windows védelem
Olvasási idő: 3 perc

A windows védelem magába foglalhatja az eddig megszokott online térben való viselkedésünk megváltoztatását, de új biztonsági programok telepítését és védelmi szoftverek használatát is.

A kiberbiztonság növekvő veszélye miatt és az otthoni munkavégzés elterjedése következtében egyre fontosabbá válik, hogy a felhasználók minden lehetséges intézkedést megtegyenek az adatvédelem érdekében.

Tartalomjegyzék

Így lehet biztonságossá tenni a Windows alapú személyi számítógépeket – Windows védelem

Használjunk erős jelszót a Windows gépeken

A Pin helyett erős jelszavak használata az egyik legjobb biztonsági intézkedés, amellyel egy átlagos felhasználó is egy plusz védelmi vonalat állíthat a csatasorba.

A műveletet a Beállítások / Bejelentkezés alatt lehet elvégezni. Érdemes kombinálni a kis- és nagybetűket számokkal és speciális karakterekkel, és lehetőleg elkerülni az értelmes szavakat vagy azoknak speciális megjelenítési módjait, mint például a „Z$0lt”, ami annak ellenére, hogy speciális karaktert és számot tartalmaz, könnyen kitalálható, ha ismerik az illető keresztnevét. A lényeg a következő: az erős jelszavak létrehozása az átfogó biztonság érdekében erős identitáslopás-védelmi funkcióként is működik.

Helyi fiók létrehozása

A következő fontos változtatás, amelyet a saját otthoni rendszerünkön végezhetünk el, egy helyi fiók létrehozása és használata a Microsoft-fiók helyett. Ha a Microsoft-fiókot az összes jogosultsággal használjuk, nagy az esélye annak, hogy egy adatszivárgás során az összes céges és magánadattal visszaélnek.

Tegyük fel, hogy véletlenül egy rosszindulatú szoftvert telepítettünk a gépre. Ezután a káros program megpróbálja átvenni az irányítást a legfontosabb beállítások felelett a rendszergazdai fiókon keresztül.

Egy másik, de legalább ugyanennyire életszerű példa, amikor nem egy program, hanem egy valós személy akarja feltörni a rendszereinket, esetleg zsarolásra alkalmas pozícióba kerüljön.

A második példában lehetséges, hogy valaki valahogy feltöri a jelszavunkat, ezáltal képes bármilyen szükséges változtatást végrehajtani. Éppen ezért a legjobb megoldás, ha a szükséges jogosultságokkal rendelkező helyi fiókot használjuk az összes jogosultsággal rendelkező rendszergazdai fiók helyett.

A módosítás elvégzését ezen az útvonalon lehet elérni:

Beállítások> Fiókok> Bejelentkezés helyi fiókkal lehetőségre kattintás.

Kerüljük a nyílt hálózatokat

Az olyan nyílt hálózatok, mint az „Open” vagy „Free” Wi-Fi, rengeteg biztonsági rést tartalmazhat. Bár az ingyenes Wi-Fi jövedelmező üzletnek tűnhet, de nem mentes a korlátaitól. A nyílt Wi-Fi hálózatok feltörése gyerekjáték egy tapasztaltabb számítógépes bűnöző számára. Ehhez elég egy kártékony szoftverrel sebet ejteni a hálózaton és a hacker rövid időn belül képessé válik átvenni az irányítást a csatlakoztatott eszközökön.

Ne végezzünk olyan fontos és kényes feladatokat, mint az online banki tevékenység, vásárlás stb. nyílt Wi-Fi hálózatokon. Ez segít elkerülni a kiberbűnözők okozta felesleges problémákat.

A bajt elkerülendő, a rendszerbeállításokban is végezhetünk egy gyors módosítást, hogy az eszközünk ne csatlakozzon automatikusan az ingyenes hálózatokhoz, hanem csak a javasolt nyílt hotspotokhoz kapcsolódjon.

A változtatás végrehajtásához lépjünk a Beállítások> Hálózat és Internet> Wi-Fi menüpontba, majd váltsunk át a „Csatlakozás javasolt nyílt hotspotokhoz” lehetőségre. Miután engedélyezte ezt a funkciót a számítógépén, jobb irányítást biztosít a hálózati kapcsolatok felett.

Tiltsuk le a tartózkodási hely megosztását

Az eszközön lévő több alkalmazás a telepítésnél engedélyt kér a helymeghatározáshoz zökkenőmentes szolgáltatások nyújtásának céljából.

Míg a különféle alkalmazások által megszerzett helymeghatározási engedély szükséges ezeknek az alkalmazásoknak a zökkenőmentes működéséhez, bizonyos esetekben különféle okok nélkül egyes alkalmazások helymeghatározási engedélyt kérnek tőlünk. Így nemcsak nyomon követik az eszköz helyét, de akár felesleges biztonsági aggályokat is okozhatnak számunkra. Ezenkívül a rendszer erőforrásait is feleslegesen fogyasztja.

A rendszer különböző alkalmazásai által megszerzett indokolatlan tartózkodási engedélyek kikapcsolásához lépjünk a Beállítások> Adatvédelem> Hely menüpontba.

Itt lehet átnézni az összes alkalmazást, hogy megtaláljuk azokat a programokat, amelyeknél érdemes letiltani a helymeghatározási engedélyt. Az engedély letiltásához egyszerűen csak kapcsoljuk ki az egyes alkalmazások mellett megadott engedélyezési gombot.

Használjunk erős végpontvédelmet Windows rendszereken

Elengedhetetlen az olyan végpontvédelem használata, amely hatékony megoldást jelent a

  • ransomware,
  • behatolás
  • és 0-day sebezhetőséggel szemben.

Habár a legtöbb esetben fizetős szoftverekről van szó, a végpontvédelmi rendszerek többsége igény esetén akár további védelmi modulokkal bővíthetők, amelyek támogatásával felügyelhetővé válik a hálózati forgalmunk vagy éppen a GDPR szabályoknak való megfeleléshez kapunk segítséget.

Kerüljük az ismeretlen mellékletek megnyitását

A következő biztonsági dolog, amit nagyon fontos elkerülni és amelyet mi is számtalanszor hangsúlyoztunk már, az ismeretlen linkekre való kattintást és az ismeretlen mellékletek megnyitását.

Annak ellenére, hogy az e-mailjeink fele, velük együtt a legtöbb kártékony levél a kéretlen mappákba kerül, a fenyegetés valós és igen gyakori. A kiberbűnözők számos jól bevált technikát próbálnak az adathalász levelek kiküldésekor, hogy megtévesszék a felhasználókat.

Gyakori, hogy olyan oldalakra próbálnak irányítani minket, ahonnan káros szoftvereket telepítenek a gépünkre, illetve ezek a szoftverek csatolmányként is érkezhetnek az e-mail mellé. Gyakran elképesztő ajánlatokkal és kedvezményekkel próbálják kicsalni a felhasználók banki adatait.

„Külföldi rokon több millió eurot hagyott ránk, csak az ügyvédi illetéket kell elutalnunk.”

„Kisorsoltak egy nyereményjátékon, ahol a személyes adatok megadását követően postázzák a nyereményünket.”

Míg manapság a legtöbb felhasználó tisztában van ezzel a taktikával, mégis vannak olyan emberek, akiket becsapnak ezek a számítógépes bűnözők. Ezért a legjobb elkerülni az ismeretlen küldőktől küldött e-mailek megnyitását ha külső oldalra irányítanak bennünket, ha csatolmányt küldenek, ha „nyertünk” a játékukon, vagy ha adatmódosításra van szükségük. A pénzintézetek soha nem kérnek és kérhetnek e-mailen keresztül személyes adatokat tőlünk.

Tehát ezeket az egyszerű lépéseket kell betartani a biztonsági fenyegetések elkerülése és a Windows 10 rendszer biztonságának megőrzése érdekében.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés