adatlopás bűntettét próbálja elkövetni a maszkos ember
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt években számos olyan hírt olvashattunk, melyek az adatok nem megfelelő kezeléséről, és az adatlopás elkövetéséről, mint bűncselekményről szóltak. A figyelem középpontjában bizonyos applikációk, valamint olyan médiaóriások álltak, mint a Facebook vagy a Google.

Tartalomjegyzék

Ennek ellenére a probléma sajnos nem csak a nagyvállalatokat érinti. A hackerek minden lehetőséget próbálnak megragadni annak érdekében, hogy hozzájuthassanak a rendkívül értékes, bizalmas információkhoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2018-ban a magyar cégek kétharmadát érte kibertámadás.

Az adatok felelőtlen kezelése, valamint a védelem elhanyagolása éppen ezért nem csak vállalkozásunkat, de ügyfeleinket is komoly veszélybe sodorhatja. De hogyan védekezhetünk hatékonyan a támadások ellen?

Célkeresztben a vállalkozások

Alapvetően elmondható, hogy sosem volt még ennyire bonyolult a kiberbiztonsági helyzet, mint napjainkban. A hackerek egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak céljaik elérésére, a felhasználók pedig egyre nehezebben tudnak lépést tartani ezekkel a változatos technikákkal.

A vállalkozások méretüktől függetlenül lehetnek áldozatai a kiberbűnözők tevékenységének, és minden online felület lehet potenciális célpont. Sajnos akár egy-egy ártatlannak tűnő e-mail, vagy az abban lévő csatolmány, vagy link is hordozhat magában olyan, komoly fenyegetést, mely bizalmas, céges információkat veszélybe sodró adathalász kísérlet.

Miért fontos védekezni az adatlopás ellen?

Egy vállalkozás évekig dolgozik azon, hogy felépítse szakmai tekintélyét, és megalapozza ügyfélköre bizalmát. A nehezen megszerzett presztízst azonban percek alatt romba döntheti egy jól irányzott kibertámadás.

Az ügyfelek bizalmának elvesztése azonban csak egy szelete a tortának. Azokat az oldalakat, melyeket hackertámadás ért, a jövőben az olyan keresőmotorok, mint a Google is hátrányos helyzetben részesíti, és az is előfordulhat, hogy teljes mértékben törli őket a találati listájáról. Ettől a látogatószám tragikus visszaesésével kell számolni, ami az online jelenlét céljától függően nagyon komoly bevételkieséssel is járhat.

Sok kis- és középvállalkozás működéséhez nélkülözhetetlen az informatikai háttér megfelelő működése, melyet egy hackertámadás több napra megbéníthat, vagy akár teljesen tökre is tehet.

Megfelelő felkészültséggel az adatlopás elkerülhető

Az adatlopás elkerülése szempontjából fontos, hogy minden esetben a legmodernebb biztonsági megoldásokat alkalmazzuk, ezek mellett pedig rendszeresen készítsünk biztonsági mentést az adatainkról. Ily módon egy esetleges támadás esetén könnyebben visszaállítható az adott webhely eredeti állapota.

Ezen felül rendszeresen ellenőrizzük honlapunkat, és figyeljünk oda a jelekre, melyek esetleges hackertámadásra utalhatnak.

Ha ilyesmit észlelünk, lehetőleg azonnal cselekedjünk, és a probléma megoldásáig inaktiváljuk weboldalunkat, ezzel elkerülve a lehetséges, nagyobb károkozást, beleértve az adatszivárgást, vagy akár a teljes összeomlást is.

Az SSL protokoll nem mindig elegendő

A legtöbben úgy vélik, hogy az SSL biztonsági protokoll engedélyezése elegendő védelmet nyújt egy webhely biztosításához. Az igazság azonban az, hogy a technológiát nem kifejezetten erre a célra tervezték.

Az SSL feladata, hogy megvédje a webhely látogatói és a kiszolgáló között vándorló információkat. Ilyen módon a hackerek nem tudnak hozzáférni például a látogatók bankkártyájának adataihoz. Több olyan dolog is akad azonban, mely ellen az SSL protokoll nem biztosít védelmet.

Az SSL tanúsítvány fontos az adatbiztonság érdekében, nem teszi feltörhetetlenné a weboldalt.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés