadásukat egy bizonyos pontra összpontosítják.

A zsarolóprogramok leggyakoribb belépési pontja (a felmérésben részt vevők 44%-a szerint) a rosszindulatú linkekre kattintás, a nem biztonságos webhelyek meglátogatása, valamint az adathalász e-mailek elfogadása.

A betörés után a zsarolóvírus-támadások 80%-a az ismert sebezhetőséggel rendelkező rendszereket kereste. A leggyakoribb titkosítások távoli irodai platformokon (49%), adatközponti szervereken (48%) és felhőben hosztolt szerverpéldányokon (46%) történtek.

A károsultak fele inkább kifizette a váltságdíjat az adatok helyreállításáért

Amikor az adatok egyszer már kiszolgáltatottá válnak a hackerek számára, a vállalatok általában biztonsági mentéssel helyre tudják állítani a környezetét. Ám a támadók célja, hogy megsemmisítsék a megkárosítottak adatmentési tárhelyét.

A kutatás szerint a vállalatok 38%-ának néhány adattárát érintette a támadás, ám a cégek 30%-nak az összes adattárára kiterjedt ez a támadási típus. A hackerek azért tartják vissza az adatokat a titkosítással, hogy megakadályozzák az károsultakat abban, hogy az a biztonsági mentésekből vissza tudják állítani az adatokat.

Ez növeli annak valószínűségét, hogy a megtámadott kifizeti a váltságdíjat. Kirívó adat, hogy a vállalatok 52% kifizette a váltságdíjat és helyreállította az adatait, 24% kifizette a váltságdíjat, de mégsem tudta helyreállítani az adatait. 19% nem fizette ki a váltságdíjat, és vissza tudta állítani az adatait.

A cégek közül sokan nem módosítható biztonsági mentéseket használnak

Annak érdekében, hogy a támadók ne kerülhessenek előnybe a biztonsági mentéseket érintő incidensek esetén, sok vállalat olyan biztonsági mentéseket használ, amelyeket nem lehet módosítani, és amelyek biztosítják a helyreállítás lehetőségét.

A legtöbben (74%) megváltoztathatatlanságot biztosító felhőalapú tárolókat használnak, 67%-uk helyben használt megváltoztathatatlan vagy zárolt lemezes tárolókat, 22%-uk pedig szalagot alkalmaz.

Mire van szükségünk, amikor a Backup & Replication szolgáltatást választunk?

Üzembiztos mentési, visszaállítási, replikációs, valamint folyamatos adatvédelmi képességről akkor beszélhetünk, ha az általunk igénybe vett Backup & Replication szolgáltatás hatékony, rugalmas és egyszerűen működik.

Fontos kitétele, hogy használható legyen biztonsági mentésekhez, a biztonsági mentési feladatok külső tárolóba történő másolásához és a külső helyre történő replikációhoz.

Alkalmasnak kell lennie arra is, hogy az otthoni számítógépeinken is használni tudjuk, valamint, hogy a biztonsági mentések használata egyszerű és megbízható legyen.

A Veeam Backup & Replication mindezt biztosítja, emellett e szolgáltatás segítségével nem kell félnünk az adatvesztéstől sem, ami számos biztonsági mentési szoftver esetében már megkérdőjelezhető.

Mit nyújt a Veeam Backup & Replication szolgáltatása?

A Veeam Software katasztrófa-helyreállítási és modern adatvédelmi szoftvereket fejleszt virtuális, fizikai és többfelhős rendszerekhez, emellett az iparágban vezető a Backup & Replication szolgáltatásban is.

Ugyanis egyszerű, megbízható és rugalmas védelmet nyújt az összes felhőalapú, virtuális és fizikai munkaterhelésnek. A rendkívül sokféle fejlett biztonsági mentési, visszaállítási, replikációs és folyamatos adatvédelmi képességgel rendelkező Veeam Backup & Replication tökéletes megoldást kínál a teljes vállalati környezet biztonsági mentésére helyben, a felhőben vagy a kettő között hibrid módon helytől függetlenül.

A jó Backup & Replication szolgáltatás egyszerű, rugalmas, megbízható, modern és hatékony

A megbízható biztonsági mentés garantálása és az adatvesztés, valamint az állásidő kiküszöbölése mellett valamennyi ügyfél számára fontos, hogy bármilyen felhőbe gyors legyen az átköltözés úgy, hogy az adatok védettek és mindig elérhetők.

A Veeam megbízható és költséghatékony biztonsági mentési és helyreállítási megoldása bármilyen környezetben vagy alkalmazásban garantálja az összes kritikus eszköz ellenőrzött helyreállítását, mellyel biztosítja az SLA-k és az RPO/RTO -k teljesítését.

Néhány pontban, hogy miért érdemes a Veeam szolgáltatását választani:

  • Helytől és munkaterheléstől független biztonsági mentés
  • Azonnali, gyorsított helyreállítás csökkentett kockázatokkal
  • Az adatok gyors visszaszerzése és helyreállítása 
  • Védelem a zsarolóprogramok és a zárolások ellen
  • Zsarolóprogramok utáni helyreállítás váltságdíj kifizetése nélkül
  • Átfogó és időhatékony megoldás az adatbiztonságra
  • A hibrid felhő gyorsítása
Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés