Egy rendszergazda a táblagépén dolgozik a szerverteremben
Olvasási idő: 3 perc

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, az informatika és az internet meghódította az üzleti világ minden aspektusát, egyes cégek továbbra sem használják ezeket a civilizációs ajándékokat a napi feladataik megkönnyítésére.

Tartalomjegyzék

A technológiával való kölcsönhatás sok alkalmazottat csak annyiban érint, hogy ellenőrzik a vállalati postafiókot, de a névjegykártyájukon még mindig a céges faxszám szerepel.

Ha a vállalati hatékonyság alacsony, akkor egy idő után elkerülhetetlenül csökkenni fog a termelékenység is.

Persze, a technológia nem lehet a fő oka annak, hogy a vállalkozás nem működik, de könnyen elbillentheti a folyamatok kimenetelét egyik vagy másik irányba.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a technológiát, hiszen a versenytársak sem teszik.

Az informatikai hatékonyság javítása

Az utóbbi években a világ termelékenysége nőtt, és számos kiemelkedő közgazdász azt állítja, hogy ez az IT érdeme. A technológia üzleti szintű bevezetése a vállalkozásokba, vagy másnéven a cégek digitális átalakítása lehet a modern vállalkozások problémáinak megoldása.

A technológiákra való orientáció létfontosságúvá vált mindenféle termelés esetében: a híradástól elkezdve a jogi tanácsadásig.

Íme négy univerzális módszer a vállalati hatékonyság javítására a technológia segítségével:

1. Adatkezelés és automatizálás

Napjainkban az adatok egyfajta valutává váltak, és a bennük rejlő értékek kiaknázása kulcsfontosságú a sikeres vállalkozás számára. Ma már senki sem engedheti meg magának a tegnapi technológiák használatát az adatgyűjtéshez és a hatékonyság növeléséhez. A vállalkozásoknak olyan eszközökbe és technológiákba kell fektetniük, amelyekkel az adatok rögzítése és elemzése végrehajtható, illetve nem utolsó sorban a vállalati döntések meghozatalánál is lehet rájuk támaszkodni.

A hatékony adatkezelés megmutatja a vállalati problémák egyes pontjait és a jelenlegi vagy potenciális szűk keresztmetszeteit, hogy megtalálhassuk a megoldást vagy megszüntethessük a kiváltó okokat, mielőtt azok nehezen megoldható, összetett üzleti problémákká válnának. Ám ahogy a törött ujjunkat sem bölcs magunknak begipszelni, az üzleti rendszereink karbantartását és a hatékonyság növelését sem érdemes házon belül megoldani.

Ha Ön egy igazán magas színvonalú, megelőzésen és tervezésen alapuló rendszergazda szolgáltatást keres, a linkre kattintva megtalálja.

2. Információk elérése bárhol, bármikor

Attól még, hogy nem az irodából dolgozunk, nem kell elveszítenünk üzleti lehetőségeket és még a munkavállalók termelékenységének sem kell csökkennie.

Természetesen az adatokhoz való folyamatos hozzáférhetőség nem azt jelenti, hogy bármelyik alkalmazottunk a nap 24 órájában elérhetőnek kell, hogy legyen, de ideális esetben rendelkeznünk kell egy hatékony kommunikációs csatornával, amin keresztül bármelyik munkatárs és bármilyen adat elérhető. A rendelkezésre állásnak és a vállalati információkhoz való hozzáférésnek szabadságot kell adnia, nem pedig a korlátozásokat.

3. Zökkenőmentes kommunikáció a munkatársakkal

Számos eszköz áll rendelkezésünkre, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző kontinenseken élő emberek gyorsan és egyszerűen kommunikáljanak egymással.

Akkor mégis miért meetingelnek még mindig a munkatársaink olyan kérdésekben, amelyeket egyetlen e-mailben meg lehetne oldani? Az alkalmazottak közötti interakciókra létrehozott platform megszüntetheti annak szükségességét, hogy sok különböző alkalmazást használjunk, mint a Facebook, a Slack, a Gmail, a Trello vagy a Workplace.

Ráadásul egy közös platform, amely lehetővé tenné a munkavállalók számára a csevegést, e-mailek írását és fogadását, a projektek kezelését és nyomon követését, valamint a cégen belüli gondolataink megosztását, illetve a személyes témák megvitatását, felgyorsítaná a kommunikációt és közelebb hozná munkatársakat is.

4. Magasabb fokú adatbiztonság

Nem a jelszavaknál kezdődik az üzleti biztonság növelése. A biztonságos rendszer megteremtése többet jelent, mint a nehéz jelszavak beállításait és gyakori változtatásukat. Sok vállalkozás nem teszi meg a szükséges lépéseket a számítógépes támadások esetén a rendszereik védelmére, amiért rendszerint magas árat is fizetnek.

Másrészről jó páran azt gondolják, hogy a szervezeti termelékenységre negatív hatással van az IT biztonság, hiszen valljuk be, az adatbiztonság kialakítása tengernyi munkával, idő ráfordítással jár, és meg is kell fizetni.

2015-ben a Dell támogatásával végeztek egy, az informatikai szakemberek és a teljes munkaidős alkalmazottak bevonásával készült felmérését. Az eredmények szerint a megkérdezettek 91 százaléka azt mondta, hogy a biztonsági intézkedések csökkentették termelékenységüket. Ugyanebben a felmérésben az informatikai szakemberek 70 százaléka pedig azt mondta, hogy a munkavállalók biztonsági megszorítások megkerülésére irányuló erőfeszítései valójában a legnagyobb veszélyt jelentették a szervezetek információbiztonságára.

A technológia csak akkor fog jelentős hatást gyakorolni a vállalatok termelékenységre, ha elérte a bizonyos behatolási rátát, így nem várhatóak azonnali eredmények.

Mindent összevetve, próbáljunk kevesebb technológiát használni, de hatékonyabban, és az üzleti informatikai infrastruktúra optimalizálására összpontosítsunk.

Az új lehetőségek megteremtik a jobb munkakörnyezetet, az adatok biztonságosabb tárolását és a hatékonyabb munkavégzést is az irodában, vagy bárhol máshol.

Még egy blog cikkünk a vállalati hatékonyság növelése érdekében. Elolvasom…

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
ElérhetőségekElérhetőségek