rendszerüzemeltetés tevékenységet hajt végre egy férfi a szerverteremben
Olvasási idő: 3 perc

Manapság számos módja létezik az internetes üzletépítésnek. Nem ritka, hogy valaki kizárólag a webshopjával keresi a bevétele legnagyobb részét, ezért elengedhetetlen, hogy ne csak hatékony, hanem védett is legyen ez a pénztermelő gépezet. Ebben az esetben érdemes professzionális rendszerüzemeltetővel együttműködni, hiszen, ha laikusként egymagad hozod létre és üzemelteted az informatikai rendszereidet, akkor nemcsak a hatékonyságod bánhatja, hanem a pénztárcád is.

Tartalomjegyzék

Miben segíthet a professzionális rendszerüzemeltetés?

Webhosting

Tegyük fel, hogy egy fizetős WordPress alapú oldallal rendelkezel, ahol otthoni barkácstippeket osztasz meg videós tartalmak segítségével. A rendszerüzemeltető segít megtalálni a legoptimálisabb hosting megoldást, amely lehet

  • Nyilvános felhő tárhely
  • Magánfelhő tárhely
  • On-premise (fizikai) szerver

Nyilvános felhő tárhely

A nyilvános felhőknek általában hatalmas mennyiségű szabad tárhelyük van, ami könnyű méretezhetőséget eredményez a vállalkozások és egyéni felhasználók számára. A nyilvános felhőt gyakran ajánlják szoftverfejlesztéshez és több vállalkozás közös projektjeihez.

A nyilvános felhőben tárolt adatok könnyen mozgathatóak, így az ilyen típusú felhőben tesztelt projektet később át lehet helyezni a magán felhőbe üzleti célból.

Magánfelhő tárhely

A magánfelhőket legtöbbször tűzfal védi és a szerverek egyetlen vállalat tulajdonát képezik. A 100 százalékig egy fizikai helyszínen elkülönített felhő lehet a legjobb megoldás a nagyon szigorú szabályozási követelményekkel rendelkező vállalkozások számára.

A magánfelhő megkönnyíti az adatokhoz való hozzáférés korlátozását, és biztosítja, hogy a társaság bármikor át tudja helyezni azokat, amikor csak akarja.

Az ügyfelek a saját üzleti igényeikre tudják szabni ezt a fajta felhőkörnyezetet, ami nagyobb rugalmasságot eredményez. Ezenkívül, mivel a magánfelhőt nem külső vállalat ellenőrzi, nem áll fenn a hirtelen változások kockázata, amelyek megzavarhatják az ügyfelek megszokott üzletmenetét. A magánfelhő-megoldást a nyilvános felhő-szolgáltató rendszer leállása sem érinti.

On-premise szerver

Ez utóbbi esetben a felhasználónak fizikai szerverrel kell rendelkeznie. Noha a nagyobb vállalatok ezeket egy nagy helyiségben vagy adatközpontban tárolhatják, ez a lehetőség legtöbbször nincs az online kiskereskedők többségének látóterében.

Az önálló tárhely meglétével a felhasználó képes 100%-ig ellenőrzést gyakorolni a szervereivel végzett tevékenységek felett. Ha azonban nincs informatikai ismereted, akkor körülményesen fogod tudni kihasználni az on-premise nyújtotta rugalmasságot.

Adatbiztonság megteremtése profi rendszerüzemeltetés segítségével

Egyre inkább elkötelezetté válunk a laptopok, táblagépek és telefonok használata mellett. Nincs kétség afelől, hogy az elektronikus eszközök megkönnyítik mindennapjaikat a vásárlástól kezdve az oktatáson át a társadalmi szükségletekig.

Az e-mailek például szinte teljes egészében átvették a hagyományos levelezés szerepét, így a barátokkal való kapcsolatfelvétel és a találkozók megszervezése is digitálisan történik. A világ egyre szorosabban összekapcsolódik, és bár ez a funkcionalitás nagyon kényelmessé tette a mindennapokat, ezzel együtt kiszolgáltatottá is váltunk a csalásoknak és rosszindulatú támadásoknak.

Kibertámadások megelőzése

Noha sokakat elkerülnek a kibertámadások és az adatvesztés számos mellékhatása, az elmúlt években egyre több olyan jelentést is közöltek, amely a gyenge adatbiztonság jelentős negatív pénzügyi hatásairól számol be.

2015-ben a Wall Street Journal becslései szerint az Egyesült Államokban a számítógépes bűnözés költsége megközelítőleg 100 milliárd dollár volt. Ez 2019-re a Juniper kutatása alapján globálisan 2100 milliárd dollárra növekedett.

Az elmúlt években az IT költségek jelentős hányadát a kibertámadások kivédése tette ki.

A számítógépes hálózatok számtalan lehetőséget kínálnak a kiberbűnözőknek. Az adatlopás ellen a legnehezebb felkészülni, hiszen az alkalmazott módszer adott esetben jelentősen különbözhet azoktól, amelyek ellen már eleve védettek a rendszereink. Ebben az esetben gyakran sok hagyományos védelmi mechanizmus használhatatlanná válik a támadás észlelésében vagy megakadályozásában.

Egy esetleges kibertámadás, vagy egy meglepetésszerű összeomlás fájóan magas kiadásokhoz vezethet, arról nem is beszélve, hogy céges hálózatunk összeomlása pótolhatatlan adatok elvesztésével, kiszivárgásával is járhat.

Biztonsági protokollok beállítása, üzemeltetése

A biztonság megteremtése kulcsfontosságú, ezért érdemes szakértőkre bízni. A rendszerüzemeltető többek között

  • tűzfallal;
  • jelszavakkal;
  • jogosultságkezelővel;
  • és fájlátviteli protokoll segítségével

teremti meg az online rendszerek biztonságát.

Nehéz kiérdemelni az ügyfelek bizalmát, de rendkívül egyszerű elveszíteni azt. Az adatvesztések következményeként nemcsak a saját és az ügyfeleink pénze tűnhet el, de vele együtt a cégünkbe vetett bizalom is.

Felkészülés egy esetleges rendszerleállásra

Kevesen gondolnak bele, hogy a baj megelőzése sok esetben kisebb anyagi megterhelést jelent, mint a már bekövetkezett probléma esetén szükséges tűzoltás. Ráadásul a megelőzésre szánt költségkeret teljes mértékben tervezhető. Nagyon fontos forintra pontosan tisztában lenni azzal, hogy mennyibe kerül például egy egynapos leállás.

Az állandó IT support biztosítja a hálózattal kapcsolatban felmerülő problémák megelőzését, és stabil lábakon álló informatikai hátteret nyújt cégünk számára. Mindezt ráadásul anélkül, hogy a feladatra cégen belül kellene teljes munkaidőben dolgozó szakembereket foglalkoztatnunk.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés