A felhő szolgáltatások előnyei és hátrányai
Olvasási idő: 4 perc

A cloudrendszerek nemcsak a munkánkat, az egész életünket meghatározzák. Akár szeretjük, akár nem, a mindennapjaink szerves részévé váltak. A legkisebbtől a legnagyobb cégekig rengetegen fordulnak a felhő szolgáltatások nyújtotta lehetőségekhez. Ugyanakkor, ahogy a világon semmi, úgy a Cloud Computing sem tökéletes. Miközben rengeteg előnye van a felhőbe mentés lehetőségének, ugyanúgy tartalmaz kockázatokat és kihívásokat, amik felett nem szabad átsiklanunk. Alábbi blogbejegyzésünkben rámutatunk ezen szolgáltatások előnyeire és hátrányaira.

Tartalomjegyzék

A felhő szolgáltatások előnyei

A Cloud Computing megkerülhetetlen technológia. Ma már szinte minden vállalat alkalmazza valamilyen szinten, hogy leváltsa a klasszikus adattárolási megoldásait. A felhőalapú szolgáltatásoknak több típusa van: lehet nyilvános, magán, vagy hibrid. Ezekről egy korábbi blogbejegyzésünkben már részletesebben írtunk, ahogy a cloudrendszerek előnyeiről is. Nézzünk meg most néhány új pontot, miért érdemes igénybe venni a felhő alapú szolgáltatásokat.

 • Költséghatékonyság: az egyik legfőbb oka annak, hogy a vállalatok felhőbe mentik az adataikat, hogy ebben az esetben nem szükséges saját fizikai szerver megvásárlása. Ezzel a megoldással jelentősen csökkenteni tudják a kiadásaikat, hiszen nem kell fizetniük a tárhelyek fenntartását és tárolását. Rengeteg nyűgtől szabadulhatnak meg így a cégek. A digitális infrastruktúra fenntartása ugyanis nem az ő problémájuk lesz, hanem a cloud szolgáltatóé.
 • Gyorsaság: a napjainkban elérhető felhő üzemeltetés már rendkívül gyorsan, néhány kattintással telepíthetőek. Ennek köszönhetően perceken belül használni tudjuk őket.
 • Rugalmas hozzáférhetőség: a saját fizikai szerverrel ellentétben nagy előnye a felhőbe mentésnek, hogy interneteléréssel bármikor, bárhonnan hozzáférhetünk az adatainkhoz. Különösen nagy előny ez most, a koronavírus-járvány, a távoli munkavégzés, a home office idején. Hiszen nem kell a munkahelyünkön lennünk ahhoz, hogy hozzáférjünk az adatainkhoz. Ugyanakkor, ha visszatér minden a régi kerékvágásba, akkor is hasznos. Mivel ebben az esetben egy otthoni eszköz megléte esetén nem szükséges hazacipelnünk a számítógépünket. Ráadásul az egyre okosabb telefonoknak köszönhetően sok feladatunkat már úgy is el tudjuk intézni a felhőszolgáltatásoknak köszönhetően, hogy be sem kell kapcsolnunk a számítógépünket, ugyanúgy elérjük a fájljainkat.
A felhő szolgáltatások előnyei
A felhő szolgáltatások előnyei
 • Biztonságos back-up: az adatok elvesztésére sokkal kisebb az esély felhő használata esetén – a szolgáltatói szerződésben rögzített adatmegtartási intervallumban (data retention time period) – jelentősen gyorsabb a back-up-folyamat, mint a hagyományos adattárolás esetében.
 • Kezelhetőség: a felhő szolgáltatásoknál nincs szükség az informatikai infrastruktúra frissítésére, karbantartására. A szolgáltatónk ugyanis biztosítja, hogy időben, garantáltan és zökkenőmentesen működjön minden az SLA (szolgáltatási szint szerződés) alapján.
 • Skálázhatóság: igény szerint beállítható, hogy mire van szükségünk, rugalmasan beállítható az előfizetés. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az időben és a tárhelyben fel nem használt kapacitásért nem kell fizetnünk. Ezzel pedig ismét kikötöttünk az első pontnál, hiszen csökkentettük a vállalatunk költségeit.
 • Versenyelőny: azok a vállalatok, amelyek megfelelően tudják alkalmazni a felhő szolgáltatások nyújtotta előnyöket, versenyelőnybe kerülhetnek a riválisaikkal szemben.

A felhő szolgáltatások hátrányai

Amint fentebb is említettük, tökéletes rendszer nem létezik. Havi díjas IT rendszergazda-szolgáltatást végző cégként ezt mi is tapasztaljuk napról napra, nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is. A bevezetés előtt tehát érdemes megvizsgálni a felhőszolgáltatások árnyoldalát is. Nézzük, mi az, ami fejfájást okozhat, ha a felhőbe mentés alkalmazása mellett döntünk!

 • Internetelérési probléma: 2021-et írunk, ennek már nem kellene problémának lennie. Ugyanakkor, ha a szívünket a kezünkre tesszük, és visszagondolunk az elmúlt hetekre-hónapokra, biztosan találunk egy-egy olyan időszakot, amikor probléma volt az internet-eléréssel. Ráadásul, mivel a cégeknek 72 (!) órájuk van kijavítani a problémát anélkül, hogy kártérítést követelhetnénk, amennyiben egy olyan fájl/információ van a felhőben, aminek a hozzáférésére nem tudunk órákat (rosszabb esetben napokat) várni, akkor érdemes ezzel a kockázattal is számolni. És akkor még arról nem is beszéltünk, mi van akkor, ha (konyhanyelven szólva) „nem megy el” az internet, csak lelassul, nekünk pedig azonnal szükségünk lenne a felhőbe mentett adatainkra. Kevés annál dühítőbb érzés van, amikor feleslegesen kell várakoznunk. Igaz, a párhuzamosan használt internetszolgáltatás adta redundanciával jelentősen csökkenthető ez a kockázat.
A felhő szolgáltatások hátrányai
A felhő szolgáltatások hátrányai
 • Szolgáltatás-kiesés: nemcsak nálunk lehet probléma, a szolgáltatónknál is előfordulhat kiesés. Ebben az esetben nálunk hiába van minden rendben, ha a kiszolgálónknál internet-, vagy áramprobléma van, esetleg karbantartást végeznek. Bár szinte biztos, hogy a szolgáltatónk üzemeltet párhuzamos tartalékrendszert, mindig marad minimális esély rá, hogy előfordul rövidebb vagy hosszabb átmeneti kiesés a felhő szolgáltatásban.
 • Szolgáltatásváltási nehézségek: ha valamilyen oknál fogva szolgáltatót kell váltanunk, nehézségekbe ütközhetünk a régi és az új szolgáltatás közötti különbségek miatt. Support- és konfigurációs problémák léphetnek fel, amik további költségeket okozhatnak. Ezek mellett a vállalati adatok kiszolgáltatottá válhatnak a biztonsági támadásoknak a migráció során.
 • Limitált hozzáférhetőség kockázata: ha az adataink tárolását „kiadjuk a kezünkből”, előfordulhat, hogy kisebb lesz a kontrollunk felettük, mint szeretnénk. A felhő szolgáltatások távoli szervereken futnak, amelyek teljes egészében a szolgáltatók tulajdonában vannak, így elképzelhető, hogy a vállalatok számára nem lehetséges a kívánt szintű ellenőrzés. Megfelelő szerződésekkel természetesen ez kiküszöbölhető, így ezt kicsi kockázatnak látjuk.

Összefoglalás

Összefoglalva tehát, ahogy minden rendszernek, úgy a felhő szolgáltatásoknak, adataink felhőbe mentésének is vannak hátrányai. Ugyanakkor természetesen továbbra is több előnyét látjuk, a felhő alapú adattárolás megteremti a virtuális térben a kooperatív munka alapvető feltételeit, manapság már hatalmas versenyhátrányt okoz úgy üzemeltetni egy vállalatot, hogy az adataink egészét vagy legalább egy részét felhőben tárolnánk.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a számunkra leginkább megfelelő felhő szolgáltatást válasszuk, hogy biztonságosan mentsük a felhőbe az adatainkat, és hogy körültekintőek legyünk, amikor az adatainkat a felhőbe költöztetjük.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés