Egy nő notebookot használ
Olvasási idő: 3 perc

Miért kell időnként lecserélni az IT eszközöket akkor is, ha egyébként még működnek?

Az IT rendszerek azzal az üzleti céllal épülnek be egy vállalkozás életébe, hogy a vállalkozás szükséges munkafolyamatait egyszerűbbé, átláthatóbbá és (költség) hatékonyabbá tegyék.

A meglévő, -megtérülő befektetésnek szánt- IT infrastruktúránk folyamatos ellenőriztetése a hibátlan, kifogástalan üzemeléséhez kulcsfontosságú. A kiszolgálók*, kliensek* és egyéb aktív eszközök* frissítése nem kihagyható lépés, ha egy jól működő IT rendszer kiépítését és fenntartását célozzuk meg.

Cserére szoruló eszközök az elavulás miatt:

A karbantartás jelentősége

A karbantartáshoz tartozik az eszközök beszerzésétől azok kivonásáig tartó ciklusban felmerülő alkatrészek cseréje, a meghibásodott egységek javítása-javíttatása. Különösen hangsúlyos az időközben kiadott gyártói kiadások figyelése, illetve az aktuális biztonsági csomagok installálása.

Az elavult eszközök használata több szempontból is problémás, sőt kockázatos. Főleg azért, mert a felhasználók érthető okok miatt nehezen tolerálják a lassú, frissíthetetlen rendszereket, amiken nem futnak jól a szükséges szoftverek.

Mit tesz ilyenkor a lelkiismeretes munkavállaló?

Annak érdekében, hogy elkerülje a fennakadásokat és be tudja tartani a határidőket, ilyenkor szokott az előfordulni, hogy a dolgozók a saját (magán céllal vásárolt) gépeiket használják munkavégzésre.

Ez azonban biztonsági tekintetben nagyon kockázatos választás, mert a privát eszközök esetében semmilyen szinten sem érvényesülnek a vállalatra egyébként jellemző IT biztonsággal összefüggő alapvető követelmények.

Az IT eszköz elavulásának a típusai

Sajnos rendszeresen előfordul az infotech világában, hogy a gyártó megszünteti az adott szériához tartozó fizikai alkatrészek, és/vagy szoftveres támogatások készítését. Ezáltal hiába üzemel rendben, mondhatni hibátlanul az érintett eszköz, mégsem őrizhető meg hosszú távon, mert működésében csak egy kielégítő státuszt tud biztosítani, ami nem az elvárható maximum. Ekkor az eszköz kivonása, illetve annak egy újabb verzióra cserélése az egyetlen járható út.

Meghibásodott, nem kifogástalanul működő gépek alkalmazása semmilyen esetben sem tanácsolható. Még akkor sem, ha történetesen szorít a határidő, sőt ilyenkor tud igazán nagy károkat okozni például egy leálló meghibásodott nyomtató. Előzzük meg a bajt!

Erre az a megoldás, ha az üzemeltetésnek jelezzük a problémát, egyúttal célszerű félretenni az eszközpark meghibásodott részét. Amennyiben a szervizeltetés során nyílik lehetőség a javíttatásra, úgy ez a gond is megoldható. Viszont, ha valamilyen korrigálhatatlan góc meglétére derül fény az eszköz esetében, úgy újfent a kivonás a támogatandó eljárás.

A rendellenes, a megszokottól eltérő működést érdemes figyelni és időben jelezni az illetékeseknek. Inkább kérdezni! Hogy ez így rendben működik-e?

Mert az is előfordulhat, hogy az eszközökön tapasztalt megváltozott (a megszokottól eltérő) működés akár hacker támadás jelei is lehetnek.

Az elavult IT eszközök esetében előfordulhat olykor, hogy fizikailag megfelelőek lennének a további munkavégzésre, de hiányos biztonsági hátterük miatt fokozottan kitetté válnak a különböző kibertámadásoknak. Ez az a kockázati faktor, amit minden esetben célszerű elkerülni!

Előfordulhat, hogy kizárólag az IT eszköz csere segíthet?

Igen! Azok az eszközök, amik amortizáció, meghibásodás, elavultság miatt alkalmatlanok a biztonságos, naprakész, legújabb frissítések futtatására, megérettek a kivonásra. Ez a végfelhasználói számítógépekre épp úgy érvényes, mint a célhardverekre.

A cserét, illetve az új gépek beállítását, beüzemelését megkönnyítheti a rendszer topológia, aminek vizsgálatával felmérhető, hogy egy adott eszköz kiesése mely egyéb készülékeknél, valamint kapcsolatoknál okozhat fennakadást. A hálózat szegmentálása mindenképpen kifizetődő eljárás, így ugyanis sérülékenység esetén megelőzhető a teljes rendszer kompromittálódása.

Ezért amint a rendszerben sérülékenység észlelhető például a felmérések során, úgy az IT eszköz cseréje elkerülhetetlenné válik.

Mire figyeljünk az új IT eszköz vásárlásánál?

A beszerzésnél mindenképpen ildomos a kompatibilitási kritériumokat figyelembe venni. Azaz, ügyeljünk arra, hogy a meglévő, hibátlanul működő, tehát kivonás alá nem eső készülékek együtt tudjanak működni az újonnan beruházott berendezésekkel.

Összefoglalva, miért kell időnként lecserélni az IT eszközöket akkor is, ha egyébként még működnek?

Azért, mert ha összeférhetetlenek az új eszközökkel vagy frissített szoftverekkel, akkor nem tudnak maximális hatékonysággal működni, így nem támogatjuk az az előre definiált IT célt, hogy az IT rendszerünk megkönnyítse, átláthatóvá és (költség)hatékonnyá tegye a vállalkozásunkat.

A gyártó által nem támogatott szoftveres, hardveres megoldásokat célszerű minél előbb naprakész alternatívákra cserélni!

Tehát az amortizáció az infotech világában nem tolerálható. A folyamatos naplózás, a rendszeres állapotfelmérés sokat segíthet abban, hogy a változtatások még időben, a konkrét problémák megjelenése előtt megtörténhessenek.

Magyarázat:

A kiszolgáló* az informatikában olyan (általában nagy teljesítményű) számítógépet vagy szoftvert jelent, ami más számítógépek számára a rajta tárolt vagy előállított adatok felhasználását, a szerver hardver erőforrásainak (például nyomtató, háttértárolók, processzor) kihasználását, illetve más szolgáltatások elérését teszi lehetővé.

A kliens* egy olyan alkalmazás vagy rendszer, amely egy távoli szolgáltatást egy másik számítógépről, a szerverről kéri le, a hálózat segítségével. Ezt a modellt használják ma is az interneten, ahol is a felhasználó a megfelelő protokoll segítségével a hálózaton elérheti a különféle távoli szolgáltatásokat.

Az aktív eszközök* például: hálózati átkapcsolók, jelosztók.

Ez a téma is érdekelheti Önt : Az IT eszközökön miért nem érdemes spórolni?

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés