IT üzemeltetés költségeinek csökkentése
Olvasási idő: 2 perc

Az IT üzemeltetés egyre több iparágban jelenti a biztonságos és gördülékeny munka alapját. Az informatikai rendszerek támogatása és karbantartása sok esetben azonban rendkívül költséges, és több anyagi forrást emészt fel, mint amennyit az adott vállalat megengedhetne magának.

A jó hír azonban az, hogy akadnak olyan módszerek, melyekkel anélkül minimalizálhatjuk az IT üzemeltetési költségeket, hogy az cégünk produktivitásának rovására menne.

Tartalomjegyzék

Ebből a bejegyzésből kiderül, hogyan üzemeltethetjük informatikai rendszereinket egyszerre olcsón, mégis hatékonyan és biztonságosan.

Felhő alapú technológia használata

A felhő alapú tárhelyek előnyeivel már korábban is foglalkoztunk, érdemes azonban röviden és tömören újra összefoglalni ezeket a privilégiumokat.

A felhő alapú tárhelyek bármikor bárhonnan elérhetők, kiváló platformot biztosítanak a közös munkára, valamint fontos fájlok és komplett vállalati rendszerek biztonsági mentésére is alkalmasak. A felhőbe mentés helytakarékos, ezen felül pedig költséghatékony megoldást is jelent vállalati hálózatunk üzemeltetésére.

A felhő alapú tárhelyek használatával megszűnik az igény az újabb és újabb fizikai adattárolók vásárlására és folyamatos karbantartására. Ilyen módon egyszerre spórolhatunk az eszközbeszerzésen, valamint az IT üzemeltetéssel kapcsolatos, újabb humán erőforrás alkalmazásán is. Ez hosszútávon lényegesen kifizetődőbb, praktikusabb és jellemzően biztonságosabb megoldást jelent.

Rögzített IT üzemeltetés költségei

Saját informatikai rendszer üzemeltetése során sok olyan probléma merülhet fel, melyek megoldása egyik pillanatról a másikra anyagilag megterhelő. Az ilyen szituációk elkerülése érdekében érdemes fix havidíjas IT szolgáltatást igénybe venni, mely magába foglalja a rendszer üzemeltetését, karbantartását, és az esetlegesen felmerülő problémák gyors és szakszerű megoldását is.

Rövidtávon persze csábítóan hangzik, ha informatikai partnerünkkel nem fix üzemeltetési költségekben dolgozunk, és vannak olyan hónapok, amikor kevesebbet kell áldoznunk a karbantartásra. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy ez hosszabb távon, egy-egy komolyabb probléma felmerülése során sokkal nagyobb, hirtelen felmerülő költségekkel járhat.

Ne spóroljunk az eszközökön

Az egyre gyorsabb technikai fejlődésnek köszönhetően manapság napról napra költségesebb lépést tartani a korral, és folyamatosan biztosítani a cégünk működéséhez ideális, modern hardveres és szoftveres hátteret.

Fontos azonban, hogy amennyire csak lehetőségeink engedik, felzárkózzunk a versenyben. Az elavult eszközök hosszabb távon gátolják a munkát, hatással vannak termelékenységünkre és az adatbiztonság szempontjából is veszélyt jelenthetnek.

A mindennapi munkához megfelelő minőségű hardverek és szoftverek mellett ugyanis érdemes az adatbiztonságra is gondolnunk. Napjainkban ugyanis a kiberbűnözők körében egyre gyakoribb a személyes adatokkal, bizalmas információkkal történő visszaélés.

A korszerűtlen IT megoldások sebezhetővé teszik vállalati rendszerünket, ezáltal könnyedén veszélybe kerülhetnek bizalmasan kezelt adataink, dokumentumaink. Ha pedig dolgozóink személyes adatai kiszivárognak, esetleg vállalati reformokkal kapcsolatos terveink rossz kezekbe kerülnek, az könnyedén okozhat jelentős anyagi veszteséget.

Az ilyen problémák megelőzése érdekében is érdemes mindig a legmodernebb eszközökkel dolgozó, legmegbízhatóbb szolgáltatót választanunk akkor, amikor vállalti hálózatunk kezelésére kerül a sor. Hiszen az IT üzemeltetési költségek leginkább akkor csökkenthetők hatékonyan, ha hosszútávon gondolkodunk informatikai rendszereink fenntartásában.

Gravatar ehhez a szerzőhöz: Garami Mátyás Garami Mátyás
Garami Mátyás vagyok, a GBL IT GROUP KFT. ügyvezetője.
Microsoft Silver Partnerként a Microsoft 365 Modern Work területére specializálódtunk, melyben közel 100 vállalat számára biztosítunk folyamatos támogatást.
Célom az, hogy tapasztalatommal, releváns és informatív tartalmakkal nyújtsak segítséget az ügyfeleknek és olvasóknak abban, hogy megértsék, miként használhatják ki a Microsoft 365-ben rejlő lehetőségeket, melyekkel növelhetik a termelékenységüket és kényelmesen állhatnak át hibrid munkavégzésre miközben nem csupán a csapatmunka és a kommunikáció minősége javul, de az IT biztonsági szint is növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Rendszergazda szolgáltatás központi hibák vészeseti vonala
Ügyfélportál belépésÜgyfélportál belépés