Felhőalapú rendszer
Olvasási idő: 3 perc

Számos előnye van annak, ha a klasszkikus adattárolási technológiákról átállunk felhőalapú rendszer használatára. Ha magasabb szintre szeretnénk emelni a vállalkozásunk üzletmenetét, akkor érdemes lehet kiaknázni a felhőben rejlő lehetőségeket.

Habár csábító lehet a gondolat, hogy mint üzletvezető, önállóan próbáljuk kiépíteni a felhőalapú rendszer ökoszisztémáját, ez gyakran sok veszélyt hordozhat magában. Amennyiben nem egy pár laptopos mikróvállalkozásról beszélünk, akkor gyakorlatilag elkerülhetetlen a külső rendszergazda igénybevétele, aki nem csak telepíti az új rendszert, de karban is tartja azt.

Tartalomjegyzék

Hogyan tudjuk kihasználni a felhőalapú rendszer előnyeit?

Szoftverek frissítése

Ha azt szeretnénk, hogy a felhőalapú rendszereink a megfelelő kapacitáson működjenek, elkerülhetetlen az időszakos szoftverfrissítés. Ne kattintsunk a „Később”, gombra – minél előbb áll át a rendszer a legújabb frissítésre, annál gyorsabban tudjuk kiaknázni az updatelt rendszer előnyeit.

Telekommunikáció kihasználása

A felhőalapú technológiák segítségével szó szerint egy karnyújtásnyira kerülhetünk bármelyik alkalmazottunkhoz vagy munkatársunkhoz. Még akkor is, ha otthonról vagy egy másik országból dolgoznak. A modern telekommunikációs és videokonferencia szolgáltatások segítségével, amelyekről ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben. Személyes megbeszéléseket, meetingeket, de akár többszáz fő egyidejű bevonásával indított videókonferenciákat is indíthatunk.

Az, hogy a kommunikációt ennyire hatékonyan ki tudják használni a modern informatikai alkalmazások, lehetővé teszi a távoli munkavégzést, amely elterjedését a járványidőszak csak felgyorsította.

Néhány ok, ami miatt hatékony a távoli munkavégzés:

  • Nagyobb produktivitás
  • Nagyobb munkakedv
  • Rugalmasság
  • Több idő munkavégzésre az utazási idő megszűnésével
  • Irodai költségek csökkenése (informatikai rendszerek, fix költségek)
  • Magasabb munkavállalói elkötelezettség
  • Nagyobb merítési lehetőség a munkavállalók tekintetében

Távoli munkavégzés

A felhő alapú tárhelyek a klasszikus hálózatokhoz hasonlóak, de jóval rugalmasabbak, biztonságosabbak és fenntarthatóbbak.

Ne, csak munkahelyünkről, de akár otthonról vagy több ezer kilométer távolságból is könnyedén és gyorsan megoldható a munkavégzés és az adatokhoz való hozzáférés. Még abban az esetben is pillanatokon belül újra hozzáférhetünk a céges fájlokhoz, ha valamelyik céges laptop meghibásodott vagy megsérült, és minden azon tárolt adat elveszett róla.

Felhőalapú rendszer, azaz a biztonság megteremtése

Közösen használt dokumentumokat és saját fájlokat egyaránt tárolhatunk felhőben, és létrehozhatunk nyilvános, magán, vagy úgynevezett hibrid hálózatot is, melyek mindegyike hatékony biztonsági opciók mellett teszi lehetővé a gördülékeny munkahelyi együttműködést.

Arról nem is beszélve, hogy a felhők az esetek többségében komolyabb védelemmel rendelkeznek, mint egy zárt, céges hálózat. Természetesen egy belső hálózat konfigurálható úgy, hogy csak belülről legyen elérhető, így a külső támadások gyakorlatilag ki vannak szűrve, de ebben az esetben már csökken a hatékonyság, mert nem lehet távolról hozzáférni az adatokhoz.

A felhő alapú tárhelyek kevésbé sebezhetők a hackerek által, és a sérülékeny, fizikai adattárolókhoz képest is biztonságosabb megoldást jelentenek a fontos, munkával kapcsolatos adatok raktározására vagy biztonsági mentések tárolására.

Produktivitás növelése

A felhő alapú rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy lehetőséget biztosít fájlok és alkalmazások közös használatára. Valamint a videokonferencia és hatékonyságnövelő szoftverek segítségével minden eddiginél jobb együttműködésre van lehetősége a munkatársaknak.

Egyszerre többen, valós időben is dolgozhatunk egy dokumentumon, ami a korábbi, oda-vissza emailezéshez képest rengeteg, értékes időt képes megspórolni számunkra és drasztikus mértékben csökkenti a hibalehetőségeket.

A központi térként funkcionáló tárhely arra is tökéletes, hogy a kollégák lássák, mivel hogyan haladtunk, melyik anyagot mikor töltöttük fel. Teljesítettük-e az adott projektet határidőre, ami nagy biztonságérzetet és transzparenciát ad nekünk.

Az online applikációk alkalmazása ráadásul jóval olcsóbb megoldást is jelent, mint céges számítógépeken futtatható szoftverek megvásárlása. Elég csak a Microsoft vagy a Dropbox megoldásaira gondolnunk. Az Office 365 például könnyedén szinkronizálható saját számítógépünkkel. Ami a céges levelezés külső eszközökről való elérése során az elmúlt évek egyik leghasznosabb megoldásának tekinthető kis- és középvállalati környezetekben.

A felhő alapú tárhely nem csak gördülékenyebbé és hatékonyabbá teszi a vállalati folyamatokat, de a használatával drasztikusan csökkenthetjük az adatvesztés kockázatát.

Annak tudatában, hogy mindig, minden fontos adatunkat elérhetjük néhány kattintással, rengeteg fejfájástól óvhatjuk meg magunkat, és a hanyagságból, feledékenységből, vagy esetleges balesetekből bekövetkező anyagi károkat is hatékonyan elkerülhetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
ElérhetőségekElérhetőségek