windows védelem
Olvasási idő: 3 perc

A windows védelem magába foglalhatja az eddig megszokott online térben való viselkedésünk megváltoztatását, de új biztonsági programok telepítését és védelmi szoftverek használatát is.

A kiberbiztonság növekvő veszélye miatt és az otthoni munkavégzés elterjedése következtében egyre fontosabbá válik, hogy a felhasználók minden lehetséges intézkedést megtegyenek az adatvédelem érdekében.

Tartalomjegyzék

Így lehet biztonságossá tenni a Windows alapú személyi számítógépeket – Windows védelem

Használjunk erős jelszót a Windows gépeken

A Pin helyett erős jelszavak használata az egyik legjobb biztonsági intézkedés, amellyel egy átlagos felhasználó is egy plusz védelmi vonalat állíthat a csatasorba.

A műveletet a Beállítások / Bejelentkezés alatt lehet elvégezni. Érdemes kombinálni a kis- és nagybetűket számokkal és speciális karakterekkel, és lehetőleg elkerülni az értelmes szavakat vagy azoknak speciális megjelenítési módjait, mint például a „Z$0lt”, ami annak ellenére, hogy speciális karaktert és számot tartalmaz, könnyen kitalálható, ha ismerik az illető keresztnevét. A lényeg a következő: az erős jelszavak létrehozása az átfogó biztonság érdekében erős identitáslopás-védelmi funkcióként is működik.

Helyi fiók létrehozása

A következő fontos változtatás, amelyet a saját otthoni rendszerünkön végezhetünk el, egy helyi fiók létrehozása és használata a Microsoft-fiók helyett. Ha a Microsoft-fiókot az összes jogosultsággal használjuk, nagy az esélye annak, hogy egy adatszivárgás során az összes céges és magánadattal visszaélnek.

Tegyük fel, hogy véletlenül egy rosszindulatú szoftvert telepítettünk a gépre. Ezután a káros program megpróbálja átvenni az irányítást a legfontosabb beállítások felelett a rendszergazdai fiókon keresztül.

Egy másik, de legalább ugyanennyire életszerű példa, amikor nem egy program, hanem egy valós személy akarja feltörni a rendszereinket, esetleg zsarolásra alkalmas pozícióba kerüljön.

A második példában lehetséges, hogy valaki valahogy feltöri a jelszavunkat, ezáltal képes bármilyen szükséges változtatást végrehajtani. Éppen ezért a legjobb megoldás, ha a szükséges jogosultságokkal rendelkező helyi fiókot használjuk az összes jogosultsággal rendelkező rendszergazdai fiók helyett.

A módosítás elvégzését ezen az útvonalon lehet elérni:

Beállítások> Fiókok> Bejelentkezés helyi fiókkal lehetőségre kattintás.

Kerüljük a nyílt hálózatokat

Az olyan nyílt hálózatok, mint az „Open” vagy „Free” Wi-Fi, rengeteg biztonsági rést tartalmazhat. Bár az ingyenes Wi-Fi jövedelmező üzletnek tűnhet, de nem mentes a korlátaitól. A nyílt Wi-Fi hálózatok feltörése gyerekjáték egy tapasztaltabb számítógépes bűnöző számára. Ehhez elég egy kártékony szoftverrel sebet ejteni a hálózaton és a hacker rövid időn belül képessé válik átvenni az irányítást a csatlakoztatott eszközökön.

Ne végezzünk olyan fontos és kényes feladatokat, mint az online banki tevékenység, vásárlás stb. nyílt Wi-Fi hálózatokon. Ez segít elkerülni a kiberbűnözők okozta felesleges problémákat.

A bajt elkerülendő, a rendszerbeállításokban is végezhetünk egy gyors módosítást, hogy az eszközünk ne csatlakozzon automatikusan az ingyenes hálózatokhoz, hanem csak a javasolt nyílt hotspotokhoz kapcsolódjon.

A változtatás végrehajtásához lépjünk a Beállítások> Hálózat és Internet> Wi-Fi menüpontba, majd váltsunk át a „Csatlakozás javasolt nyílt hotspotokhoz” lehetőségre. Miután engedélyezte ezt a funkciót a számítógépén, jobb irányítást biztosít a hálózati kapcsolatok felett.

Tiltsuk le a tartózkodási hely megosztását

Az eszközön lévő több alkalmazás a telepítésnél engedélyt kér a helymeghatározáshoz zökkenőmentes szolgáltatások nyújtásának céljából.

Míg a különféle alkalmazások által megszerzett helymeghatározási engedély szükséges ezeknek az alkalmazásoknak a zökkenőmentes működéséhez, bizonyos esetekben különféle okok nélkül egyes alkalmazások helymeghatározási engedélyt kérnek tőlünk. Így nemcsak nyomon követik az eszköz helyét, de akár felesleges biztonsági aggályokat is okozhatnak számunkra. Ezenkívül a rendszer erőforrásait is feleslegesen fogyasztja.

A rendszer különböző alkalmazásai által megszerzett indokolatlan tartózkodási engedélyek kikapcsolásához lépjünk a Beállítások> Adatvédelem> Hely menüpontba.

Itt lehet átnézni az összes alkalmazást, hogy megtaláljuk azokat a programokat, amelyeknél érdemes letiltani a helymeghatározási engedélyt. Az engedély letiltásához egyszerűen csak kapcsoljuk ki az egyes alkalmazások mellett megadott engedélyezési gombot.

Használjunk erős végpontvédelmet Windows rendszereken

Elengedhetetlen az olyan végpontvédelem használata, amely hatékony megoldást jelent a

  • ransomware,
  • behatolás
  • és 0-day sebezhetőséggel szemben.

Habár a legtöbb esetben fizetős szoftverekről van szó, a végpontvédelmi rendszerek többsége igény esetén akár további védelmi modulokkal bővíthetők, amelyek támogatásával felügyelhetővé válik a hálózati forgalmunk vagy éppen a GDPR szabályoknak való megfeleléshez kapunk segítséget.

Kerüljük az ismeretlen mellékletek megnyitását

A következő biztonsági dolog, amit nagyon fontos elkerülni és amelyet mi is számtalanszor hangsúlyoztunk már, az ismeretlen linkekre való kattintást és az ismeretlen mellékletek megnyitását.

Annak ellenére, hogy az e-mailjeink fele, velük együtt a legtöbb kártékony levél a kéretlen mappákba kerül, a fenyegetés valós és igen gyakori. A kiberbűnözők számos jól bevált technikát próbálnak az adathalász levelek kiküldésekor, hogy megtévesszék a felhasználókat.

Gyakori, hogy olyan oldalakra próbálnak irányítani minket, ahonnan káros szoftvereket telepítenek a gépünkre, illetve ezek a szoftverek csatolmányként is érkezhetnek az e-mail mellé. Gyakran elképesztő ajánlatokkal és kedvezményekkel próbálják kicsalni a felhasználók banki adatait.

„Külföldi rokon több millió eurot hagyott ránk, csak az ügyvédi illetéket kell elutalnunk.”

„Kisorsoltak egy nyereményjátékon, ahol a személyes adatok megadását követően postázzák a nyereményünket.”

Míg manapság a legtöbb felhasználó tisztában van ezzel a taktikával, mégis vannak olyan emberek, akiket becsapnak ezek a számítógépes bűnözők. Ezért a legjobb elkerülni az ismeretlen küldőktől küldött e-mailek megnyitását ha külső oldalra irányítanak bennünket, ha csatolmányt küldenek, ha „nyertünk” a játékukon, vagy ha adatmódosításra van szükségük. A pénzintézetek soha nem kérnek és kérhetnek e-mailen keresztül személyes adatokat tőlünk.

Tehát ezeket az egyszerű lépéseket kell betartani a biztonsági fenyegetések elkerülése és a Windows 10 rendszer biztonságának megőrzése érdekében.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés