billentyűzeten egy kék színű IT biztonság gomb
Olvasási idő: 2 perc

Valószínűleg senki sem vitatja, hogy minden vállalkozásnak a lehető legbiztonságosabbnak kell lennie. Az IT biztonság megszervezése általában nem szerepel a fő prioritások között, mert valljuk be: amíg nem történik meg az adatvesztés, addig könnyen hihetjük, hogy nem is történhet semmi gond az adatainkkal és az informatikai folyamatainkkal.

Tartalomjegyzék

Amennyiben a vállalkozás menedzsmentje nem tapasztalta meg az adatvesztés rendkívül fájó következményeit, az IT biztonság kérdése könnyen perifériára szorulhat.

Az alacsony kiberbiztonság ügyfél- és presztízsvesztést, vagy akár a teljes üzleti tevékenység leállását is okozhatja, nem beszélve arról, hogy ezek következtében jelentős pénzbeli veszteséget szenvedhet el a cégünk.

A biztonság szempontjából nyilvánvalóan fontos az adatok titkosítása, de ezen túlmenően vannak további fontos módszerek az IT biztonság növelésére:

Alkalmazások felügyelete

Vállalatirányítási, CRM és egyéb eszközök használata versenyelőnyt jelent, de ezzel párhuzamosan az adatainkat is sebezhetővé teheti. A kockázat csökkentése érdekében szükséges egy védelmi infrastruktúrát építeni vagy valamilyen védelmi megoldást implementálni a védeni kívánt adatok vonatkozásában, mivel a hackerek és az ártalmas programok a legkönnyebben behatolható rendszereinket célozzák meg.

Ellenőrzött hozzáférés

Gyakran nem a biztonsági rendszer sebezhetősége jelenti a hibafaktort, hanem azok a személyek, akik hozzáférnek a rendszerekhez. A megfelelően kialakított jogosultsági rendszer, ill. annak fenntartása az egyik leghatékonyabb módja a biztonság növelésének.

Naplózás

A kiberbiztonság kritikus fontosságú tényezője, hogy ki kezeli a rendszereket és hogyan használja azokat. Egy jó IT rendszergazda szolgáltatást nyújtó csapatnak olyan megoldásokat kell alkalmaznia, ami részletes tevékenységnaplót készít, és rendszeresen elemzi az adatokat. Nálunk minden munkafolyamatról teljes körű adminisztráció készül a bejelentéstől az ügylezárásig.

Szünetmentes IT biztonság

Minden nap új technológiák és ennél fogva új sebezhető pontok merülnek fel az üzleti életben. Egy jó IT rendszergazda szolgáltatást nyújtó csapat biztosítja a hardver- és szoftverbiztonságot azáltal, hogy rendszeresen frissítik az IT eszközöket, valamint havi rendszerességgel elvégzik a szükséges karbantartásokat.

Józan ész használata

Még a legbiztonságosabb rendszerek is összeomolhatnak, ha a cég alkalmazottai nem mérik fel helyesen a különböző tevékenységeik biztonsági kockázatát. A hackerek és az ártalmas szoftverek sokszor a leggyengébb láncszemet, a felhasználókat veszik célkeresztbe és e-mailben vagy telefonon keresztül beszivároghatnak az egyébként védett rendszerekbe.

Oktatás

A felhasználók jelentik az IT biztonság Achilles-sarkát. Elég egy óvatlan mozdulat és már meg is fertőződtek a rendszerek, vagy ami rosszabb, megfelelő adatmentés hiányában több évnyi munka is elveszhet. Egy felkészült rendszergazda csapat el tudja mondani az IT biztonsággal kapcsolatos legfontosabb teendőket az alkalmazottaknak, mint például az adathalász e-mailek felismerése, a cégen belüli adatok megőrzése, hatékony jelszavak létrehozása és így tovább.

A tevékenységek ellenőrzése

Az informatikai biztonság maximalizálása csak akkor működik, ha a fenti pontokat be is tartatjuk a cég alkalmazottjaival. A házirendek segítenek a felhasználóknak a megfelelő döntéseket meghozatalában és a kockázatok csökkentésében, de ne intézzük el az adatbiztonság témakörét néhány irányelvvel. Ezen felül aktívan ellenőrizzük, hogy az emberek valóban követik-e a biztonsági célkitűzéseket.

IT biztonsági terv kidolgozása

Még akkor is, ha minden óvintézkedést megtettünk, nincs olyan holtbiztos megoldás, amely nullára redukálná az adatvesztés eshetőségét. Ha még nincs, építsünk be profi adatmentés szolgáltatást az IT biztonság eszköztárunkba. A mi professzionális megoldásunkat az alábbi gombra kattintva tekintheti meg.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Birinyi Balázs Birinyi Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés