videókonferencia
Olvasási idő: 6 perc

A hatalmas léptékű technológiai fejlődés hozzáférhetővé és megfizethetővé tette a videókonferencia alkalmazásokat, amelyek egyre sikeresebben szolgálják ki a modern munkahelyeket. A Microsoft Teams, a Zoom, a Google Hangouts és társai különösen fontossá váltak a jelenlegi világjárvány idején.

A videókonferencia szolgáltatások számos vállalkozás számára lehetővé teszik, hogy továbbra is magas színvonalon tudjanak akár otthonról is közösen dolgozni a munkatársak a virtuális meetingek segítségével.

A mostani bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legnépszerűbb videóhívás és videókonferencia megoldásokat, valamint megmutatjuk, hogy mik az előnyeik és hátrányaik az egyes alkalmazásoknak.

Tartalomjegyzék

Zoom

Zoom videokonferencia alkalmazás

A Zoom Video Communications, Inc. (Zoom) egy amerikai kommunikációs technológiai vállalat, amelynek székhelye a kaliforniai San Jose-ban található. Videotelefon és online csevegési szolgáltatásokat nyújt egy felhőalapú peer-to-peer szoftver platformon keresztül. A Zoomot legtöbbször távkonferenciákhoz, távmunkához, távoktatáshoz és társadalmi kapcsolatok fenntartásához használják.

Habár a Zoom már 2011 óta elérhető, és a nagyobb cégek már jóideje napi szinten használják konferenciákra és meetingekre, a népszerűsége csak az utóbbi néhány hét során ugrott meg jelentős mértékben.

Előnye: Jó minőségű hívások bonyolíthatóak rajta keresztül; az ingyenes verzióval 100 felhasználó csatlakozhat a híváshoz. Van lehetőség önálló hosztolásra saját szerveren, azaz nincs szükség arra, hogy a Zoom szerverein tároljuk adatainkat.

Hátránya: Sajnos a Zoomot számos biztonsági és adatvédelmi probléma övezi, köztük valótlan állítások a titkosítással kapcsolatban, valamint olyan sérülékenységek, amelyek a felhasználói adatok kiszivárgásához vezethetnek. A cég ugyanakkor igyekszik gyorsan reagálni a felmerülő problémákra.

Google Hangouts és Google Meet

Google Hangouts és Google Meet videókonferencia alkalmazás

A Google Hangouts a Google által kifejlesztett kommunikációs szoftver. A Hangouts, amely eredetileg a Google+ funkciója volt, önálló termékké vált 2013-ban, amikor a Google a Google+ Messenger és a Google Talk funkcióit is integrálta a Hangouts szolgáltatásba.

2017-ben a Google megkezdte a Hangouts fejlesztését egy vállalati kommunikációt célzó termékké. A Hangouts most a G Suite termékcsalád része, és két elsődleges termékből áll: a Google Meet és a Google Chat. 

A Google 2020 júniusában azt tervezi, hogy a felhasználók áttérnek a Meetre és a Chatre, de továbbra is támogatni fogja a klasszikus Hangouts fogyasztói verzióját.

Google Hangouts Előnye: Megbízható szolgáltatás, ami közel bármilyen eszközön elérhető.

Google Hangouts Hátránya: Nincs végpontok közötti titkosítás (End-to-End Encryption, továbbiakban E2EE) támogatás (azaz a Google-nél rendelkezésre állnak a titkosító kulcsok, amelyek birtokában a felhasználók kommunikációja számukra hozzáférhető); maximum 25 felhasználó vehet részt a hívásokban, akiknek kötelezően be kell jelentkezniük a Google fiókjukba.

Google Meet Előnye: Itt már 250 felhasználó is részt vehet a hívásokban, és nem kötelező bejelentkezni a Google fiókba.

Google Meet Hátránya: A Google Hangoutsszal megegyező titkosítás és teljesítmény; továbbra sincs E2EE és saját hosztolás.

Skype

Skype videókonferencia alkalmazás

A Skype a Microsoft telekommunikációs alkalmazása, amely videó beszélgetések és hanghívások biztosítására specializálódott a számítógépek, táblagépek, mobil eszközök, az Xbox One konzol és az intelligens órák között. A Skype azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat is nyújt. A felhasználók szöveget, videót, hangot és képeket továbbíthatnak egymásnak, valamint lehetőség van videokonferencia-beszélgetésekre is.

2020 márciusában a Skype-ot havonta 100 millió ember, napi szinten pedig 40 millió ember használta. Ez utóbbi szám a felhasználók 70% -os növekedését jelentette az előző hónaphoz képest, a koronavírus járvány miatt.

Előnye: Megbízható videokonferencia szolgáltatás maximum 50 résztvevővel, azonban a Meet Now funkció segítségével fiók regisztráció nélkül is van lehetőség becsatlakozásra meghívás útján.

Hátránya: nincs E2EE, sem self hoszting.

Örömmel segítünk videókonferencia alkalmazások bevezetésében, illetve minden egyéb IT szolgáltatásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, együtt megtaláljuk a megfelelő megoldást!

Microsoft Teams

Microsoft Teams videókonferencia alkalmazás

A Microsoft Teams egy egységes kommunikációs platform, amely ötvözi a munkahelyi csevegést, a videó találkozókat, a fájlok tárolását (beleértve a fájlok használatát is) és az alkalmazások integrációját. A szolgáltatás az Office 365 csomag része sok más irodai alkalmazással együtt, és olyan bővítményeket tartalmaz, amelyek integrálhatók a nem Microsoft termékekkel is.

Előnye: 250 résztvevőt támogat és nincs szükség fiók regisztrálására.

Hátránya: Miután a Microsoft Office 365 részét képezi, nincs lehetőség valóban önálló hosztolásra és nincs E2EE támogatás.

Slack

Slack videókonferencia alkalmazás

A Z generáció, amelyet Slack Generációnak neveznek, 2020-ra várhatóan a globális munkaerő 24% -át fogja kitölteni. A Slack-nek több mint 10 millió napi aktív felhasználója van.

Videóalapú csoportos beszélgetésekre 2016 óta van lehetősége a felhasználóknak, és bár a Slack videóhívások életre keltetése alapvető fontosságú volt a cég növekedésének szempontjából, a Slack nem távolodott el attól, hogy harmadik feleknek lehetővé tegyék alkalmazásintegrációk létrehozását.

Előnye: Intuitív a használata, és kompatibilis több más konferencia szolgáltatóval, mint a Zoom, a Hangouts, a Skype vagy a Webex.

Hátránya: Csupán 15 résztvevő; kizárólag asztali környezeten érhető el; nincs E2EE; kötelezően be kell jelentkezni a Slack fiókba, emellett nincs lehetőség self hostingra.

Cisco Webex

Cisco videókonferencia alkalmazás

A Cisco Webex egy amerikai cég, amely web alapú és videokonferencia alkalmazásokat fejleszt és forgalmaz. 2007-ben alakult, amikor a Cisco Systems megvásárolta a Webex-et.

Előnye: A Webex ügyfélszolgálata ingyenes fiókkal is hívható és kérhető az E2EE aktiválása 100 felhasználóig; self hosztingra is van lehetőség.

Hátránya: Az E2EE nem alapértelmezett.

Jitsi Meet

Jitsi Meet videókonferencia alkalmazás

A Jitsi egy ingyenes és nyílt forrású, többplatformos hang (VoIP), videókonferencia és azonnali üzenetküldő alkalmazások gyűjteménye a webplatformhoz, a Windowshoz, a Linuxhoz, a MacOS-hoz, az iOS-hez és az Androidhoz.

A Jitsi projekt a Jitsi Desktoppal (korábban SIP Communicator néven) kezdődött. A többoldalú webes videóhívás létrehozása után A Jitsi csapata kifejlesztette a Jitsi Meet nevű teljes videókonferencia-alkalmazást, amely webes, Android és iOS klienseket tartalmaz.

Előnye: saját hosztolású videókonferencia szerver; nincs szükség bejelentkezésre és a felhasználók maguk állíthatnak be egyedi meeting azonosítót.

Hátránya: Az összefoglaló születésekor még nem volt teljes E2EE támogatás (kettőnél több felhasználó esetében ez még nem elérhető), azonban ez fejlesztés alatt áll; maximum 75 résztvevő támogatott és a hívások minősége ennél jóval kevesebb bejelentkezett felhasználó esetében is romlik.

FaceTime

FaceTime videókonferencia alkalmazás

A FaceTime az Apple által kifejlesztett védett videós beszélgetésekre kifejlesztett termék. A FaceTime támogatott iOS-eszközökön és Macintosh-számítógépeken érhető el. A FaceTime az előlapi kamerával rendelkező iOS-eszközöket és a kamerával felszerelt Macintosh-számítógépeket támogatja.

Előnye: Egyszerű, megbízható szolgáltatás; E2EE támogatás

Hátránya: Maximum 32 résztvevő; nincs self hoszting.

Signal

Signal videókonferencia alkalmazás

A Signal egy platformközi, titkosított üzenetküldő szolgáltatás, amelyet a Signal Foundation és a Signal Messenger LLC fejlesztett ki. A Signal az internetet használja a peer-to-peer és csoportos üzenetek küldésére, amelyek fájlokat, hangjegyzeteket, képeket és videókat tartalmazhatnak. A mobilalkalmazással privát hang- és videóhívásokat is kezdeményezhetünk, az Android verzió opcionálisan SMS-ként is működhet.

A Signal telefonszámokat használ azonosítóként, és végpontok közötti titkosítást a többi felhasználóval folytatott kommunikáció során. Minden Signal szoftver ingyenes és nyílt forráskódú. Biztonsági körökben hivatkozási alap.

Előnye: E2EE támogatás; nyílt forrású; átlátható működés.

Hátránya: Csupán két résztvevős videó hívásra alkalmas; kötelező megadni telefonszámot, ami a hívásban résztvevő féllel megosztásra kerül; elvben van lehetőség saját Signal szerver létrehozására, azonban a valóságban ez nem kommunikál megfelelően a központi Signal szerverrel.

WhatsApp

WhatsApp videókonferencia alkalmazás

A WhatsApp Messenger, vagy egyszerűen a WhatsApp egy amerikai ingyenes alkalmazás, platformok közötti üzenetküldés és Voice over IP (VoIP) szolgáltatás, amely a Facebook tulajdonában van. A WhatsApp lehetővé teszi a felhasználók számára szöveges és hangüzenetek küldését, hang- és videóhívások kezdeményezését, képek, dokumentumok, felhasználói helyek és más média megosztását. A WhatsApp mobileszközökön fut, de asztali számítógépekről is elérhető, feltéve, hogy a felhasználó mobilkészüléke csatlakozik az internethez, miközben az asztali alkalmazást használja.

A szolgáltatás megköveteli a felhasználóktól, hogy szabványos mobiltelefonszámot adjanak meg a szolgáltatáshoz történő regisztrációhoz. 2018 januárjában a WhatsApp kiadta a WhatsApp Business elnevezésű, a kisvállalkozások számára megcélzott önálló üzleti alkalmazást, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kommunikáljanak a szabványos WhatsApp klienst használó ügyfelekkel. Több, mint 2 milliárd felhasználóval rendelkezik a platform.

Előnye: A Signalnál is alkalmazott titkosítási protokoll használata, ennélfogva van E2EE támogatás.

Hátránya: A WhatsApp a Facebook tulajdona, és habár a kommunikáció tartalmát nem, lényeges mennyiségű járulékos információt oszt meg a vállalattal. Csupán 8 résztvevős videó hívások bonyolíthatóak rajta keresztül, emellett nincs lehetőség self hosztingra.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés