Adatbiztonság lakattal
Olvasási idő: 2 perc

Vállalati körökben gyakran halljuk, hogy a biztonság akadályozza az innovációt és a munka időben való elvégzését, ezért nem meglepő, hogy bizonyos adatbiztonsági résekről még a legfelsőbb vezetésnek is tudomása van. Számos felmérésből kiderül, hogy a menedzsment az adatbiztonságról olykor úgy vélekedik, mint egy felesleges akadályról, amely akár hetekkel is késleltetheti a különböző fejlesztési és egyéb munkafolyamatokat.

Tartalomjegyzék

Erre a legjobb példa a Facebook márciusi és áprilisi esete. A Facebookhoz köthető az utóbbi idők legnagyobb port kavaró adatbiztonsági ügyei, amiknek eredményeként most komoly adatbiztonsági szigorítások léptek életbe az egész világon, ráadásul a cégnek várhatóan soha nem látott mértékű bírságot is kell fizetnie a felügyeleti szerveknek. A Facebook adatbázisából több száz millió felhasználó adatait szivárogtathatták ki a cég hanyag biztonsági politikája miatt. Ez azért történhetett meg, mert a nagyvállalat bizonyos felelős döntéshozói inkább akadályként tekintettek a biztonságra, nem pedig versenyelőnyként.

A biztonságra tekinthetünk bosszantó, vagy akár felesleges teherként, de miért ne lehetne inkább a cég egy stabil pontja, ami akkor is biztosítja az üzletmenet folytonosságát és stabilitását, ha azt külső vagy belső támadás éri?

Menj lassan, hogy előbb célba érj

Az autóversenyzésben van egy mondás, miszerint az a versenyautó teljesíti leggyorsabban a pályát, amelyik lassabban megy. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kanyarba érve két autó közül általában nem a gyorsabb fogja megelőzni a lassabbat, hanem fordítva, mivel az utóbbi optimalizálja a sebességét, hogy a lehető legjobb ívben tudjon belépni a kanyarba, majd kilépni onnan. Ugyanez a helyzet a lövészetben is, ahol a megfontoltabb lövés gyakrabban talál célt. Mindkét eset arra példa, hogy gyakran nagy ára van a sebességnek. Amiről elsőre azt gondoljuk, hogy időt spórol, az sokszor hosszútávon hátrányunkra válik, és ez különösen igaz az adatbiztonság kérdésére.

Az adatok nem megfelelő kezelése és a biztonsági rések nem csak az adott projektbe, de akár a cég jövőjébe is kerülhet előbb vagy utóbb. Ahogy egy versenypilóta vagy egy lövész is tudja, a vállalati döntéshozóknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a biztonság kritikus részét képezi annak, hogy a cég jó darabig versenyben maradhasson a piacon.

Az adatbiztonság újragondolása

El kell felejtenünk, hogy az adatbiztonság csak egy felesleges óvintézkedés, és versenyképességet növelő stratégiaként kell tekintenünk rá. A biztonságról való gondoskodás hiánya az, ami lassítja a projekteket, ami elkerülhető jogsértéseket, súlyos biztonsági problémákat és adatvesztést okoz. Pedig éppen a biztonsági rések felelnek számos projekt, cég és karrier bukásáért, egyszóval a biztonságról való régi elképzelés, vagy a biztonság szükségességének figyelmen kívül hagyása mára elavult, értelmét vesztette.

Szerencsére ma már olyan fejlett technológiákkal vagyunk körülvéve, amelyek segítségével az adatbiztonságból a vállalati hatékonyság egyik legfontosabb sarokkövét építhetjük fel.

Biztonságos környezetben futtatott szerverek és azok mentése

A gbl Data Center (gDC) cégünk saját, adatparkban elhelyezett IT infrastruktúrája, mely lehetőséget biztosít arra, hogy szerverei, informatikai hálózata, adatainak kezelése, mentése és tárolása, egyben az IT biztonsága professzionális alapokra helyezve támogassa vállalatának működését.

VPS szolgáltatásunk 24 órás felügyelet alatt áll, a legkisebb működési rendellenesség esetén is azonnali riasztás történik és szükség esetén a humán beavatkozás biztosított. A gDC-ben kialakított hálózatok, szerverek nemzetközi irányból is kiváló sávszélességű internetkapcsolaton keresztül érhetők el. Ez a megoldás azoknak a mikró-, kis- és középvállalatoknak megfelelő, amelyek szeretnék, hogy a teljes informatikai kiszolgáló rendszerük a nap 24 órájában felügyelet alatt álljon, továbbá kiemelkedő biztonságban legyenek az adataik, mindez pedig költséghatékonyan kerüljön kialakításra.

A gDC-ben futó szerverekről készülő automatizált biztonsági mentéshez és visszaállításához a VEEAM Backup & Replication megoldásokat alkalmazzuk. A biztonsági mentés szolgáltatás keretein belül jegyzőkönyvet készítünk, amely a mentésbe bevont adatokat, a mentés ütemezését, valamint a mentés titkosított tárolási helyeit is definiálja.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés