A GBL egyik szervere
Olvasási idő: 2 perc

A szerverek leállása katasztrofális hatással lehet a vállalkozásunkra. Az egyik legfontosabb döntés, hogy VPS szolgáltatást vagy inkább fizikai szerver infrastruktúrát használjunk-e a cégünk informatikai rendszerének kialakításához. Bár lehet, hogy fekete-fehér választásnak tűnik, mégis sok mindent meg kell fontolni.

Tartalomjegyzék

Milyen tényezőket kell figyelembe vennünk, amikor a megfelelő szerveres megoldást szeretnénk kiválasztani a vállalkozásunkhoz?

A VPS szolgáltatás (virtual private server) lényege, hogy a vállalkozás az operatív működéséhez szükséges eszközeit, mint a levelezés, a távoli elérés, a CRM/ERP rendszerek stb., egy önálló, elkülönített erőforrásokkal rendelkező, biztonságos adatparkban található szerverről éri el az internet segítségével.

A VPS szerverek legtöbbször szolgáltatásként működnek (ahogy nálunk is), ami nagy terhet tud levenni a cégvezetők válláról, hiszen sokkal kevesebb a kitettség, a szerverekben jóval alacsonyabb az esélye a fizikai károsodásnak és a takarítónő sem húzhatja ki véletlenül a konnektorból.

Természetesen a VPS szervereknek is van hátránya, ugyanúgy ahogy a fizikai szervereknek is előnye, ezért a legjobbnak azt láttuk, ha ezeket néhány pontban összefoglaljuk a könnyebb döntés meghozatala érdekében.

Íme tehát néhány előny és hátrány a virtuális és fizikai szerverek használata esetén:

Fizikai szerver

Fizikai szerver előnyök:

 • Fizikailag bármikor elérhető az eszköz (alacsony színvonalú vírusvédelem esetén kifejezetten hasznos, ha egy támadás során azonnal ki lehet kapcsolni a szervereket).
 • A kritikus adatokat házon belül tartja. Nincs harmadik félnek hozzáférése az adatokhoz.
 • Az adatokhoz való hozzáféréshez nincs szükség internetkapcsolatra, elég egy belső hálózat is.

Fizikai szerver hátrányok:

 • Tőke befektetést igényel hardver és infrastruktúra területén.
 • Megfelelő körülményekre van szüksége: szünetmentes tápellátás, klimatizált, külön a szerverek tárolására kialakított helyiség.
 • Mivel onsite (tehát a telephelyen van) katasztrófahelyzetekben (betörés, beázás, leégés) magas a kockázat az adatvesztésre.
 • Fizikai beavatkozás pl. az alkatrészek cseréje sokáig tarthat
 • Ha bővíteni kell, akkor le kell állítani, tesztelni kell, stb.

VPS szolgáltatás

VPS szolgáltatás előnyök:

 • Nincs szükség beruházásra. Előnyös kisebb cégek számára, amelyek gyorsan kinövik a már meglévő erőforrás kapacitását.
 • Rugalmasan bővíthető és csökkenthető az erőforrás (processzor, memória, tárhely). A megoldások igény szerint készülnek, így csak azért fizetünk, amire szükségünk van.
 • Az általunk alkalmazott mentési megoldás igénybevétele esetén, az bármikor visszaállítható akár más eszközökre is (virtuális szerverre és fizikai szerverre egyaránt).
 • Nagyon magas színvonalú (teljes szerverről készülő kép alapú) és rugalmas mentési szolgáltatást és visszaállítást lehet hozzá kapcsolni

VPS szolgáltatás hátrányok:

 • Elengedhetetlen a stabil, gyors internetkapcsolat.

Egyes fizikai szerverek alkalmasak lehetnek olyan vállalatok számára, amelyek nem akarnak az internetre támaszkodni és amelyek szeretnék a saját telephelyükön tartani az adatokat.

Ugyanakkor a VPS szerver bérlésnek egyre több előnye van: egy VPS szerver nem fogyaszt áramot, nem amortizálódik, egy kattintással lehet bővíteni vagy csökkenteni a tárhelyet, a memóriát vagy a processzor sebességét, és általában nincsen kitettség sem.

VPS szolgáltatásunk éves rendelkezésre állása 99,995% volt tavaly, ami azt jelenti, hogy egy év alatt összesen 2 órán keresztül nem működött a szolgáltatás. Ha VPS szerver bérlésén gondolkodik, akkor nézze meg ajánlatunkat ezen a linken.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés