2022 IT technologia
Olvasási idő: 5 perc

Olyan IT technológiai megoldásokat mutatunk be, amelyek innovációja már korábban kezdődött, ám 2022 -ben is meghatározó szerepet töltenek majd be a techiparban.

A technológia tipikusan az a terület, ami folytonos fejlődésben van, az elmúlt évtizedben megtapasztalhattuk, hogy ezek a technikai vívmányok a mindennapi életünk fontos részét képezik.

Tartalomjegyzék

Íme a hat fő IT technológia, amelyek várhatóan dominánsabbak lesznek 2022 -ben:

Blockchain

A blokklánc egy bizonyos típusú adatbázisnak tekinthető. A különbség a tipikus adatbázis és a blokklánc között, az adatok tárolásának módja. Egy normál adatbázisban az adatokat jól meghatározott sorokba és oszlopokba sorolják. A blokkláncban az adatokat blokkok formájában tárolják. Mindegyik blokk össze van kötve elődjével és utódjával, ami láncszerű mintát képez. Innen ered a „blokklánc” elnevezés.

A blokkláncban lévő adatok titkosítva vannak és hash (elkódolt) formátumban tárolódnak. A blokklánc hálózatok összes blokkja össze van kötve. Ezért egyetlen blokk eléréséhez a teljes hálózathoz kell hozzáférni. A megfelelő kulcsok nélkül lehetetlen visszafejteni az adatokat egy blokklánc hálózatban. Ezáltal a blokklánc nagyon hatékony a kibertámadások és az adatszivárgások ellen.

Az utóbbi időben hatalmas pénzügyi vállalatok, például a JP Morgan és más multinacionális vállalatok elkezdték alkalmazni a blokklánc technológiát.

Az elkövetkező években a blokklánc technológia alkalmazása nagy teret fog nyerni a különböző iparágakban. Ilyen lehet például az egészségügyi ipar, ami gyakran van kitéve kibertámadásoknak, mert sok bizalmas – érzékeny információt tartalmaz az egyénekről. A blokklánc -technológia alkalmazása az adatok tárolására megakadályozhat sokféle kibertámadást az egészségügyi iparban.

Egyes források szerint, a blokklánc -megoldásokra globálisan költött összes bevétel várhatóan 6,6 milliárd lesz 2024 -re.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (AI) az informatika fejlett ága. Az AI (Artifical Intelligence) fő célja, hogy a gépek olyan „döntési képességekkel rendelkezzenek, mint az emberek”. Bár még nem minden területen történt meg ez az IT áttörés, az eddig elért AI eredmények sok előnyt jelenthetnek az iparágak és az egyének számára is. Sok vállalat elkezdte alkalmazni az automatizálást hatékonyságának és termelékenységének növelése érdekében, hogy versenyelőnyt szerezzen a versenytársakkal szemben.

Az AI szinte minden ipari ágazatban jelentős szerepet játszott. Például az egészségügyben az AI által működtetett hordható eszközök segítenek a betegek állapotának az elemzésében és a személyre szabott gyógykezelésükben.

Artifical Intelligence_2022
Artifical Intelligence_2022

A szoftverfejlesztés területén az AI-alapú alacsony kódú / kód nélküli platformok sok időt takarítanak meg azzal, hogy az alkalmazást a semmiből fejlesztik, ahelyett, hogy több ezer sornyi kódot írnának.

Az önvezető járművek fejlesztése az egyik fenomenális eredmény a technológia területén. A gépi tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás a mesterséges intelligencia egyik ága. Lényegében mind az ML, mind az NLP arra szolgál, hogy a gépet az emberi nyelvek megértésére és az adott bemenet alapján történő döntéshozatalra képezze.

Az AI lehetővé teszi a Machine Learning (ML) számára például, hogy egy bizonyos kategóriába tartozó incidenseket és szolgáltatási kérelmeket azonosítson. Továbbá, a tudásbázis információi alapján minden egyes új incidenshez és kérelemhez kategória ötleteket nyújt az ügyfélszolgálati alkalmazottaknak. Ehhez hasonlóan, az AI mező javaslatokat is tesz egy-egy incidens és szolgáltatási kérelem kitöltésekor, így könnyítve meg annak befejezését.
Natural Language Processing (NLP) és a Machine Learning (ML) lehetővé teszi, hogy a tudásbázis alapján az AI felismerje melyik incidens és szolgáltatási kérvény hasonló, és hogy melyik ügyfélszolgálati munkatárs tudja megoldani ezeket. „

Az AI legjobb példái a virtuális asszisztensek, például a Google Assistant, a Siri és az Alexa. A jövőben az AI más technológiákkal kombinálható lesz, hogy sokkal hatékonyabb megoldásokat biztosítson, és hogy megváltoztassa (megkönnyítse) a dolgok jelenlegi működését. 2022 -re a vállalatok többsége várhatóan széles körben alkalmazza az AI -t üzleti tevékenységéhez.

Felhőszolgáltatások

A felhőszolgáltatások napjainkban a vállalkozások szerves részévé váltak. A felhőszolgáltatások sok időt és energiát takarítanak meg a helyi adatbázisok karbantartásában és kezelésében. A helyi adatbázis fenntartásához, az adatbázis kezeléséhez és a gyakori karbantartási ellenőrzések elvégzéséhez tapasztalt, szakképzett személyzetre van szükség, mert csak ez akadályozza meg az adatszivárgásokat vagy a kibertámadásokat.

Egy öltönyös férfi előtt egy felhő tárhely szimbólum
Felhő alapú tárhely

A felhőszolgáltatással ezt a folyamatot kiválthatjuk, mert az adatok kezelése rugalmasabbá vált, mivel azok bármikor és bárhonnan elérhetők, továbbá a karbantartási és felügyeleti folyamatokat a felhőszolgáltató végzi. A felhőszolgáltatók katasztrófa utáni helyreállítási lehetőséget is kínálhatnak, így az adatok védelme bármilyen katasztrófa esetén biztonságosan megoldott. A karbantartási leállások ideje, szintén nagyon lerövidül, a helyileg kezelt adatközpontok leállási idejéhez képest.

A Gartner előrejelzése szerint a nyilvános felhőszolgáltatási piac 2022-ben várhatóan eléri a 397,4 milliárd dollárt.

5G

Az 5G a mobilkapcsolat következő generációja, az 5G nagyobb csatlakozási sebességet tud biztosítani a nagyfrekvenciás rádióhullámok segítségével. A világ egyes részein már megkezdődött az 5G kiépítése. Az 5G spektrum rádiófrekvenciája nagyon rövid hullámhosszú, és a 24 GHz és 100 GHz közötti tartományba esik. Ez a spektrumtartomány nagy sebességgel képes adatokat továbbítani. Mivel az 5G spektrum rövidebb hullámhosszú, az átviteli távolság is rövidebb. Ezért fontos a megfelelő infrastruktúra kiépítése, például az épületeken belüli kis tornyok üzemeltetése.

5G hálózat

Az 5G egyik legjobb tulajdonsága a MIMO (Massive Input Massive Output). Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az 5G sokféle forrásból tud adatokat fogadni és továbbítani. Ezenkívül az 5G -vel az adatok fogadása és továbbítása egyidejűleg történhet ugyanazon a hullámhosszon.

Kvantum számítástechnika

A kvantumszámítógépek a szuperszámítógépek következő generációja. Itt a biteket (0s és 1s) felváltják qubitek vagy kvantumbitek. A kvantumfizika lehetővé teszi az állapotok egymásra helyezését. Egy kvantumbit lehet egyszerre nulla és egy állapot – ezt hívjuk szuperpozíciónak – és ez hihetetlen lehetőségeket nyit meg az ultragyors számítás számára. Egy kvantumszámítógép olyan nehéz feladatot is képes megoldani, amely 10 000 évet igényelne egy hagyományos gépnek, ám ezt a feladványt a szuperszámítógép körülbelül három perc alatt elvégzi.

kvantum szamítógép

A kvantumszámítógépek hatalmas számítási képességei könnyen visszafejthetik a titkosított adatokat. Ezt a kivételes számítási sebességet többdimenziós terek létrehozásával érik el, amelyek nagy problémát jelentenek, mert a szuperpozíció csak addig áll fent, míg a kvantum állapotát meg nem mérjük. A mérés pillanatában a szuperpozíció összeomlik, a kvantum felveszi a 0 vagy 1 állapotot.

Sok hatalmas vállalat, például az IBM, a Honeywell, a Microsoft, a Google stb. már a kvantumszámítógépek telepítésének korai szakaszában van.

CRISPR

A CRISPR jelentése Clustered Regulatory Interspaced Short Palindromic Repeats. Ez a technológia jelentős áttörésnek tekinthető a géntechnika területén. A CRISPR lehetővé teszi a kutatóknak a DNS -szekvenciák megváltoztatását és a génfunkció módosítását. A DNS -en a CRISPR segítségével végrehajtott változtatások teljesen pontosak lehetnek.

Ez a technológia nagyobb előrelépést hozhat az orvostudományok területén. A CRISPR potenciálisan gyógyíthat betegségeket a DNS szerkezetének megváltoztatásával. Emellett jelentős szerepet játszhat a közelgő betegségek és az emberi genetikai hibák megelőzésében, kiküszöbölésében.

Bár a fent említett technológiák már ma is jelen vannak, az elkövetkezendő évben még aktívabban fejtik majd ki hatásukat a mindennapi életünkre, ezért érdemes az eredmények részletes vizsgálata, hogy mit kínálhatnak még a számunkra? Milyen további lehetőség rejlik az alkalmazásukban? Hova vezetnek ezek a változások? Jó irányba halad a digitális ökoszisztéma?

Minden olyan technikai vívmány jó, ami segíti az életünket, a fejlődést (mások elnyomása nélkül), de a kérdés mindig az marad, hogy a végén a tudás, ezzel együtt a hatalom kinek a kezébe kerül? Vajon ő mire használja majd………

Források:

expersight.com/6-technologies-that-will-dominate-2022-tech-ecosystem

onelogicstudio.com/blog/post/3/a-jovo-technologiaja-azaz-a-kvantumszamitogep-mukodese

log2.topdesk.com/hu/ai-ugyfelszolgalat

Képek forrása: Pexels

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés