videókonferencia
Olvasási idő: 6 perc

A hatalmas léptékű technológiai fejlődés hozzáférhetővé és megfizethetővé tette a videókonferencia alkalmazásokat, amelyek egyre sikeresebben szolgálják ki a modern munkahelyeket. A Microsoft Teams, a Zoom, a Google Hangouts és társai különösen fontossá váltak a jelenlegi világjárvány idején.

A videókonferencia szolgáltatások számos vállalkozás számára lehetővé teszik, hogy továbbra is magas színvonalon tudjanak akár otthonról is közösen dolgozni a munkatársak a virtuális meetingek segítségével.

A mostani bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legnépszerűbb videóhívás és videókonferencia megoldásokat, valamint megmutatjuk, hogy mik az előnyeik és hátrányaik az egyes alkalmazásoknak.

Tartalomjegyzék

Zoom

Zoom videokonferencia alkalmazás

A Zoom Video Communications, Inc. (Zoom) egy amerikai kommunikációs technológiai vállalat, amelynek székhelye a kaliforniai San Jose-ban található. Videotelefon és online csevegési szolgáltatásokat nyújt egy felhőalapú peer-to-peer szoftver platformon keresztül. A Zoomot legtöbbször távkonferenciákhoz, távmunkához, távoktatáshoz és társadalmi kapcsolatok fenntartásához használják.

Habár a Zoom már 2011 óta elérhető, és a nagyobb cégek már jóideje napi szinten használják konferenciákra és meetingekre, a népszerűsége csak az utóbbi néhány hét során ugrott meg jelentős mértékben.

Előnye: Jó minőségű hívások bonyolíthatóak rajta keresztül; az ingyenes verzióval 100 felhasználó csatlakozhat a híváshoz. Van lehetőség önálló hosztolásra saját szerveren, azaz nincs szükség arra, hogy a Zoom szerverein tároljuk adatainkat.

Hátránya: Sajnos a Zoomot számos biztonsági és adatvédelmi probléma övezi, köztük valótlan állítások a titkosítással kapcsolatban, valamint olyan sérülékenységek, amelyek a felhasználói adatok kiszivárgásához vezethetnek. A cég ugyanakkor igyekszik gyorsan reagálni a felmerülő problémákra.

Google Hangouts és Google Meet

Google Hangouts és Google Meet videókonferencia alkalmazás

A Google Hangouts a Google által kifejlesztett kommunikációs szoftver. A Hangouts, amely eredetileg a Google+ funkciója volt, önálló termékké vált 2013-ban, amikor a Google a Google+ Messenger és a Google Talk funkcióit is integrálta a Hangouts szolgáltatásba.

2017-ben a Google megkezdte a Hangouts fejlesztését egy vállalati kommunikációt célzó termékké. A Hangouts most a G Suite termékcsalád része, és két elsődleges termékből áll: a Google Meet és a Google Chat. 

A Google 2020 júniusában azt tervezi, hogy a felhasználók áttérnek a Meetre és a Chatre, de továbbra is támogatni fogja a klasszikus Hangouts fogyasztói verzióját.

Google Hangouts Előnye: Megbízható szolgáltatás, ami közel bármilyen eszközön elérhető.

Google Hangouts Hátránya: Nincs végpontok közötti titkosítás (End-to-End Encryption, továbbiakban E2EE) támogatás (azaz a Google-nél rendelkezésre állnak a titkosító kulcsok, amelyek birtokában a felhasználók kommunikációja számukra hozzáférhető); maximum 25 felhasználó vehet részt a hívásokban, akiknek kötelezően be kell jelentkezniük a Google fiókjukba.

Google Meet Előnye: Itt már 250 felhasználó is részt vehet a hívásokban, és nem kötelező bejelentkezni a Google fiókba.

Google Meet Hátránya: A Google Hangoutsszal megegyező titkosítás és teljesítmény; továbbra sincs E2EE és saját hosztolás.

Skype

Skype videókonferencia alkalmazás

A Skype a Microsoft telekommunikációs alkalmazása, amely videó beszélgetések és hanghívások biztosítására specializálódott a számítógépek, táblagépek, mobil eszközök, az Xbox One konzol és az intelligens órák között. A Skype azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat is nyújt. A felhasználók szöveget, videót, hangot és képeket továbbíthatnak egymásnak, valamint lehetőség van videokonferencia-beszélgetésekre is.

2020 márciusában a Skype-ot havonta 100 millió ember, napi szinten pedig 40 millió ember használta. Ez utóbbi szám a felhasználók 70% -os növekedését jelentette az előző hónaphoz képest, a koronavírus járvány miatt.

Előnye: Megbízható videokonferencia szolgáltatás maximum 50 résztvevővel, azonban a Meet Now funkció segítségével fiók regisztráció nélkül is van lehetőség becsatlakozásra meghívás útján.

Hátránya: nincs E2EE, sem self hoszting.

Örömmel segítünk videókonferencia alkalmazások bevezetésében, illetve minden egyéb IT szolgáltatásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, együtt megtaláljuk a megfelelő megoldást!

Microsoft Teams

Microsoft Teams videókonferencia alkalmazás

A Microsoft Teams egy egységes kommunikációs platform, amely ötvözi a munkahelyi csevegést, a videó találkozókat, a fájlok tárolását (beleértve a fájlok használatát is) és az alkalmazások integrációját. A szolgáltatás az Office 365 csomag része sok más irodai alkalmazással együtt, és olyan bővítményeket tartalmaz, amelyek integrálhatók a nem Microsoft termékekkel is.

Előnye: 250 résztvevőt támogat és nincs szükség fiók regisztrálására.

Hátránya: Miután a Microsoft Office 365 részét képezi, nincs lehetőség valóban önálló hosztolásra és nincs E2EE támogatás.

Slack

Slack videókonferencia alkalmazás

A Z generáció, amelyet Slack Generációnak neveznek, 2020-ra várhatóan a globális munkaerő 24% -át fogja kitölteni. A Slack-nek több mint 10 millió napi aktív felhasználója van.

Videóalapú csoportos beszélgetésekre 2016 óta van lehetősége a felhasználóknak, és bár a Slack videóhívások életre keltetése alapvető fontosságú volt a cég növekedésének szempontjából, a Slack nem távolodott el attól, hogy harmadik feleknek lehetővé tegyék alkalmazásintegrációk létrehozását.

Előnye: Intuitív a használata, és kompatibilis több más konferencia szolgáltatóval, mint a Zoom, a Hangouts, a Skype vagy a Webex.

Hátránya: Csupán 15 résztvevő; kizárólag asztali környezeten érhető el; nincs E2EE; kötelezően be kell jelentkezni a Slack fiókba, emellett nincs lehetőség self hostingra.

Cisco Webex

Cisco videókonferencia alkalmazás

A Cisco Webex egy amerikai cég, amely web alapú és videokonferencia alkalmazásokat fejleszt és forgalmaz. 2007-ben alakult, amikor a Cisco Systems megvásárolta a Webex-et.

Előnye: A Webex ügyfélszolgálata ingyenes fiókkal is hívható és kérhető az E2EE aktiválása 100 felhasználóig; self hosztingra is van lehetőség.

Hátránya: Az E2EE nem alapértelmezett.

Jitsi Meet

Jitsi Meet videókonferencia alkalmazás

A Jitsi egy ingyenes és nyílt forrású, többplatformos hang (VoIP), videókonferencia és azonnali üzenetküldő alkalmazások gyűjteménye a webplatformhoz, a Windowshoz, a Linuxhoz, a MacOS-hoz, az iOS-hez és az Androidhoz.

A Jitsi projekt a Jitsi Desktoppal (korábban SIP Communicator néven) kezdődött. A többoldalú webes videóhívás létrehozása után A Jitsi csapata kifejlesztette a Jitsi Meet nevű teljes videókonferencia-alkalmazást, amely webes, Android és iOS klienseket tartalmaz.

Előnye: saját hosztolású videókonferencia szerver; nincs szükség bejelentkezésre és a felhasználók maguk állíthatnak be egyedi meeting azonosítót.

Hátránya: Az összefoglaló születésekor még nem volt teljes E2EE támogatás (kettőnél több felhasználó esetében ez még nem elérhető), azonban ez fejlesztés alatt áll; maximum 75 résztvevő támogatott és a hívások minősége ennél jóval kevesebb bejelentkezett felhasználó esetében is romlik.

FaceTime

FaceTime videókonferencia alkalmazás

A FaceTime az Apple által kifejlesztett védett videós beszélgetésekre kifejlesztett termék. A FaceTime támogatott iOS-eszközökön és Macintosh-számítógépeken érhető el. A FaceTime az előlapi kamerával rendelkező iOS-eszközöket és a kamerával felszerelt Macintosh-számítógépeket támogatja.

Előnye: Egyszerű, megbízható szolgáltatás; E2EE támogatás

Hátránya: Maximum 32 résztvevő; nincs self hoszting.

Signal

Signal videókonferencia alkalmazás

A Signal egy platformközi, titkosított üzenetküldő szolgáltatás, amelyet a Signal Foundation és a Signal Messenger LLC fejlesztett ki. A Signal az internetet használja a peer-to-peer és csoportos üzenetek küldésére, amelyek fájlokat, hangjegyzeteket, képeket és videókat tartalmazhatnak. A mobilalkalmazással privát hang- és videóhívásokat is kezdeményezhetünk, az Android verzió opcionálisan SMS-ként is működhet.

A Signal telefonszámokat használ azonosítóként, és végpontok közötti titkosítást a többi felhasználóval folytatott kommunikáció során. Minden Signal szoftver ingyenes és nyílt forráskódú. Biztonsági körökben hivatkozási alap.

Előnye: E2EE támogatás; nyílt forrású; átlátható működés.

Hátránya: Csupán két résztvevős videó hívásra alkalmas; kötelező megadni telefonszámot, ami a hívásban résztvevő féllel megosztásra kerül; elvben van lehetőség saját Signal szerver létrehozására, azonban a valóságban ez nem kommunikál megfelelően a központi Signal szerverrel.

WhatsApp

WhatsApp videókonferencia alkalmazás

A WhatsApp Messenger, vagy egyszerűen a WhatsApp egy amerikai ingyenes alkalmazás, platformok közötti üzenetküldés és Voice over IP (VoIP) szolgáltatás, amely a Facebook tulajdonában van. A WhatsApp lehetővé teszi a felhasználók számára szöveges és hangüzenetek küldését, hang- és videóhívások kezdeményezését, képek, dokumentumok, felhasználói helyek és más média megosztását. A WhatsApp mobileszközökön fut, de asztali számítógépekről is elérhető, feltéve, hogy a felhasználó mobilkészüléke csatlakozik az internethez, miközben az asztali alkalmazást használja.

A szolgáltatás megköveteli a felhasználóktól, hogy szabványos mobiltelefonszámot adjanak meg a szolgáltatáshoz történő regisztrációhoz. 2018 januárjában a WhatsApp kiadta a WhatsApp Business elnevezésű, a kisvállalkozások számára megcélzott önálló üzleti alkalmazást, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kommunikáljanak a szabványos WhatsApp klienst használó ügyfelekkel. Több, mint 2 milliárd felhasználóval rendelkezik a platform.

Előnye: A Signalnál is alkalmazott titkosítási protokoll használata, ennélfogva van E2EE támogatás.

Hátránya: A WhatsApp a Facebook tulajdona, és habár a kommunikáció tartalmát nem, lényeges mennyiségű járulékos információt oszt meg a vállalattal. Csupán 8 résztvevős videó hívások bonyolíthatóak rajta keresztül, emellett nincs lehetőség self hosztingra.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés