Olvasási idő: 3 perc

Az alábbi blogbejegyzésünkben kitérek arra, hogy milyen buktatókat rejt magában a céges adatok Microsoft felhőbe való áthelyezése.

„A felhőalapú szolgáltatások egyre növekvő népszerűsége mellett szükséges tisztában lenni a migrációs folyamat kihívásaival és potenciális nehézségeivel.”

A digitális transzformáció korszakában a vállalatok egyre inkább törekszenek arra, hogy kiaknázzák a felhőalapú számítástechnika nyújtotta előnyöket. A Microsoft felhőbe (Azure) való adatmigráció különösen népszerű választás a biztonság, skálázhatóság és rugalmasság ígéretével.

Azonban, mint minden nagyvállalati IT projekt, ez sem mentes a kihívásoktól, íme néhány, amelyekre különösen érdemes figyelni:

1. Az adatmigráció a Microsoft felhőbe – alapos tervezés és előkészítés

A sikeres adatmigráció a Microsoft felhőbe alapja az alapos előkészítés!

Ez magában foglalja:

  • az adatok és alkalmazások felmérését,
  • a függőségek azonosítását,
  • és egy részletes migrációs terv kidolgozását.

A tervezési fázis elhanyagolása növelheti a későbbi szakaszokban felmerülő problémák kockázatát.

2. Adatbiztonság és megfelelőség

Az adatbiztonság és a szabályozási megfelelőség mérvadó tényezők a felhőbe való migráció során.

Alapvető feladat, meggyőződni arról, hogy a Microsoft Azure platformja megfelel-e az adott iparági előírásoknak, és hogy az adatok áttelepítése nem sérti-e a GDPR vagy egyéb adatvédelmi szabályozásokat.

3. Adatvesztés és integritás

Az adatmigráció során fennáll az adatvesztés kockázata, különösen, ha nem készülnek megfelelő biztonsági mentések.

Az adatok integritásának biztosítása érdekében fontos, hogy a migráció minden szakaszában ellenőrzéseket végezzenek.

4. Teljesítményproblémák

A felhőbe történő migráció után előfordulhatnak teljesítményproblémák, amelyek befolyásolhatják a vállalati műveleteket.

Ezért szükséges előre modellezni és tesztelni az alkalmazások viselkedését a felhőkörnyezetben, hogy minimalizálják a potenciális üzleti zavarokat.

5. Költségkezelés

Bár a felhőszolgáltatások jelentős költségmegtakarítást ígérnek az on-premise infrastruktúrával szemben, a migráció során felmerülő költségek könnyen elszállhatnak.

Mi az az on-premise infrastruktúra?

Az „on-premise infrastruktúra” (helyszíni infrastruktúra) egy olyan IT-környezetet jelent, ahol a vállalat fizikailag a saját területén helyezi el és üzemelteti az informatikai infrastruktúrát, beleértve a szervereket, tárolóeszközöket, hálózati eszközöket és egyéb hardverkomponenseket, valamint az ezeken futó szoftvereket és alkalmazásokat.

Ez a modell ellentétben áll a felhőalapú szolgáltatásokkal, ahol a vállalatok az infrastruktúrát külső szolgáltatóknál helyezik el, és interneten keresztül férnek hozzá az erőforrásokhoz.

Szükségszerű, hogy részletes költségvetést állítsunk össze, amely magában foglalja a migráció, a tárolás, az üzemeltetés és a potenciális skálázás költségeit.

6. Készségek és szakértelem hiánya

A Microsoft Azure és a felhőtechnológiák speciális ismereteket és készségeket igényelnek. A megfelelő szakértői csapat hiánya akadályozhatja a zökkenőmentes átállást.

A sikeres migrációhoz elengedhetetlen, hogy a vállalat rendelkezzen a megfelelő belső erőforrásokkal, vagy szakértői támogatást vegyen igénybe a folyamat során.

7. Működési folytonosság és rendelkezésre állás

Az adatmigráció kritikus időszakai alatt elengedhetetlen a szolgáltatások folytonosságának és a rendelkezésre állásnak a biztosítása.

Ez különösen igaz azokra a vállalatokra, amelyek kritikus alkalmazásokat üzemeltetnek. A migrációs stratégiának tartalmaznia kell a működési kockázatok minimalizálását célzó lépéseket.

8. Kompatibilitási problémák

Nem minden alkalmazás vagy adatbázis kompatibilis a felhőalapú környezettel. Lehetnek olyan örökölt rendszerek, amelyek nem működnek hatékonyan a felhőben, vagy módosításokra lehet szükség a teljes funkcionalitás eléréséhez.

A kompatibilitási problémák azonosítása és kezelése kulcsfontosságú a sikeres migrációhoz.

9. Adatvédelmi és jogi kérdések

A felhőbe való migráció során az adatok földrajzi elhelyezkedése változhat, ami adatvédelmi és jogi kérdéseket vet fel. Bizonyos joghatóságokban szigorú előírások vonatkozhatnak arra, hogy hol tárolhatók és feldolgozhatók az adatok.

A megfelelő adatvédelmi politikák és megállapodások kidolgozása elengedhetetlen a jogi kockázatok kezeléséhez.

10. Változáskezelés és alkalmazkodás

A felhőbe való migráció nem csak technológiai, hanem szervezeti változást is jelent. A sikeres átálláshoz szükséges az alkalmazottak támogatása, képzése és az új működési modellekhez való alkalmazkodás.

A változáskezelés stratégiájának középpontjában az emberek és a folyamatok állnak, biztosítva, hogy a szervezet készen álljon a felhőalapú működésre.

A Microsoft felhőbe történő adatmigráció számos előnnyel járhat, beleértve a költséghatékonyságot, a skálázhatóságot és a rugalmasságot. Azonban a sikeres migráció érdekében fontos tisztában lenni és előre tervezni a fent említett kihívásokra és buktatókra.

Az alapos előkészítés, a megfelelő tervezés, a szakértői támogatás és a változáskezelés nélkülözhetetlen tényezők a zökkenőmentes átállás és a hosszú távú siker biztosításához.

M365 projekt- Rakd rendbe a céges struktúrád!

Az m365 projekt remek alkalom arra, hogy rendezze, rakja rendbe a céges struktúráját!

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés