Egy nő a felhőbe menti az adatokat a szerverteremben
Olvasási idő: 2 perc

A fizikai szerver használatával szemben a felhőbe mentés egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a munkafolyamatokat. A felhő tárhelyek használata gyorsabbá és rugalmasabbá teszi az adatcserét, ezáltal egy vállalkozás képessé válik a produktivitásának növelésére. Munkánk során sosem leszünk többé a helyi céges hálózathoz kötve, és a megfelelő jelszó, valamint internetelérés birtokában bármikor, bármilyen szükséges adathoz hozzáférhetünk számtalan eszközön.

Tartalomjegyzék

A felhő tárhelyek, a felhőbe mentés legnagyobb előnyét azonban továbbra is a biztonság jelenti. Használatukkal ugyanis soha többé nem kell aggódnunk a fizikai szerverek esetleges sérülése miatt.

A virtuális térben tárolt információk biztonsági mentésként is alkalmazhatók, és bármikor könnyen hozzáférhetők, ha a fizikai céges hálózatban adatvesztés problémája merülne fel.

Számos módja akad annak, hogy felhőben tárolt adatainkat mindig biztonságban tudhassuk az esetleges támadásoktól, adathalász kísérletektől vagy összeomlásoktól.

A biztonságos felhőbe mentés

Korlátozott hozzáférés a szerverhez

Ha egy vállalkozáson belül vagy egy csapat részeként dolgozunk, elkerülhetetlen, hogy egyszerre több ember is hozzáférjen a felhő alapú tárhelyen tárolt adatokhoz. A felhőbe mentés tökéletes biztonsága érdekében mindig tisztában kell lennünk azzal, hogy kik ezek a személyek, és vigyáznunk kell arra, hogy a felhőbe mentés során tárolt, bizalmas információkat ne oszthassák meg másokkal.

Kollégáinkban érdemes tudatosítani, hogy a céges felhőt ne használják nyilvános hálózatokról, a hozzáféréshez pedig lehetőleg olyan felhasználónevet és jelszót használjanak, mely megfelel a biztonsági követelményeknek.

Fájlok titkosítása

A maximális biztonság érdekében érdemes felhőbe mentett adatainkat titkosítani. Ezt a különösen kényes információt tartalmazó fájlokkal már feltöltés előtt érdemes elvégezni.

Egy fontos címeket és elérhetőségeket tartalmazó dokumentumot több tömörített fájlba csomagolva például egyszerre több jelszóval is védhetünk. Az ilyen jellegű megoldások persze időigényesek, azonban rendkívül megnehezítik azok dolgát, akik esetleg illetéktelenül akarnak hozzáférni a felhőben tárolt dokumentumainkhoz.

Prémium szerver használata

A választott szolgáltatók esetében az általános biztonság mellett érdemes odafigyelni a szerveren használt szoftverek, titkosítási rendszerek és egyéb biztonsági funkciók minőségére, és arra, hogy a rendszer mindig felkészült legyen az esetleges kibertámadások ellen.

Biztonsági funkciók tesztelése

Amikor már az összes biztonsági protokoll a helyén van, érdemes lefuttatni egy tesztet, hogy valóságos nyomás esetén nem törnek-e meg, és nem adják-e be a derekukat a megoldások.

A feladatot nem kell, hogy magunk végezzük, erre akár felbérelhetünk egy professzionális, etikus hackert is, aki megbizonyosodik afelől, hogy a jelszavak elég erősek, és mind a felhőadatok, mind a helyi meghajtón tárolt adatok biztonságban vannak a rosszindulatú hackerektől és a virtuális kártevőktől is.

Megbízható szolgáltató

Abban az esetben, ha nem szeretnénk túlzottan sokat bajlódni a biztonsággal, a legjobb módszer a megbízható szolgáltató kiválasztása.

Egy professzionális cégnél a szakemberek különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy adataink mindig a legnagyobb biztonságban legyenek, ennek érdekében pedig a nap huszonnégy órájában a legmodernebb eszközökkel és naprakész tudással állnak rendelkezésünkre.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés