Adatmentéssel védhetjük meg a rendszereinket a katasztrófáktól
Olvasási idő: 2 perc

Nehéz megjósolni, hogy mennyire van kitéve a telephelyünk vagy az üzlethelységünk természeti katasztrófáknak, amelyek a nem megfelelő adatmentés következtében óriási kárt okozhatnak a vállalkozásoknak.

Tartalomjegyzék

Az igazság az, hogy a villámlás, a tűz, beázás vagy az áradás okozta károk akár a cégünk egész üzletmenetére is nagy hatással lehetnek, főleg, ha létfontosságú adatokat veszítünk el. Az adatvesztést csak úgy tudjuk elkerülni, ha felkészülünk a lehetséges katasztrófa helyzetekre.

A természeti katasztrófáktól függetlenül érdemes jó előre felkészülnünk arra az esetre, ha a cégünk adatai megsérülnének vagy elvesznének. Az adatvesztés megelőzéséről írtunk is egy cikket, ami itt olvasható.

Ebben a bejegyzésben 7 hasznos adatmentési tippet mutatunk, amelyek segítségével minimalizálni tudjuk a természet okozta károkat.

Szereljük fel a számítógépeket szünetmentes tápegységgel

Az olyan katasztrófa, mint pl. a villámcsapás jelentős károkat okozhat az informatikai rendszereinkben. Érdemes befektetnünk szünetmentes tápegységekbe, amelyek segítségével áramszünet után is még percekig üzemelnek a számítógépek és szerverek, így elég időnk van lementeni a munkameneteinket és biztonságos módon leállítani az eszközeinket.

A megfelelő gyártók belépő szintű modelljei is kiszolgálják már ezen igényeket és 30-40 ezer forintnál nem kerülnek többe.

Adatmentés külső meghajtóra

A legtöbb PC és laptop 1db HDD-vel vagy SSD-vel kerül a polcokra, így az emberek általában egyetlen meghajtón tárolják az adataikat. Mégis érdemes egy második, külső merevlemezt is beszerezni, aminek a segítségével egyrészt megvédhetjük az adatokat a rendszerproblémáktól, vírusoktól, másrészt az adatokhoz hozzáférhetünk más gépeken is. Legjobb, ha csak akkor csatlakoztatjuk a külső meghajtót a gépünkre, ha éppen szükségünk van rá.

Tanuljuk meg, hogyan kell eltávolítani a merevlemezt

Ha el tudjuk távolítani a merevlemezt a gépünkről, akkor a katasztrófa esetén könnyen magunkkal vihetjük a merevlemezen tárolt fontos adatokat.

Helyezzük a számítógépet biztonságos helyre

Beázás vagy árvíz esetén a víz nagy eséllyel először a padlót önti el, tehát a számítógépeket ennek tudatában érdemes elhelyezni. Rakjuk a számítógépeket és egyéb elektromos berendezéseket pl. egy, az asztal alatti stabil kis fiókos szekrényre vagy dobozra, így nem érintkezik a padlóval és felülről is védve van.

Készítsünk offsite biztonsági mentéseket

Természetesen, amikor az adatvédelemről van szó, elkerülhetetlen az adatmentés. A legjobb megoldás a természeti katasztrófákból adódó adatvesztés megakadályozására, hogy offsite, azaz távoli helyszínre történő biztonsági adatmentéseket készítünk.

Ennek lényege, hogy a mentendő adat és a mentés fizikailag ne egy helyen legyen annak érdekében, hogy ne egyszerre vesszenek el, semmisüljenek meg. Így az adataink nem csak a katasztrófáktól, hanem a sérülésektől, a lopásoktól és a vírusoktól is jobban védve vannak.

Az általunk alkalmazott módszerrel egyetlen fájlból tudjuk visszaállítani az ügyfeleink minden adatát, akár teljes szerverét, mindezt ráadásul rövid idő alatt.

Adatmentés felhőbe

Az eddigi megoldásokon túl ez a leginkább professzionális és biztonságos módszer az adatvesztés elkerülésének. Manapság számos szolgáltatás közül választhatunk, némelyek drágábbak, némelyekhez pedig releváns szaktudás szükséges.

A gbl IT group kifejezetten olyan mikro-, kis- és középvállalatok számára nyújt többek között adatmentés szolgáltatásokat, amelyek számára kiemelten fontos az informatikai rendszerek folyamatos rendelkezésre állása, az adatok biztonsága, és szükség esetén visszaállíthatósága.

Vészhelyzeti terv kidolgozása

Nagyon is ajánlott vészhelyzeti tervet kidolgozni, még az olyan vállalkozásoknak is, amelyek védve vannak a természeti katasztrófák nagyrészétől. Sok vállalati vezető figyelmen kívül hagyja ezt a szempontot, pedig egy részletes akcióterv nem csak az adatokat mentheti meg, de mind az anyagi károkat, mind pedig a kiesési időt lényegesen lecsökkenti.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

4 hozzászólás “Hogyan védjük adatainkat a katasztrófáktól?

  1. Ez az elmelet. Az embereknek gyakorlati utmutatasra van szulkseguk. Csinaljatok egy 2 oras tanfolyamot, ahol bemutattok egy alap best practice-t, eszkozokkel, amit a delikvens otthon vegig tud csinalni. Szerintem ez lenne igazan hasznos.

  2. 1, adattárolás nincs lokál gépen. Ha egynél több gépen dolgoznak, akkor egy fajlszerver annyira alap, hogy az már közhely. Egy központi gépet menteni is egyszerűbb, mint n db egyedi gépet.
    2, Amikor emberre van bízva a mentés, akkor vehetjük úgy, hogy az nincs. Amikor nincs automatizálva, akkor annak annyi.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés