A képen egy férfi tartja a laptopját a kezében és mosolyog
Olvasási idő: 3 perc

IT eszközök energiafelhasználása nem csak azoknak lehet fontos, akik munkájuk során, minden nap használják ezeket az eszközöket, ma már sokan hobbi céllal is alkalmazzák az informatikai berendezéseket. Ezért ez a bejegyzésünk minden informatikai eszköz használót érinthet!

Az egyre magasabb villanyszámlák szinte mindenkit elgondolkodtatnak, hogyan lehetne csökkenteni az otthoni áramfogyasztást. Legalább egy tucat módja van a feszültség megtakarításának. Néha azonban az egyszerű megoldások nem elegendőek az otthoni költségvetés tehermentesítéséhez.

Ezért az alábbiakban bemutatjuk mind az azonnali bevezethető, mind a nagyobb elkötelezettséget igénylő, de végső soron megtakarítást generáló otthoni áramfogyasztás csökkentésének módjait az IT-eszközök vonatkozásában.

A legtöbben, amikor elektronikus eszközöket használunk, nem vesszük észre, hogy a mindennapi ártatlan és megszokott tevékenységeink hozzájárulhatnak a magasabb villanyszámlákhoz.

„Kit érdekel, ha a háttérben be van kapcsolva a laptop, vagy a töltő mindig használatra készen lóg a konnektorból?”

Csakhogy pont az ilyen helyzetek okozzák az energiafogyasztás növekedését, és egy parányi odafigyeléssel bizony visszafogható az otthoni IT-infrastruktúra áramfelhasználása. Egy számítógép energiafogyasztása jelentős lehet, különösen, ha játékgépekről van szó, amelyek gyakran hatékony alkatrészekkel vannak felszerelve, és órákig képesek teljes sebességgel üzemelni.

Vajon hogyan csökkenthető a számítógép energiafogyasztása? Lehetséges-e energiatakarékosabbá tenni számítógépünket?

Természetesen. Mutatjuk a módszereket!

Felesleges perifériák leválasztása

Sok számítógép-felhasználó, és különösen a gamerek hajlamosak nagyszámú perifériát csatlakoztatni. Ezek lehetnek nyomtatók, hangszórók, további monitorok. Az extrákra azonban nincs szükség napi rendszerességgel, és jelentős energiafogyasztást generálhatnak, így első körben nem árt képbe kerülni az egyes IT eszközök energiaszükségleteivel.

A számítógép elindítása előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy mely perifériákra nincs szükség, és egyszerűen válasszuk le ezeket. Ennek köszönhetően, éves viszonylatban már jelentős megtakarítások realizálhatók.

Cseréljük ki a „régi” = nem energiatakarékos) elektronikai berendezéseinket energiatakarékosra!

A technológia folyamatosan halad előre. Manapság a piacon megjelenő számítógépek és monitorok energiatakarékos megoldásokkal vannak felszerelve. Az Energy Star tanúsítvány segítségével könnyen megtalálhatja mindenki az igényeinek megfelelő energiatakarékos számítógépet.

A megfelelőség érdekében ehhez a rendszerhez alapból a lehető legoptimálisabb energiagazdálkodási beállítások kerülnek kiválasztásra. A program keretében a tanúsítvánnyal rendelkező hatékony számítógéppark termékei közül választhatsz a legjobb, legmegbízhatóbb és legnépszerűbb márkákból – például Apple, Dell, HP, Lenovo és mások. Ezen kívül a modellek listáját speciális attribútumok alapján is szűrhetjük, például a típus, a processzor sebessége, a memória, vagy egyéb hálózati funkciók.

IT eszközök energiafelhasználása akkor csökkenthető egyszerűen, ha készítünk egy energiagazdálkodási tervet!

Az intelligens energiagazdálkodási terv

A számítógép energiafogyasztásának csökkentése érdekében érdemes bevezetni egy intelligens energiagazdálkodási tervet. Ez a funkció az eszköz beállításaiban található – a számítógép vezérlőpultján.

Ez egy nagyszerű lehetőség azoknak, akik egész nap használják a számítógépet, de azért tartják az óránkénti szüneteket. Az energiagazdálkodási koncepció tartalmazhatja azt az időt is, amíg a képernyő vagy a számítógép alvó állapotba kerül. Ez az opció számos egyéb lehetőséget is magában foglal, amelyeket mind a laikusok, mind a készülékek haladó felhasználói könnyen alkalmazhatnak.

Érdemes megemlíteni a laptopok energiafogyasztását is. Ha azt szeretnénk, hogy ezek a mobileszközök sokkal kevesebb áramot fogyasszanak, akkor helyesen kell tölteni őket. Amikor az akkumulátor eléri a 100 százalékos töltöttségi szintet, akkor húzzuk ki a töltőt!

Érdemes bekapcsolni az energiatakarékos módot is, amely a beállításokban vagy egy speciális alkalmazásban található. Egyre több gyártó összpontosít berendezéseinek energiahatékonyságára, sok érdekes megoldást kidolgozva. Ennek köszönhetően nemcsak az energiafogyasztást csökkentjük, hanem az akkumulátor élettartamát is növelhetjük, ami gyakran a leggyengébb eleme az ilyen típusú berendezéseknek.

Viszont van egy eszköz, aminek a kikapcsolását energiahatékonysági szempontból sem javasoljuk. Ez a készülék a router.

Miért ne kapcsolgassuk a router-ünket?

Mert éves szinten ezzel csak maximum néhány ezer forintot lehet megtakarítani. Ellenben az állandó ki és bekapcsolgatás miatt, a létfontosságú éjszakai frissítések elmaradhatnak. A szolgáltatók a tulajdonukban lévő routerek újraindítása során rendszeresen jeleket kapnak a berendezéstől, ilyenkor előfordulhat, hogy ezt hibaként értelmezik. Továbbá a folytonos ki és bekapcsolás zavart okozhat a számítástechnikai eszközön kívül minden olyan berendezésben, ami a wifihez kapcsolódik.

Tehát a routerek folyamatosan legyenek bekapcsolva!

Összeségében elmondható, hogy egy kis odafigyeléssel, átgondolt erőforrás tervezéssel, a túlzott energiafelhasználású készülékek energiatakarékosra cserélésével, igenis lehet spórolni.

De ne csak a megdrágult energiaárak miatt foglalkozzunk a témával, hanem tegyük ezt azért is, hogy minél kevésbé használjuk ki, a még rendelkezésünkre álló erőforrásokat!

Korábban írtunk arról, hogy Miért kell időnként lecserélni az IT eszközöket, akkor is ha egyébként működnek?– ez a bejegyzésünk is érdekelheti Önt!

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés