Érzékeny adatok, Az áramkörben lévő lakat az adatvédelem szimbóluma
Olvasási idő: 2 perc

Az adatvédelem egyre kritikusabb fontosságú nem csak a nagyvállalatok, de a kisebb cégek számára is. A legfrissebb felmérések szerint az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett a kibertámadások és adatlopások száma. Azon cégek egy része, akiket ilyen jellegű atrocitás ér, a súlyos anyagi veszteség mellett javíthatatlan morális károkat is szenved.

Nem csak az ügyfelek, de az üzleti partnerek bizalmát is nagy eséllyel veszítik el, ez pedig jelentős bevételkieséshez vezet, rosszabb esetben akár a csőd szélére is sodorhatja az adott vállalatot. Íme néhány érdekes adat:

 • Minden 15 másodpercben egy merevlemez tönkremegy
 • A laptopok 15 százalékát vagy ellopják, vagy meghibásodik a merevlemeze
 • Ötből egy számítógép végzetes merevlemez károsodást szenved élete során
 • Minden merevlemez meghibásodik egy idő után

A jelenlegi statisztikák azt igazolják, hogy habár a nagyvállalatokat is rengeteg támadási kísérlet éri, lényegesen kisebb az esélye annak, hogy adataink egy mamutcég adatbázisának feltörése után kerülnének illetéktelen kezekbe.

Ma már nem kamasz srácok írnak szórakozásból vírusokat. Globálisan dollármilliárdos üzlet épült az adathalász szoftverekre és zsarolóvírusokra, amelyek automatikusan terjednek az egész világon, és éppen olyan gyakran támadnak meg kisebb cégek rendszereit, mint óriásvállalatokét. A kevésbé fejlett védelmi rendszerből adódóan, előbbiek adataihoz gyakran komolyabb probléma nélkül jutnak hozzá az ártalmas szoftverek. Sokan azonban nem tudják, egészen pontosan mi ellen, és miért is kell védekezniük.

A támadások, mint például a zsarolóvírusok, manapság nagyon gyakoriak, és ezeknek a támadásoknak az áldozata sokkal többet veszít, mint az adatok és a pénz. Íme néhány fontos tény:

 • A számítógépes támadást elszenvedett és az adatvesztést szenvedett vállalkozások több mint 50% -át teljesen átvizsgálják a támadások után. Ezen kívül ezek a márkák veszítenek a vevői hűségből, bizalomból, valamint sérül a márka hírneve is.
 • A vállalkozások körülbelül 29% -a veszített bevételt zsarolóvírusok vagy más hasonló számítógépes támadások után. Az ilyen támadások áldozatainak körülbelül 40 százaléka legalább 20 százalékos veszteséget szenvedett.
 • Az internetes támadások és a jogsértések áldozatává váló vállalatok 25 százaléka sok üzleti lehetőséget veszített el adatvesztési esemény után.
 • A vállalkozások több mint egyötöde jelentős számú ügyfelet veszített el számítógépes támadások vagy adat megsértése után. A vállalkozások 40 százaléka vesztette el az ügyfelek több mint 20% -át.

Vírusírtók és biztonsági másolatok az adatvédelem érdekében

Milyen okok húzódnak leggyakrabban az adatvesztés hátterében?

 • 44% – Hardver- vagy rendszerhiba
 • 32% – Emberi hiba
 • 14% – Szoftverhiba
 • 7% – Vírusok
 • 3% – Természeti katasztrófák

Adatvédelmi szempontból két kulcsfontosságú tényezőre kell figyelnünk: megfelelő IT adatvédelem és professzionális adatmentés. Előbbiben sokat segít egy tűzfallal és vírusirtó programokkal felszerelt biztonságos szerver, melynek karbantartásáról szakemberek gondoskodnak.

Továbbá a rendszeres biztonsági mentés ma már elengedhetetlen a kisebb vállalkozások számára is. Hiszen nem csak az ártalmas szoftverektől kell féltenünk az értékes információinkat. A túlmelegedés, a beázás vagy az esetleges tűzesetek is fenyegetést jelentenek az adatainkat tároló szerverre, ezért ha fizikai szerverrel rendelkezünk, akkor minden esetben készítsünk biztonsági másolatokat.

A biztonsági másolat egyszerűen az ugyanazon vagy más gépen tárolt adatok másolata. A fentebb ismertetett veszélyeket szem előtt tartva nagyon fontos, hogy a vállalkozások a fontos fájlok és más adatok több példányát több helyen tárolják (offsite mentés). Mindegyik helyet védeni kell a fizikai és a számítógépes fenyegetésekkel szemben. Különböző eszközök és technikák léteznek, amelyekre a vállalkozások számíthatnak az adatok biztonsági mentésének megőrzése érdekében. Ezek az eszközök és technikák különböző szintű védelmet nyújtanak. Íme néhány egyszerű adatmentési tipp:

 • Készítsen legalább három biztonsági másolatot az üzleti adatokról.
 • Tartsa az egyik példányt a helyi merevlemezen, egyet külső adattárolón, egyet pedig felhőben.
 • Az üzleti adatok legalább egy példányát tartsa más helyszínen

A mi adatmentés szolgáltatásunkat a gombra kattintva találja:

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés